• Úspešný Teddy day

          • V utorok si svojich plyšových miláčikov do školy priniesli skoro všetci žiaci a dokonca aj niektorí učitelia z pedagogického zboru. V prvej triede mali prváčikovia plyšových spolusediacich, ktorí sa spolu s nimi učili v laviciach. Prvá decembrová aktivita Žiackeho parlamentu bola medzi žiakmi úspešná a veľmi si ju pochvaľovali.

            Tešíme sa na ďalšie tématické dni :-)

          • Preventívna aktivita pre žiakov

          • V spolupráci s pracovníkmi skupiny prevencie VO Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Rimavskej Sobote bola pre žiakov 6., 8. a 9. ročníka vykonaná preventívna aktivita zameraná na prevenciu šikanovania, kyberšikany a ďalších negatívnych javov, ktoré sa v súčasnosti veľmi často vyskytujú medzi mladými ľuďmi.

            Veríme, že aj touto preventívnou aktivitou sa zvýši povedomie a zabráni sa šíreniu negatívnych javov medzi žiakmi a mladými ľuďmi.

          • Evanjelické gymnázium v Tisovci sa predstavilo našim deviatakom a ôsmakom

          • Žiačky z Evanjelického gymnázia v Tisovci spolu s pani učiteľkou boli v našej škole predstaviť svoju strednú školu deviatakom a ôsmakom. Pri rozhodovaní na akej strednej škole chcú pokračovať v štúdiu im možno uľahčili výber. Porozprávali im o spôsobe vyučovania, predmetoch, rôznych aktivitách, školskej firme, teambuildingu, workshopoch, súťažiach a množstve ďalších podujatí, ktoré počas školského roka organizujú a zúčastňujú sa na nich.

            V predchádzajúcom týždni sa naši žiaci zúčastnili Dňa otvorených dverí v Súkromnej strednej odbornej škole - Magán Szakközépiskola v Rimavskej Sobote - odbor hotelová akadémia, privítali sme tiež žiakov z Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote a plánujeme sa zúčastniť aj Dňa otvorených dverí v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Rimavskej Sobote.

            Našim najstarším žiakom držíme palce pri správnom výbere strednej školy.

          • ADVENT

          • Začal sa Advent, čas príprav a očakávania. Na piatkových školských službách Božích zapálili prvú adventnú sviečku na adventnom venci naši malí prváci spolu so svojou pani učiteľkou. Okrem toho z adventného kalendára otvorili tri okienka, v ktorých boli biblické veršíky súvisiace s nadchádzajúcim obdobím. Postupne budeme spoločne zapaľovať aj ďalšie sviečky a odpočítavať dni do príchodu vianočných sviatkov.

            Prajeme Vám požehnaný a pokojný adventný čas! 

          • Teddy Day

          • Žiacky parlament vyhlasuje v utorok 5.12.2023 Teddy Day. V tento deň si do školy môžete priniesť svojho plyšového miláčika a všetkým o ňom porozprávať príbeh alebo príhodu s ním.

            Tešíme sa na Vašich miláčikov.

          • ZBIERKA DETI DEŤOM

          • Územný spolok SČK v Rimavskej Sobote organizuje zbierku hračiek, detského oblečenia a kníh na Vianoce pre deti z chudobných rodín.

            V rámci spolupráce s ÚS SČK aj Vás prosíme o príspevok do tejto zbierky. Ak máte doma niečo vhodné,  prineste to do školy do 12.12.2023 a my to následne odovzdáme Červenému krížu.

            Koordinátorkou zbierky je pani učiteľka Henrieta Majerčíková. S prípadnými otázkami sa obracajte priamo na ňu. 

            DARUJ DARČEKY A UROB NIEKOMU RADOSŤ!

            ĎAKUJEME.

        • Memoriál Zlatice Oravcovej 2023
          • Memoriál Zlatice Oravcovej 2023

          • V stredu 22.11.2023 sa v našej škole konal v poradí už 9. ročník Memoriálu Zlatice Oravcovej, ktorého tohtoročnou témou bola osobnosť a život Dariny Bancíkovej, prvej evanjelickej farárky na Slovensku. V poetickom pásme jej životom previedli prítomných učiteľky a žiačky z 1. aj 2. stupňa. Naše najmenšie modelky na pomyselnom predvádzacom móle predviedli prehliadku klobúkov, ktoré pani farárka Darina Bancíková rada nosila. Žiaci 6. a 7. ročníka si pripravili hovorené a hudobné pásmo na tému Bancíkovej života.

            Výsledkom sprievodných akciií boli plagáty vyrobené žiakmi rôznych ročníkov, krtoré tematicky súviseli so životom, tvorbou a pôsobením Dariny Bancíkovej.

            V druhej časti si žiaci svoje vedomosti o Darine Bancíkovej otestovali v kvíze a na záver svoju rýchlosť v stavaní puzzle jej portrétu.

            Za prípravu a koordináciu patrí poďakovanie duchovnej správkyni školy, pani farárke Martine Krivdovej.

            Prežili sme opäť zaujímavý a výnimočný Memoriál Zlatice Oravcovej.  

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 16.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. V troch kategóriách súťažili žiaci druhého stupňa a všetci boli úspešnými riešiteľmi.

            Do krajského kola postúpila žiačka 5. ročníka Petra Ehn a do okresného kola Mathias Varga zo 7. ročníka a Alexej Angelovič z 9. ročníka.

            Ďalšími úspešnými riešiteľmi boli Stela Šolcová zo 6. ročníka, Lucia Kubičeková a Sára Sebök z 8. ročníka.

            Postupujúcim srdečne gratulujeme a držíme palce vo vyšších kolách.

            JM

          • BUBNOVAČKA 2023

          • Aj tentro rok sme sa zapojili do BUBNOVAČKY 2023, aby bolo deti lepšie počuť.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznela Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

            Podujatie sa konalo pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Petra Pavla, prezidenta Českej republiky.

            Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 230 000 detí a dospelých.

            Bubnovačku rozbehlo v roku 2014 Centrum Slniečko, n.o., ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 23 rokov. Už niekoľko ostatných ročníkov prebieha toto podujatie v spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré je organizačnou súčasťou MPSVR SR a ktoré na Slovensku zohráva kľúčovú úlohu pri realizácii konkrétnych systémových riešení, zabezpečujúcich ochranu detí pred násilím. Od roku 2021, vďaka pražskému Centru Locika, z.ú., významnej českej organizácii, špecializujúcej sa na pomoc deťom zažívajúcim násilie, toto podujatie prekročilo hranice Slovenska a dostalo medzinárodný rozmer.

            Mgr. Radomír Leicher - riaditeľ školy

             

          • ZMENA KONTAKTNÝCH E-MAILOVÝCH ADRIES

          • Upozorňujeme verejnosť na zmenu kontaktných e-mailových adries školy :

             

            ezszo@ezszo.sk

            riaditel@ezszo.sk

            info@ezszo.sk

            office@ezszo.sk

             

            E-mailová adresa eskola@rsnet.sk je stále plne funkčná do 30.6.2024.

          • Papagáje z ARAKOVA

          • Začiatkom tohto týždňa nás v škole navštívili pracovníčky ARAKOVA z Bojníc aj so svojimi operenými zverencami.

            Každý jeden žiak mal jedinečnú možnosť zoznámiť sa s krásne sfarbenými Arami, snehovobielymi Kakadu a majestátnym Zobákorožcom.Tí odvážnejší si mohli každého vziať na ruku, pohladkať, odfotiť sa s nimi a tiež ich mali možnosť kŕmiť.

            Pre všetkých to bol nezabudnuteľný zážitok.

             

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • O hlúpej žene, Prorok rak, Popoluškin brat a rôzne iné rozprávky zazneli 26. 10. 2023 v Drienčanoch na 20. ročníku regionálnej sútaže v prednese slovenskej rozprávky Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Naša žiačka Natália Ferenczová z druhého ročníka upútala porotcov svojim recitátorským prejavom o Koze rohatej a ježovi natoľko, že vo svojej kategórii získala 3. miesto. Natálii blahoželáme a prajeme veľa chuti do ďalšieho recitovania.

             

          • Dobšinského rozprávkový Gemer

          • Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden... Aj takto sa začínali autorské rozprávky našich žiakov, ktorí sa aj tento školský rok zúčastnili literárnej sútaže Dobšinského rozprávkový Gemer, ktorú organizuje Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, na počesť gemerského rodáka Pavla Emanuela Dobšinského. Sútaže sa zúčastnili žiaci Teodor Sebok, Petra Ehn, Stela Šolcová, Leon Varga a Lucia Kubičeková, ktorí svojimi rozprávkovými príbehmi zaujali odbornú porotu. Tá rozhodla o ich výbornom umiestnení. V prvej kategórii prózy obsadila tretie miesto Petra Ehn z piatej triedy. V druhej kategórii prózy sa umiestnil na treťom mieste Leon Varga zo siedmej triedy. Krásne prvé miesto udelila porota ôsmačke Lucke Kubičekovej a jej rozprávke Muž s papierom. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých úspechov.

            LS

          • Návšteva Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Rimavskej Sobote

          • Mesiac október je pre nás všetkých aj pripomienkou ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Ani v tomto školskom roku deti z našej školy nezabudli na starších ľudí z Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Rimavskej Sobote.

            Potešili ich básničkami a piesňami, za ktoré boli odmenené úsmevom a veľkým potleskom. Svoju náklonnosť prejavili aj malým darčekom, ktorý vyrobili v školskom klube detí.

            Malými darčekmi žiaci potešili aj seniorov na službách Božích v Cirkevnom zbore Rimavská Sobota, poštou a tiež v škole.

          • Školské služby Božie

          • V našom školskom živote sa každý piatok stretávame na školských službách Božích v kaplnke. Na tých posledných bol všetkým žiakom predstavený Žiacky parlament a najlepší žiaci školy za mesiac september. Ak ste náhodou nezachytili meno Vášho  zástupcu, každý piatok na službách Božích budú sedávať  v prvých dvoch radoch a za nimi tí najlepší z tried v danom mesiaci. Všetci od pána riaditeľa dostali odznaky, aby im pripomínali ich záväzok a funkciu. 
            Tiež bola uvedená aj nová epizóda podcastu "dačo určite" o školskom časopise, ktorý iniciatívne pripravujú naši tretiaci. Druhé číslo časopisu Žabka bolo zároveň  tiež predstavené. 
            Aj naši prváci, ktorí svojou šikovnosťou získali posledné hviezdičky do svojho zberateľského albumu Poklady mojej školy, dostali sľúbený darček - tričká s logom školy.

            Všetkým členom parlamentu, najlepším žiakom, tretiakom a ich pani učiteľke, prváčikom, ale aj Vám ostatným prajeme, aby sa Vám darilo v škole a vo všetkom, na čom pracujete.

            Držíme palce a tešíme sa na nových najlepších žiakov za mesiac október, nové iniciatívy žiackeho parlamentu, na ďalšie vydanie podcastu "dačo určite" a nové číslo časopisu, asi s novým názvom :-)

          • Žiacky parlament

          • V tomto školskom roku si naši žiaci pod vedením Moniky Štoberovej, školskej špeciálnej pedagogičky vytvorili nový žiacky parlament zložený z predsedov jednotlivých tried. Na jeho ustanovujúcom zasadnutí, ktoré viedol pán riaditeľ, si zvolili predsedu, podpredsedu, rozdelili si funkcie a schválili Štatút. 
            Budú sa pravidelne stretávať a zaoberať sa školskými a žiackymi problémami, ktoré "trápia" spolužiakov. Ak s niečím takým bojujete, obráťte sa na svojho zástupcu v žiackom parlamente. 
            O žiackom parlamente sa viac dozviete v sekcii Viac - Žiacky parlament.

          • Svetový deň záchrany života

          • Tento týždeň sme si s našimi žiakmi z 1. stupňa pripomenuli Svetový deň záchrany života, ktorým je 16. október.  Nie je nič lepšie ako ochotne pomôcť človeku, keď mu ide o život. Naši malí prvostupniari všetko veľmi šikovne, uvedomele a s entuziazmom skúšali. Vyskúšali privolať záchranku, oživovanie, poskytnutie prvej pomoci pri bezvedomí, zlomenín či popálenín. Ďeťom patrí veľká pochvala a nepreháňame, už teraz by dokázali zachrániť život.

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje