• Oznam - vystúpenie 24.12.2012

          • Vážení rodičia

            Vystúpenie žiakov v Evanjelickom a.v. kostole v Rimavskej Sobote na štedrovečerných službách Božích sa bude konať v nezmenenom termíne dňa 24.12.2012 o 15,30. Zraz je o 15,00 pred Evanjelickým a.v. kostolom v Rimavskej Sobote.

            Riaditeľstvo školy

          • Vianočné trhy

          • Adventný čas sa pomaly kráti a nebadane sa blížia vianočné sviatky. Sviatky pokoja, narodenia nášho Pána, Ježiša Krista. V tento čas sa nepísanou tradíciou Evanjelickej ZŠ Zlatice Oravcovej stáva účasť na vianočných trhoch v Rimavskej Sobote. Žiaci školy spolu so svojimi učiteľmi počas tvorivých dielní pripravujú rôzne ozdobné predmety na vianočný stôl či stromček. V tomto roku sa im podarilo pripraviť krásne ozdobné gule, ozdobné predmety z papiera, gule z korálikových anjelikov, hviezdičky, zvončeky ozdobené servítkovou technikou, magnetky, stromčeky a iné druhy. Svoj vyrobený " tovar" 18. decembra predávali pod hlavičkou našej školy. Všetko za dobrovoľný príspevok. Získané financie následne použijú na prípravu MDD, karnevalu a ceny do súťaží . Žiakom sa takáto prezentácia páči a veľmi ich teší, každý získaný cent. Touto cestou ďakujeme rodičom, starým rodičom,  ktorí takto podporili svoje deti v ich úsilí, ale vďaka patrí i všetkým neznámym, ktorí si zakúpili nejaký náš predmet. Dokázali, že im vôbec nie je cudzie podporiť deti aj v dnešnej dobe, keď žijeme všetci pomerne ťažko. Ešte raz srdečná vďaka. TK

          • Vianočná malá cena Rimavskej Soboty v JUDO

          • Mestská polícia Rimavská Sobota zorganizovala 15.12.2012 V. ročník Vianočnej malej ceny v JUDO. Naši šikovní štvrtáci Šimon Svoreň a Dávid Deák tam nesmeli chýbať. A... podarilo sa . Obidvaja získali I. miesto vo svojich váhových kategóriách. Gratulujeme. BF

          • Opäť jeden úspešný deň pre našu školu

          • 11. decembra 2012 sa v dopoludňajších hodinách konala v CVČ Relax v Rimavskej Sobote matematická súťaž pre žiakov 9. ročníka pod názvom MIKI MAT / Mikulášska matematika/. Našu školu reprezentovali bratia Daniel a Kristián Tankinovci. Na vyriešenie štyroch príkladov mali účastníci 45 minút. Z dvanástich účastníkov sa Kristián umiestnil na 7. mieste. Veľkým prekvapením je pre všetkých 1. miesto, ktoré obsadil Daniel. Všetci mu srdečne blahoželáme. TK

          • Adventná príprava

          • Adventný čas sa nesie v znamení rôznych príprav. Podobne aj my sa chystáme  na  prichádzajúce sviatky ale zároveň aj otvárame svoje srdce Pánu Bohu. V piatok sme mali  ako obvykle školské služby Božie.  Na službách Božích sme spievali adventné piesne a kázeň slova Božieho nás obohatila chválospevom, ktorý kedysi vyslovil Zachariáš na oslavu Božiu. Prváci nás potešili  svojim vystúpením. Z mestského centra Relax  nás navštívil aj Mikuláš, ktorý našim deťom rozdával malé darčeky. V priebehu celého dňa sme sa rozdelili do tvorivých dielni a začala sa po duchovných prípravách aj tvorivá časť,  vianočných remesiel. Naši žiaci spolu so svojimi učiteľmi pripravovali rôzne vianočné predmety, ktoré budeme prezentovať na tohtoročnom Vianočnom jarmoku v Rimavskej Sobote.

            Monika Kisantal Hansková

          • Otvorenie Adventu

          • Otvorenie Adventu

            Ako už tradične býva zvykom Adventný čas už po piatykrát otvárajú radostné úsmevy našich žiakov z prvého ročníka na Evanjelickej základnej škole Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote. Počas 1. adventnej nedele sme mali rodinné služby Božie, na ktoré sme pozvali  nielen našich žiakov, ale aj iné deti so svojimi rodičmi. Sestra farárka, ktorá je aj spirituálkou v našej škole v tomto roku pripravila detskú kázeň spojenú  s vizuálnymi obrazmi. Sestra farárka Viktória Lisáková kládla veľmi zaujímavé otázky súvisiace s prípravami na advent a s prípravami na vianočné sviatky. Naši malí poslucháči sa veľmi radi podelili o tieto svoje túžby a očakávania. Po kázni sa nám predstavili svojím vystúpením pod názvom ako sme zvládli  Vianočnú abecedu a písmenká. Svoj program dokončili spoločnou piesňou. Pani riaditeľka Marcela Bellová privítala žiakov a poďakovala sa im za ich prvé verejné vystúpenie. Pani zástupkyňa Beata Fülöpová a triedna pani učiteľka Aneta Lajgutová so sestrou spirituálkou po oficiálnom otvorení slávnostne odovzdávali kravaty s Lutherovou ružou, ktorú naši žiaci nosia pri všetkých slávnostných príležitostiach. Sme vďační Pánu Bohu za radostné otvorenie adventného času s prosbou o Božie požehnanie. V závere žiaci, učitelia ako aj vedenie Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote prajú radostné a pokojné prežitie adventného času.

             

          • Úcta k starším

          • Úcta k starším

            Predposledná nedeľa cirkevného roka  nás pozýva k tomu, aby sme si uvedomili, že raz každý z nás bude stáť pred Bohom. Boží súd nikoho nemôže obísť. A preto je dobré aby sme  prehodnotili to ako žijeme. Lebo Pán Boh nás bude hodnotiť podľa našich slov, myšlienok a skutkov. Sestra farárka Viktoria Lisáková zdôraznila tieto slová vo svojej kázni. K obohateniu záverečných nedieľ cirkevného roka prispeli aj naši žiaci z Evanjelickej základnej školy ZO v Rimavskej Sobote so svojim pásmom, ktoré sa týkalo úcty  ku starším ľuďom. Zdôraznili, že je potrebné  sa úctivo správať ku všetkým ľuďom rovnako  a s úctou. A túto úctu máme prejavovať aj k chorým, nevládnym  a trpiacim. Nakoľko v dnešnej dobe veľmi absentuje slušnosť a chýbajú základne návyky slušného správania. Sme radi, že naši žiaci prispeli k osvojeniu týchto hodnôt.

            „Naklonení v bratskej láske, predbiehajte sa navzájom v úctivosti.“ Rim 12, 10

             

          • Kostol očami našich detí

          • Kostol očami  našich detí v základnej škole ZO v Rimavskej Sobote.

            Pamiatka reformácie 2012 v priestoroch evanjelickej základnej školy ZO v Rimavskej Sobote. Celodenný program k pamiatke reformácie 2012 sa začal misijným príbehom pod názvom Chráň si svoje srdce  pre všetkých žiakov  prvého stupňa ako aj pre učiteľov, ktorý nám vysvetlila sestra spirituálka Viktória Lisáková. Po minulé roky  k pamiatke Reformácie sme stavali hrad, skladali Bibliu, z prírodných materiálov tvorili Lutherovú ružu a podobne. Témou tohto roka  k pamiatke reformácie bol chrám Boží ako si predstavujeme kostol, čo znamená pre nás chrám Boží ako vyzerajú jeho vonkajšie ako aj vnútorné priestory a k čomu slúžia. Sestra spirituálka Viktória Lisáková nám už dávnejšie pri inej príležitosti názorne vysvetlila rozdiely medzi kostolmi  ako sa líšia  architektúrou, vnútrom a rôznymi zvyklosťami. Nakoľko žijeme v konfesijne zmiešanom prostredí  vedieme našich žiakov k tomu aby si vážili každý kostol v každej cirkvi ale aby zároveň poznali aj základné rozdiely medzi nimi.  Vetu „môj dom, môj hrad“  sme preformulovali na „môj kostol ako môj hrad“, ktorý sa spája aj s odkazom reformácie. Sme radi, že aj takýmto spôsobom môžeme vštepovať odkaz reformácie do detských srdiečok.  A na niektoré nezabudnuteľné chvíle niektorí spomínajú počas celého svojho života.

             

          • Poďakovanie za úrody zeme

          • Poďakovanie za úrody zeme

            V nedeľu sme si pripomenuli vďakyvzdanie za úrody zeme na službách Božích v Rimavskej Sobote. Sestra farárka nám vo svojej kázni zdôraznila, aby sme si uvedomili, že v dnešných pohnutých časoch a v hektickej dobe je potrebné si vzájomne pomáhať. V kázňovom texte sme si mohli všimnúť ako Pán Boh sa staral o izraelský ľud, ktorý putoval po púšti. Dostal chlieb z neba, ktorí ich nasycoval. Aj my dnes máme klásť dôraz na vďačnosť, ale aj na to aby sme sa dokázali medzi sebou  podeliť so všetkým čo máme. Najstarší žiaci  z 9. ročníka Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej si pripravili na vďakyvzdanie program, ktorí nás obohatil. Formou prezentácie sme videli ale aj si vypočuli kedy po prvý krát sa slávilo vďakyvzdanie, ako sa o tom zmieňuje Biblia a v rôznych kútoch sveta akým spôsobom kresťania si pripomínajú vďakyvzdanie za úrody zeme. Napríklad: aké sú zvyky v Amerike, v Anglicku,  v Nemecku, v Nórsku, v Izraeli.  V závere žiaci zdôraznili, že nemáme byť ustarostení, lebo Pán Boh sa o nás postará len mu máme dôverovať. Ako znela posledná veta?

            „ Chlieb krájať, to nie je len tak. Poznáš raz, čo to znamená. Môj milý, chlieb je odmena. Preto sa modli a ja tiež: chlieb náš každodenný daj nám dnes.“

          • Deň zdravej výživy

          • Do fotoalbumu bola pridaná nová galéria Deň zdravej výživy.
            27.11.2012 10:51

            V dnešnej dobe, keď sa veľa hovorí o zdravom životnom štýle, nezabúdajú ani naši žiaci na zdravú výživu. Všetci vieme, že i  ona je jednou zo základných zložiek zdravého života.

                            Medzinárodný deň zdravej výživy je v mesiaci október (16.10.), ale keďže žiaci našej školy boli v tomto  mesiaci vyťažení, nezabudli sme a 23. novembra po prvých troch hodinách sa v každej triede začalo pracovať ako v najväčšej školskej jedálni. Činili sa malí i veľkí. Našim malým prváčikom pomohli aj ich mamičky či babky, starší žiaci „varili“ už samostatne.

            Porota zložená z členov školského parlamentu, dvoch učiteľov a samozrejme, aj z našej „tety Betky“, vedúcej školskej jedálne, mala naozaj ťažkú úlohu zhodnotiť pripravené mafinky,  šaláty, lodičky, autá z pečiva a zeleniny, ovocné koláče, zdravé nápoje atď.

            Napokon sa dohodli, že na I. stupni prvé miesto získali žiaci 1. ročníka, na II. stupni to zasa boli žiaci 9. ročníka.

            Po hodnotení žiaci mohli skonzumovať svoje nápady. Z ich práce bola nesmierne nadšená pani vedúca ŠJ, ktorá na tanieri niesla „čo-to“ na ochutnanie i ostatným pani kuchárkam.

            Týmto podujatím žiaci dokázali nielen svoju šikovnosť či fantáziu, ale i svoj záujem na zdravom životnom štýle.

            Niektorí  si domov odnášali nielen plné brušká, ale aj recepty na zdravé nátierky.

            Žiaci ešte pred prípravou svojich zdravých výrobkov absolvovali prednášku členky OZ  Život a zdravie s p. Ing. Henrietou Göndörovou. Navštívili s bábkou menom Filip a jeho kamarátmi „Kráľovstvo potravín“. Filip a jeho kamaráti sa ponáhľali na pomoc kráľovstvu, pretože sa ho zmocnil zlý minister Jedák. A ako to v rozprávkach  býva, Filip a jeho kamaráti dali všetko do poriadku.

                            Na záver si spoločne pripravili ukážku zdravých raňajok (ovsené vločky, mlieko, ovocie). Ich poslednou úlohou bola kresba dúhy, ktorá predstavovala farby ovocia a zeleniny a ich dôležitosť v jedálnom lístku každý deň.

            TK, AL

          • Oznam pre rodičov

          • Vážení rodičia, aktuálne sa veľa hovorí o štrajku učiteľov. Naša škola samozrejme plnou mierou podporuje štrajk, napriek tomu sa učitelia aktívne do štrajku nezapoja. Vyučovanie od pondelka 26.11.2012 bude prebiehať podľa rozvrhu, a preto Vaše deti očakávame v škole. 

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo Evanjelickej ZŠ Zlatice Oravcovej oznamuje žiakom a rodičom školy, že dňa 30.10.2012 / utorok / je riaditeľské voľno. Nástup do školy je 5.11.2012 / pondelok /.

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje