• Mikuláš nám priniesol sladké balíčky

          • Ani tento rok nás Mikuláš neobišiel a spolu so svojimi pomocníkmi nám všetkým priniesol sladké prekvapenia v podobe plných balíčkov. Samozrejme mu deti krásne zarecitovali, zaspievali a sľúbili, že budú celý rok poslúchať. Nechýbala radosť zo sladkostí, ale aj  výskanie, keď Mikulášov čertovský pomocník ťahal za rukávy neposedníkov a nezbedníkov.

            Tešíme sa opäť na budúci rok !

            JS

          • Dobrí anjeli z našej školy

          • Dobrí anjeli z našej školy aj v tomto roku naplnili krabičky drobnosťami, ktoré potešia seniorov na Vianoce. Pred zatvorením darčeka samozrejme nezabudli doň vložiť  veľký kus lásky a želanie požehnaných vianočných sviatkov.

            Presne 38 párov očí sa pod vianočným stromčekom rozžiari aj vďaka anjelom z Evanjelickej školy Zlatice Oravcovej.

            ĎAKUJEME!!!

            vb

          • ADVENT

          • Advent na Evanjelickej základnej škole Zlatice Oravcovej sme otvorili službami Božími. Zvesťou slova Božieho poslúžila duchovná správkyňa a služby Božie obohatili svojím vystúpením žiaci zo 6. ročníka. Každá trieda v spolupráci s triednou učiteľkou pripravila svoj adventný veniec, ktorý  sa stal súčasťou výstavky. Nakoniec zástupcovia tried zapálili na svojom adventnom venci prvú sviečku.

            Duchovná správkyňa popriala všetkým pokojný a požehnaný adventný čas.

            MK

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • V pondelok  21. novembra 2022 sa konalo v Evanjelickej základnej škole Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Jej cieľom bolo porovnať a prehĺbiť vedomosti a zručnosti žiakov v anglickom jazyku. Taktiež zvýšiť záujem žiakov o štúdium cudzieho jazyka. V kategóriách 1A a 1B spolu súťažilo osem žiakov, ktorých hodnotila trojčlenná odborná komisia: Mgr. Radomír Leicher, ThDr. Janka Miháliková a Mgr. Nelea Schiba. Zo všetkých súťažiacich sa úspešnými riešiteľmi stali štyria žiaci: Lucia Kubičeková a Sára Sebok (1A), Martin Horváth a Alexej Angelovič (1B).

            Odovzdanie diplomov sa uskutočnilo na adventných službách Božích za účasti vedenia školy a jej všetkých žiakov.

            ThDr. Janka Miháliková

          • Memoriál Zlatice Oravcovej

          • Dňa 23.11.2022 sa opäť po roku na našej škole konalo tradičné podujatie Memoriál Zlatice Oravcovej. Tento rok je venovaný  evanjelickej farárke a náboženskej poetke Zlatici Oravcovej  pri príležitosti jej nedožitých 90-tych narodenín. Podujatie bolo veľmi pekne pripravené.  Rôznorodou formou sa doňho zapojili všetky ročníky. Žiaci I. stupňa predviedli  básne Zlatice Oravcovej.  Kostýmy im pomohli pripraviť  pani učiteľky.                         
            Starší žiaci sa prezentovali rôznymi vstupmi,  ktorými stvárnili život a dielo Zlatice Oravcovej. Celý program moderovala duchovná správkyňa. Program  sme ukončili spoločnou piesňou Teba vzývam Bože večný od Zlatice Oravcovej.

            Sme vďační Pánu Bohu, že aj týmto spôsobom sme si mohli pripomenúť  významnú osobnosť našej Evanjelickej a.v. cirkvi.

            MK

          • Návšteva Prezidentského paláca a Cosmos discovery

          • Piatok 25. november bol pre nás výnimočný. Nezabudnuteľný zážitok žiakom druhého stupňa pripravil pán riaditeľ Mgr. Radomír Leicher. Začalo to návštevou a prehliadkou Prezidentského paláca (Grasalkovičovho paláca) v Bratislave, kde sme mohli navštíviť a vidieť oficiálne priestory, v ktorých prezidentka Slovenskej republiky úraduje, prijíma zahraničné návštevy, vymenúva ministrov či profesorov. Stihli sme aj poludňajšiu výmenu prezidentskej stráže a poprechádzali sa v prezidentskej záhrade. Naše dobrodružstvo  pokračovalo výstavou Cosmos Discovery v Incheba Expo. Bolo to naozaj dobrodružstvo. Rakety, vesmírne stanice, lunárne moduly, skafandre, množstvo informácií a zaujímavostí z kozmu a jeho objavovania   od   minulosti až po súčasnosť. Na pár hodín sme sa všetci stali súčasťou nekonečného vesmíru. Nechýbali ani aktakcie v podobe virtuálnej reality, gyroskopu, vesmírnej váhy a mnoho ďalších. Po takýchto skvelých zážitkoch sme deň zakončili nákupom darčekov v už predvianočnej atmosfére nákupného centra. 
            Veľká vďaka patrí pánovi riaditeľovi, pani učiteľkám, pani ekonómke, vedúcej školskej jedálne, pánovi šoférovi za organizáciu a bezpečnú  cestu tam i späť. 
            Bol to naozaj nezabudnuteľný zážitok! 
            JS

          • Podaj mi ruku....a pomôž ! 2022

          • Vyhlasujeme 4.ročník zbierky pre útulok Šťastné labky vo Fiľakove.

             

            Pre  opustené psíky budú najväčšie dary:

            • Staré uteráky, plachty, deky, tkané koberce, kožušiny, karimatky...(všetko čo zahreje)
            • Granule , konzervy a iné dobroty

             

            Termín: od  28.11 (pondelok)   - do 9.12. 2022(piatok)

            Miesto – 1. stupeň – vo svojej triede

                            2. stupeň – do zborovne

             

             Tieto zvieratká  sa do útulku dostávajú často týrané a choré , a preto potrebujú veterinárnu pomoc, za ktorú sa platí.

             

            Súčasťou zbierky je teda aj finančná pomoc.

             

            Pokladnička bude v 3. triede. Peniažky môžete nosiť každú prestávku, okrem veľkej prestávky.

             

            Nezabudnite, že...

            To najcennejšie v živote dobrého človeka sú jeho neveľké, bezmenné a zabudnuté skutky v mene dobra a lásky."

             

             

             

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            aj tento rok sa zapojíme do akcie plnej radosti z obdarovania neznámeho seniora v domove dôchodcov a naplníme KRABICE OD TOPÁNOK darčekmi, ktoré potešia, rozosmejú, zahrejú, ale hlavne dajú seniorom pocit, že na nich niekto myslí.

            Pomôžte nám urobiť tento svet trochu lepším a naplňme naše a hlavne ich srdcia LÁSKOU.

            Termín : do 5.12.2022

            Informácie : pani učiteľka Mgr. Valéria Bagačková - koordinátorka

             

          • Beseda v Knižnici Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote

          • Žiaci 4., 5. a 6. ročníka sa dňa 10. novembra 2022 o 10.30 hod. spolu s p. učiteľkami Sélešovou a Bojnovou  zúčastnili na autorskej besede pod názvom "Tajné písmo" so spisovateľom Romanom Bratom. Pán spisovateľ žiakom predstavil a porozprával príbehy zo svojich kníh. Kniha Tajné písmo je dobrodružný román z obdobia Veľkej Moravy, a zároveň je to napínavý príbeh z 21. storočia.

            Obidve dobrodružstvá majú svojich hlavných hrdinov a viažu sa k Devínu. Samo zo súčasnosti je synom archeológa. V hradnom brale objaví puzdro so vzácnymi pergamenmi. Je to denník chlapca, ktorý si ho písal novým písmom – hlaholikou v roku 864. Vďaka nálezu sa Samo začne zaujímať o život našich predkov a postupne si tiež uvedomuje nesmiernu hodnotu nájdených pergamenov. Ak aj teba zaujal tento pútavý príbeh, prečítaj si túto knihu aj ty.        

            MB

          • Naši najmenší v knižnici

          • Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“
            – Jacqueline Kennedy

             

            Preto sme sa aj my rozhodli stať čitateľmi našej mestskej knižnice a ponoriť sa do rozprávok, príbehov, záhad a ďalších tajov do ktorých nás môžu vtiahnuť len stránky kníh.   
            Čert Froliš nás slávnostne pasoval do čitateľského spolku a my sa už tešíme na prvé príbehy v knihách ktoré sme si požičali.

            SS a KS

             

          • Dobšinského rozprávkový Gemer

          • Aj tento rok sa žiaci našej školy zapojili do regionálnej literárnej sútaže Dobšinského rozprávkový Gemer. Svoje práce tu predstavili žiaci 4.ročníka - Viktória Ines Laet Slovák, Teodor Sebök, Teodora Sebök, Stela Silaeva a žiak 6.ročníka Leon Varga, ktorí za svoje práce získali ďakovné diplomy.
            Na našu veľkú radosť sme mali aj dve ocenené žiačky. V prvej kategórii prózy sa umiestnila na druhom mieste žiačka 5.ročníka Stela Šolcová a v druhej kategórii prózy získala druhé miesto žiačka 7.ročníka Sára Sebök. Všetkým ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme ešte veľa tvorivej sily a nápadov pri písaní ďalších krásnych rozprávkových príbehov.

            LS

          • Krabice požehnania

          • To, že sme ochotní a zaujímame sa o osudy iných sme opäť raz dokázali pri zbierke “Krabice požehnania”. Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, učiteľom, kolegom, ktorí prispeli finančne a pri jej príprave.
            Z Evanjelického gymnázia v Tisovci už krabice požehnania spolu aj s našou “cestujú”  do rodín na Ukrajine.

            Ešte raz veľké ďakujeme!!!

          • Europe Code Week 2022

          • Počas mesiaca október sa naši žiaci pod vedením pána riaditeľa a zároveň vyučujúceho informatiky Mgr. Radomíra Leichera zapojili do výročného desiateho ročníka európskeho týždňa programovania CodeWeek.

            Európsky týždeň programovania umožňuje miliónom ľudí v Európe a mimo nej učiť sa, tvoriť, inovovať a zabávať sa pri využívaní digitálnych technológií. Európsky týždeň programovania je nezávislé hnutie dobrovoľníkov, ktorí veria, že programovanie znamená moc na dosah ruky. Vystupujú ako veľvyslanci, vedú učiteľov a organizátorov podujatí v mene týždňa programovania, motivujú iných na účasť, učenie sa, vzdelávanie a organizovanie programovacích činností.

            A aby naši žiaci rozumeli svetu okolo seba, vytvorili niečo originálne, preniesli svoje nápady do reality, získali praktické zručnosti na celý život, stali sa súčasťou komunity nadšencov, zapojili sa do Európskeho týždňa programovania tiež.

            Naša škola tak už po niekoľkýkrát má svoje miesto na mape CodeWeek.

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Banskobystrický samosprávny kraj, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, Obec Drienčany, Matica Slovenská, ECAV Drienčany už tento rok organizovali 19. ročník regionálnej súťaže v prednese slovenskej rozprávky.

            Našu školu v Drienčanoch s rozprávkou reprezentoval žiak 3. ročníka Adam Szitanko. Aj keď sa mu tento rok nepodarilo vystúpiť na stupne víťazov, za reprezentáciu, odvahu a šikovnosť mu ďakujeme a držíme palce pri prípravách na ďalší ročník.

            JS

          • Boxes of blessing - Krabice požehnania

          • "Dobročinný človek bude bohato nasýtený, kto občerství, bude občerstvený." Príslovia 11:25

             

            Naša škola sa zapojila do projektu ECAV Boxes of blessing - Krabice požehnania, ktorého zmyslom je obdarovanie ľudí, žijúcich vo vojnou zmietaných oblastiach na Ukrajine, konkrétnymi produktami, ktoré potrebujú pre svoj život. Do projektu sa môžu zapojiť jednotlivci, rodiny, školské triedy i pracovné kolektívy a jednou takouto krabicou podporiť jednu ukrajinskú rodinu.

            Zámerom je pripraviť 400 takýchto krabíc (čo je kapacita kamióna), ktoré b. Bevan Stein osobne doručí do rúk partnerskej evanjelickej cirkvi na Ukrajine, konkrétne rodinám v Černihive a v okolí Charkova.

            Priestor na túto pomoc je rozsiahly, bratia a sestry z partnerskej evanjelickej cirkvi na Ukrajine, ktorí nás pozvali do spolupráce na tomto projekte, sa totiž starajú o viac ako tristo rodín. Do projektu sa môžu zapojiť jednotlivci, rodiny, školské triedy i pracovné kolektívy a jednou takouto krabicou podporiť jednu ukrajinskú rodinu. Zámerom projektu je pripraviť 400 takýchto krabíc (čo je kapacita kamióna), ktoré b. Bevan Stein osobne doručí do rúk partnerskej evanjelickej cirkvi na Ukrajine, konkrétne rodinám v Černihive a v okolí Charkova.

            Naša škola sa zaviazala naplniť minimálne 1 krabicu. Aby sme krabicu mohli naplniť prosíme žiakov a ich rodičov, učiteľov a zamestnancov školy, aby prispeli finančnou čiastkou min. 2 Eurá (ak dáte aj viac, možno by sa nám podarilo naplniť aj viac krabíc).

            Nákup presne určených položiek urobia vybraní zamestnanci školy a pripravia ich na vývoz do zberného miesta, odkiaľ budú expedované.

            Opäť Vám ďakujeme za Vašu štedrosť a za to, že Vám stále nie je ľahostajný život ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc iných.

             

          • Apple day 2022

          • Spoločne sme sa zabavili a poďakovali sme sa za úrody zeme počas nášho tradičného Apple day. Žiaci prvého stupňa na čerstvom vzduchu v jabĺčkovom sade pozbierali popadané jabĺčka a tešili sa z krásneho slnečného počasia.
            Na druhom stupni to rozvoniavalo jablkovými dobrotami, palacinkami, šalátmi, smoothie. Na workshopoch sa kreativite medze nekládli a tvorili sa jablkové postery, jabĺčka z vrchnáčikov z fliaš, vypletané drevené jabĺčka, ba dokonca sa robili s jablkami aj pokusy.

            Najočakávanejšou aktivitou dňa bola súťaž o najväčšie a o najkrajšie jablko. Kto chcel, priniesol do oboch kategórií jablká a žiaci i učitelia hlasovali za svojich favoritov. Bolo to napínavé. Nakoniec však vyhralo to naväčšie jablko Alžbetky Genyovej z 5. triedy a aj najkrajšie jablko Marca Marčíniho zo 6. triedy.

            Víťazov Apple day odmenil náš pán riaditeľ peknými cenami.

             

          • Prednáška o kyberšikane

          • V stredu sa žiaci 2.stupňa zúčastnili prednášky a aktivít zameraných na jeden z najrozšírenejších druhov šikanovania realizovaných prostredníctvom informačných a komunikačných technológií - na kyberšikanovanie. Naučili sa o nástrahách,ktoré im hrozia pri používaní internetu, mobilného telefónu či sociálnych sietí. Získali vedomosti o možnostiach obrany pred kyberšikanovaním, o dôsledkoch a prevencii. Na záver si jednotlivé triedy spoločne vytvorili plagáty, na ktorých zobrazili túto aktuálnu tematiku.

            LS

          • Spomienka na Zlaticu Oravcovú

          • "Lebo mne žiť je : Kristus a umrieť : zisk." Filip 1,21
             

            V piatok 7. októbra sme si v Evanjelickom a.v. kostole v Rimavskej Sobote pripomenuli 90. výročie narodenia  evanjelickej farárky a poetky Zlatice Oravcovej. Na slávnostných službách Božích odzneli poetkine básne i piesne, žiaci a prítomní mali príležitosť zamyslieť sa nad povzbudzujúcimi slovami kázne biskupa Západného dištriktu ECAV  Mgr. Jána Hroboňa. Život a životnú púť Zlatice Oravcovej predstavila zástupkyňa riaditeľa školy Ing. Katarína  Mišanková. Medzi váženými hosťami bola aj Mgr. Milica Jozafová z CZ ECAV Pondelok, kde Zlatica Oravcová pôsobila a je aj pochovaná. Vyslovila úprimnú vďaku za spomienku a priblížila osobnosť Zlatice Oravcovej, ktorú osobne poznala.
            Žiaci pod vedením duchovnej správkyne Mgr. Martiny Krivdovej a pani učiteľky Mgr. Gabriely Rufusovej predniesli jednu z básní poetky a zaspievali tiež jej zhudobnenú báseň. 
            Riaditeľ školy Mgr. Radomír Leicher vo svojom príhovore vyzdvihol skromnosť tejto výnimočnej ženy a jej orientáciu na mravné hodnoty nielen v poslaní evanjelickej farárky a poetky, ale i v príkladnom živote. 

            #My sme Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej#

          • Európsky deň jazykov

          • Aj tento rok 26. septembra sme v našej škole oslávili  Európsky deň jazykov – deň, kedy si pripomíname dôležitosť učenia sa jazykov, snažíme sa  podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, čo priamo súvisí s interkultúrnym porozumením a multikultúrnym vzdelávaním.

            Na hodinách anglického jazyka a na konverzácii v anglickom jazyku si žiaci prvého a druhého stupňa pripomenuli, čo je Európsky deň jazykov a aký má cieľ. Naučili sa, akými jazykmi sa rozpráva v rôznych štátoch, zapamätali si niekoľko cudzojazyčných fráz, počúvali nahrávky a hádali, aký to je jazyk, pozreli si prezentácie a  súťažili v kvízoch. Niektoré triedy mali workshop, kde žiaci  zapojili svoje umelecké zručnosti a namaľovali krásne mini krajinky, národné symboly a vlajky :)

            NS

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje