• Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • O hlúpej žene, Prorok rak, Popoluškin brat a rôzne iné rozprávky zazneli 26. 10. 2023 v Drienčanoch na 20. ročníku regionálnej sútaže v prednese slovenskej rozprávky Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Naša žiačka Natália Ferenczová z druhého ročníka upútala porotcov svojim recitátorským prejavom o Koze rohatej a ježovi natoľko, že vo svojej kategórii získala 3. miesto. Natálii blahoželáme a prajeme veľa chuti do ďalšieho recitovania.

             

          • Dobšinského rozprávkový Gemer

          • Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden... Aj takto sa začínali autorské rozprávky našich žiakov, ktorí sa aj tento školský rok zúčastnili literárnej sútaže Dobšinského rozprávkový Gemer, ktorú organizuje Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, na počesť gemerského rodáka Pavla Emanuela Dobšinského. Sútaže sa zúčastnili žiaci Teodor Sebok, Petra Ehn, Stela Šolcová, Leon Varga a Lucia Kubičeková, ktorí svojimi rozprávkovými príbehmi zaujali odbornú porotu. Tá rozhodla o ich výbornom umiestnení. V prvej kategórii prózy obsadila tretie miesto Petra Ehn z piatej triedy. V druhej kategórii prózy sa umiestnil na treťom mieste Leon Varga zo siedmej triedy. Krásne prvé miesto udelila porota ôsmačke Lucke Kubičekovej a jej rozprávke Muž s papierom. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých úspechov.

            LS

          • Návšteva Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Rimavskej Sobote

          • Mesiac október je pre nás všetkých aj pripomienkou ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Ani v tomto školskom roku deti z našej školy nezabudli na starších ľudí z Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Rimavskej Sobote.

            Potešili ich básničkami a piesňami, za ktoré boli odmenené úsmevom a veľkým potleskom. Svoju náklonnosť prejavili aj malým darčekom, ktorý vyrobili v školskom klube detí.

            Malými darčekmi žiaci potešili aj seniorov na službách Božích v Cirkevnom zbore Rimavská Sobota, poštou a tiež v škole.

          • Školské služby Božie

          • V našom školskom živote sa každý piatok stretávame na školských službách Božích v kaplnke. Na tých posledných bol všetkým žiakom predstavený Žiacky parlament a najlepší žiaci školy za mesiac september. Ak ste náhodou nezachytili meno Vášho  zástupcu, každý piatok na službách Božích budú sedávať  v prvých dvoch radoch a za nimi tí najlepší z tried v danom mesiaci. Všetci od pána riaditeľa dostali odznaky, aby im pripomínali ich záväzok a funkciu. 
            Tiež bola uvedená aj nová epizóda podcastu "dačo určite" o školskom časopise, ktorý iniciatívne pripravujú naši tretiaci. Druhé číslo časopisu Žabka bolo zároveň  tiež predstavené. 
            Aj naši prváci, ktorí svojou šikovnosťou získali posledné hviezdičky do svojho zberateľského albumu Poklady mojej školy, dostali sľúbený darček - tričká s logom školy.

            Všetkým členom parlamentu, najlepším žiakom, tretiakom a ich pani učiteľke, prváčikom, ale aj Vám ostatným prajeme, aby sa Vám darilo v škole a vo všetkom, na čom pracujete.

            Držíme palce a tešíme sa na nových najlepších žiakov za mesiac október, nové iniciatívy žiackeho parlamentu, na ďalšie vydanie podcastu "dačo určite" a nové číslo časopisu, asi s novým názvom :-)

          • Žiacky parlament

          • V tomto školskom roku si naši žiaci pod vedením Moniky Štoberovej, školskej špeciálnej pedagogičky vytvorili nový žiacky parlament zložený z predsedov jednotlivých tried. Na jeho ustanovujúcom zasadnutí, ktoré viedol pán riaditeľ, si zvolili predsedu, podpredsedu, rozdelili si funkcie a schválili Štatút. 
            Budú sa pravidelne stretávať a zaoberať sa školskými a žiackymi problémami, ktoré "trápia" spolužiakov. Ak s niečím takým bojujete, obráťte sa na svojho zástupcu v žiackom parlamente. 
            O žiackom parlamente sa viac dozviete v sekcii Viac - Žiacky parlament.

          • Svetový deň záchrany života

          • Tento týždeň sme si s našimi žiakmi z 1. stupňa pripomenuli Svetový deň záchrany života, ktorým je 16. október.  Nie je nič lepšie ako ochotne pomôcť človeku, keď mu ide o život. Naši malí prvostupniari všetko veľmi šikovne, uvedomele a s entuziazmom skúšali. Vyskúšali privolať záchranku, oživovanie, poskytnutie prvej pomoci pri bezvedomí, zlomenín či popálenín. Ďeťom patrí veľká pochvala a nepreháňame, už teraz by dokázali zachrániť život.

          • Galéria najlepších žiakov za mesiac september 2023

          • V predchádzajúcich dňoch v priestoroch vstupnej chodby v našej škole pribudla Galéria najlepších žiakov v školskom roku 2023/2024. Každý mesiac v školskom roku budú učitelia vyhodnocovať výsledky žiakov a vyhlasovať najlepšieho žiaka každej triedy. Tí najlepší v mesiaci sa dostanú do galérie najlepších a ich fotografie budú celý nasledujúci mesiac vystavené. 

            Aj pre toto sa oplatí byť najlepší :-)

             

          • Beseda so spisovateľom

          •  

            Dňa 11.10 sa žiaci III. a IV. ročnika zúčastnili v Knižnici Mateja Hrebendu na besede so spisovateľom Dávidom Králikom. Beseda  bola nad očakávanie plná humoru, tvorivých aj poučných aktivít. Deti sa vôbec nenudili. Z besedy si okrem zážitkov a vedomostí odniesli aj vlastnú ilustráciu knihy.

            TB

             

          • Apple Day 2023

          • Druhá časť poďakovania za úrady zeme, náš tradičný Apple Day bol tak, ako po minulé roky, veľmi zaujímavý a hlavne plný dobrôt. Okrem kreatívnych workshopov s originálnymi nápadmi, školou rozvoniavali špeciality z jabĺk, hrušiek, pečených waflí, jablkového fondue, lievancov a množstva iných. 
            Žiaci i dospelí tohtoročný Apple Day prežili v pokojnej a príjemnej atmosfére.

             

          • Podcast "dačo určite" na natáčaní ďalšej epizódy

          • Dačo určite je nový podcast z prostredia školy, školských príbehov, pocitov a nálad, ktorý vznikol z iniciatívy pána riaditeľa a dievčat z 8. ročníka Lucie Drábovej, Lucie Kubičekovej a Sáry Sebök.

            Prvú epizódu nahrali ešte ako siedmačky a mohli ste si ju vypočuť už v júni 2023. Spovedali v nej našich odchádzajúcich deviatakov a mala názov "nové začiatky vs staré konce".

            Druhá epizóda je venovaná opusteným psíkom z Útulku Šťastné labky vo Fiľakove, do ktorého sa tím "dačo určite" vybral odovzdať krmivo zakúpené z dobrovoľných príspevkov všetkých prispievateľov, ktorí si kúpili merch v podobe odznaku, magnetky či nálepky.

            V prvej časti epizódy môžete počuť nahrávku, ktorú tím vytvoril priamo v útulku Šťastné labky vo Fiľakove. Rozprávali sa s Miškou, Saškou a Monikou, ktoré zasvätili svoj život útulku a najmä psíkom, o ktorých sa starajú. V druhej časti "dačo určite" v štúdiu privítali Adama, žiaka SOSOŠ v Rimavskej Sobote, ktorý iniciatívne začal zbierku pre tento útulok s cieľom odovzdania finančných prostriedkov útulku potrebných pre rozšírenie kapacít.

            Obidve epizódy si môžete vypočuť na :

            Spotify:

            https://podcasters.spotify.com/.../chlpat-potvory-e2aegc3

            Apple Podcasts:

            https://podcasts.apple.com/.../da%C4%8Do.../id1694085453...

             

            Radomír Leicher allias pán riaditeľ z  "dačo určite"

             

          • Turistický krúžok na Zbojskej

          • V sobotu 7.októbra nám, turistom z turistického krúžku počasie naozaj doprialo prežiť krásny deň plný zážitkov. Najskôr sme sa porozhliadli po Zbojskej z rozhľadne neďaleko zbojníka Surovca. Zbojnícky chodník nám dal riadne zabrať a Čertova dolina bola naozaj čertovsky záhadná a aj náročná. Zvládli sme všetky výzvy a kráčajúc hore kopcom z doliny sme si od pani učiteliek vypočuli pochvalu . Hlavne za vytrvalosť a odvahu. Pri haluškách a kofole si naše nôžky oddýchli  a chvíľu ešte pobehali po preliezkach a trampolíne. Únava na nás dopadla vo vláčiku počas cesty domov. 
            Už sme  zvedaví, kam pôjdeme  nabudúce.

            VB

          • Poďakovanie za úrody zeme

          • "Na Teba sa upínajú oči všetkých a Ty im dávaš pokrm v pravý čas." Žalm 145, 15

            Služby Božie v piatok 6.10. sa niesli v duchu poďakovania za všetko, čo nám Pán Boh požehnal.  Spoločne sme sa poďakovali za dary, ktoré nám dáva a my ich môžeme užívať.  Za nás všetkých mu svojim vystúpením vzdali vďaku žiaci z prvého stupňa. 

            Pán riaditeľ v závere služieb Božích predstavil novovzniknutý Žiacky parlament, jeho  predsedníctvo,  a všetkých pozval na pripravovanú druhú časť poďakovania za úrody zeme - Apple Day, ktorý sa uskutoční 13.10.2023 a Týždeň programovania Code Week, už tradične, prebiehajúci na našej škole v nasledujúcom týždni. 
             

             

      • Kontakty

        • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
        • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
        • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
        • 37955942
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje