• Duchovná pieseň 2024

          • V pondelok 15.4.2024 sa v našej Evanjelickej základnej škole Zlatice Oravcovej uskutočnili školské kolo cirkevných škôl a seniorátne kolo štátnych škôl 10. ročníka súťaže Duchovná pieseň. Našu školu reprezentovali prvák Martin Pavella a siedmak Marco Marčíni. Jednu povinnú a dve ľubovoľné piesne sme si vypočuli aj od reprezentantiek Cirkevného zboru ECAV Tisovec a žiačky Evanjelického gymnázia v Tisovci. 
            Čisté tóny a zvonivé hlasy sa rozliehali miestnosťou a spievali na chválu nášho Pána. 
            Porota v zložení - predseda brat farár Štefan Gabčan, pani učiteľka Milica Bojnová a pán asistent Boris Mauer sa dlho radila, aby vybrali tých najlepších, ktorí pôjdu náš Rimavský seniorát reprezentovať na celoštátne kolo. 
            V úvodnom i záverečnom slove sa súťažiacim prihovoril pán riaditeľ Radomír Leicher a zaželal všetkým pevný hlas a odvahu.

            A aké boli výsledky?

            V I.kategórii v školskom kole si Martin Pavella vyspieval bronzové pásmo.

            V III. kategórii sa Marco Marčíni umiestnil v zlatom pásme a postupuje na celoslovenské kolo. 
            Obom srdečne gratulujeme a Marcovi držíme palce v ďalšom súboji hlasov 👏

          • Zápis žiakov do 1. ročníka

          • Tento rok sa zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2024/2025 uskutoční v termíne od 1. apríla 2024 do 30.apríla 2024.  

            Radi Vás privítame na slávnostnom zápise žiakov do 1. ročníka v dňoch 3. apríla a 4. apríla 2024 v čase od 12:00 do 16:30 hod. kedy očakávame oboch rodičov aj s dieťaťom, budúcim prvákom.

            V týchto dňoch budú pani učiteľky a vedenie školy prítomní v slávnostne vyzdobených triedach pripravení zodpovedať Vám otázky ohľadom zápisu dieťaťa do školy, venovať sa deťom a hravou formou  spoznať Vaše dieťa a jeho zručnosti.

            Zároveň podľa odporúčania MŠVVaŠ SR a podľa § 20 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) základná škola vyžaduje pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky osobné údaje podľa § 11 ods. 6 písm. a) prvého až šiesteho bodu a písm. b). 

            Odporúčame si k zápisu priniesť občiansky preukaz rodiča a rodný list dieťaťa k nahliadnutiu.

            Zápis do 1. ročníka Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej bude možné uskutočniť niekoľkými spôsobmi alebo ich kombináciou:

            Zápis prostredníctvom formulára

                        Na internetovej stránke školy je k dispozícii elektronický formulár – ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA, prostredníctvom ktorej je možné dieťa zapísať.

            Zápis prostredníctvom formulára – v škole

                 Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou, môžete formulár vyplniť osobne v základnej škole. Po vyplnení a podpísaní zákonným zástupcom ho škola zaeviduje podľa pokynov riaditeľa školy.

            Odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky

                 Ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasťou žiadosti sú odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Tieto sa pri zápise nebudú pri vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne.

             Tešíme sa na Vás a Vaše deti :-)      

          • Deň vody 2024

          • Každoročne si aj u nás v škole pripomíname to, aká je pre život voda dôležitá. Tento rok šiestaci a siedmaci navštívili RÚVZ v Rimavskej Sobote, kde si pre nich pripravili aktivity pri príležitosti Svetového dňa vody. Pretože voda patrí k najdôležitejším prírodným zdrojom na našej planéte, musíme sa ju naučiť chrániť a správne s ňou hospodáriť. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých informácií a naše vedomosti preveril kvíz, za ktorý boli všetci ocenení diplomom a sladkou odmenou. Najúspešnejším riešiteľom kvízu bol siedmak Oliver Hetveš,ktorému srdečne blahoželáme.

            V piatok ku žiakom 1. stupňa zavítala pani Ing. Želmíra Ružičková, ktorá si pre deti pripravila aktivity o dôležitosti ochrany vody, vodných tokov, živočíchov a rastlín. Aktivity boli veľmi zaujímavé a hravou formou sa deti naučili aj to, aké ryby či zvieratá žijú v našich vodách.

            Po ukončení aktivít sme na ihrisku všetci spolu vytvorili veľký nápis VODA na znak toho, ako veľmi si vodu vážime a aká je dôležitá. Za organizáciu ďakujeme pani učiteľke Mgr. Henriete Majerčíkovej.

            Bol to veľmi poučný, ale aj zábavný deň :-)

          • ČÍTAJME SI 2024 - detský čitateľský maratón.

          • Dnes, 21.3. sme sa do maratónu zapojili aj my. Nakoniec tak,ako aj po iné roky.

            Cieľom maratónu je čo najviac detí zapojiť do aktivity,ktorú v posledných rokoch vytláčajú nové technológie.

            Čítali sme všetci- od najmenších prváčikov až po deviaty ročník.

            Odzneli ukážky z čítanky, knihy rozprávok, svetovej literatúry, aj vlastná tvorba.

            Čítali sme slovensky aj anglicky.

            Projekt organizuje Linka detskej istoty.

            Krstnou mamou je pani Oľga Feldeková.

          • Úspech v Biblickej olympiáde z evanjelického a.v. náboženstva

          • V piatok 15.3.2024 sa 13 žiakov našej školy zúčastnilo Seniorátneho kola Biblickej olympiády z evanjelického a.v. náboženstva. Olympiáda prebehla online.

            Z trinástich riešiteľov bolo 9 úspešných a tí získali nasledovné umiestnenia:

            V kategórií C1: 1. miesto - Klára Šolcová - 3.ročník, 2.miesto - Damián Šolc - 3.ročník, 3.miesto - Klára Zimmermanová - 3.ročník. Úspešní riešitelia: Zoja Madarászová, Lukáš Nociar - žiaci 4.ročníka.

            Kategória C2: 1.miesto - Stela Šolcová - 6.ročník, 2.miesto - Teodora Sebök - 5. ročník, 3.miesto - Teodor Sebök - 5.ročník. Úspešná riešitelia- Petra Ehn - 5.ročník. 

            Víťazom a úspešným riešiteľom diplomy a vecné ceny odovzdal riaditeľ EZŠZO Radomír Leicher. 

            Do Celoslovenského kola, ktoré bude 4.4.2024 v Liptovskom Mikuláši postupujú víťazi z 1.miest. 

            Držíme im palce.

          • Zlatá krajina 2024

          • ... a opäť Dobšinský

            V tomto školskom roku boli naši žiaci úspešní v literárnej súťaži Dobšinského rozprávkový Gemer aj vo výtvarnej súťaži Dobšinského rozprávkový svet. Do tretice sme na Pavla Dobšinského spomínali na 32. ročníku autorskej prehliadky literárnych prác žiakov základných škôl a gymnázií Zlatá krajina 2024. Na rozborovom seminári so spisovateľkou Ľubicou Kepštovou sa zúčastnili spisovateľské talenty Teodora Sebök, Sára Sebök, Petra Ehn, Leon Varga, Lucia Kubičeková a Lucia Drábová. Pani spisovateľka podrobne rozobrala ich práce a všetkých šiestich vyzvala, aby v písaní pokračovali a ďalej rozvíjali svoj talent.

            KM

          • DOBŠINSKÉHO ROZPRÁVKOVÝ SVET

          • Simonka Zvodová sa v celoslovenskom kole súťaže v tvorbe komiksu DOBŠINSKÉHO ROZPRÁVKOVÝ SVET, umiestnila na krásnom 2 mieste. Svoj komiks pripravovala v ŠKD pod vedením pani vychovávateľky Tímei Bánovej.

            Simonke zo srdca gratulujeme.

          • Pomôž mamičkám v núdzi

          • V spolupráci s OZ Maják nádeje z Košíc dnes rozbiehame kampaň charitatívny predaj srdiečok, ktoré vyrobili mamičky v núdzi. Tým, že sa zapojíme do tejto kampane, pomôžeme im zmeniť ťažkú situáciu.

            Máme k dispozícii limitovaný počet levanduľových srdiečok a minimálny príspevok za každé je 3€.

            Príspevky z predaja výrobkov sú určené pre osamelé matky v hmotnej núdzi, týrané ženy, viacpočetné rodiny, siroty, či vdovy.

            Podporme mamičky v núdzi a vezmite si domov voňavé srdiečko.

            Predaj srdiečok začne zajtra až do odvolania.

          • Seniorátne kolo biblickej olympiády z evanjelického náboženstva

          • V piatok 15.3.2024 sa naši šikovní žiaci zúčastnili seniorátneho kola biblickej olympiády z evanjelického náboženstva. Úlohy olympiády riešili cez EduPage a všetkým sme im držali palce. Do celoslovenského kola postupujú tí riešitelia, ktorí získajú najvyšší počet bodov. Veríme, že aj tento rok budeme úspešnou súčasťou celoslovenského kola tak, ako po minulé roky.

            MK a JS

          • Máme radi chémiu

          • Máme radi chémiu je projekt podporený Nadáciou SPP - grantovým programom SPPravmeTo, ktorého cieľom je  rozvíjať vzdelávacie  aktivity a skvalitňovať vzdelávací  proces na našich školách. Vďaka finančnej podpore 1000 eur sme získali dve prenosné laboratóriá pre  výučbu chémie, ktoré boli vytvorené  na základe spolupráce s odborníkmi z Pedagogickej fakulty Karlovej univerzity v  Prahe. Tieto komplexné pomôcky obsahujú brožúru s návodmi na 40 chemických pokusov, laboratórne pomôcky zo skla a kovu, chemikálie a praktické podnosy s laboratórnym stojanom.

            Ďakujeme Nadácii SPP, veď vďaka nej budeme mať chémiu ešte radšej!

            Ing. Katarína Mišanková, autorka projektu

          • Školské kolo v prednese poézie a prózy - Hviezdoslavovov Kubín

          • Milan Rúfus a Roald Dahl sa možno nikdy nestretli. U nás na prednese poézie a prózy HK však áno. Prišli spolu s ďalšími spisovateľmi spolu so žiakmi našej školy, ktorí interpretovali ich diela.

            V súboji slov a emócií vyhral Milan Rúfus v podaní Lukáša Nociara zo 4.ročníka.

            Víťazov však bolo viac  Boli nimi všetci zúčastnení,  ktorí obetovali svoj voľný čas na prípravu na súťaž.

            Víťazovi gratulujeme a všetkým ďakujeme za umelecký zážitok.

            vb

          • Šaliansky Maťko J.C.Hronského

          • Vo štvrtok nás Adam Szitanko reprezentoval na okresnom kole súťaže v prednese povesti „ Šaliansky Maťko J.C. Hronského.“ Jeho podanie povesti sa páčilo aj porotektorá mu udelila 3.miesto.

            Nášmu talentovanému recitátorovi želáme, aby sa mu aj v ďalších rokoch darilo aspoň takto úspešne.

          • Malý krôčik za vôňou kníh

          • V utorok 27.2.2024 boli prváci slávnostne pasovaní za čitateľov a čitateľky v Knižnici Mateja Hrebendu. Urobili tak malý krôčik, aby vstúpili do sveta rozprávok.  Pani knihovníčka Mgr. Vršánska im porozprávala o Matejovi Hrebendovi, oboznámila deti s chodom a pravidlami knižnice, porozprávala sa s deťmi o tom, ako zaobchádzať s knihami a učebnicami a podporila v nich pozitívny vzťah k čítaniu. Mohli nazrieť do detských náučných aj obrázkových kníh. Po čitateľskom sľube si každý sadol do kresla Pavla Dobšinského, mečom bol pasovaný za čitateľa knižnice a svoj sľub potvrdil podpisom do kroniky. Veríme, že zážitok z pasovačky nám otvorí bránu k radostnému čítaniu.                                                                         

            MB

          • Úspech na medzinárodnom turnaji v jude

          • Igor Lipták, žiak 6. ročníka ani počas prázdninových voľných dní nezaháľal. Spolu so svojimi kamarátmi z TJ MLADOSŤ RELAX Rimavská Sobota sa zúčastnili medzinárodného turnaja v jude Cup Samobor v Chorvátsku. Igor v kategórii U12 do 30 kg po štyroch výhrach získal 1. miesto.

            Igorovi fandíme, gratulujeme a držíme palce do ďalších súťaží.

             

          • Deň povolaní

          • Na jednom zo svojich zasadnutí na návrh niektorých členov Žiacky parlament odsúhlasil ďalší tematický deň - Deň povolaní. Ten prebiehal v piatok v dopoludňajších hodinách. Žiaci 2. stupňa sa prezliekli za predstaviteľov rôznych povolaní a svojim mladším spolužiakom postupne vysvetľovali dôležitosť každého povolania. Najprv však naši najmladší museli hádať za aké povolania sú ich starší spolužiaci prezlečení. 
            Niektoré uhádli hneď, no nad niektorými si veru išli rozum polámať :-)

            O povolaniach, vzoroch a o tom, čím by sa chceli  v dospelosti stať, sa z niektorými žiakmi porozprávali naši redaktori z podcastu dačo určite. Najnovšiu epizódu si už môžete vypočuť na :

            Deň povolaní - dačo určite | Podcast on Spotify

            dačo určite: Deň povolaní on Apple Podcasts

          • Karneval

          • Fašiangy sme na I. stupni zavŕšili fašiangovým karnevalom, na ktorom ste mohli stretnúť masky od výmyslu sveta. Zábava bola skvelá, hudba parádna, tancovali sme do vyčerpania síl, tombolu vyhral, hádam, každý a súťažili nielen masky, ale aj pani učiteľky. Keby bol karneval každý deň :-)

          • Korčuliarske popoludnie

          • V piatok 2.2.2024 sme so žiakmi 2. stupňa absolvovali korčuliarske popoludnie. Žiaci si zdokonalili svoje korčuliarske zručnosti a zažili dve hodiny plné pohybu, smiechu a radosti. Skvelý začiatok víkendu :-)

            BJ

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje