• Zdravotnícka súťaž II

          • Ani naše tretie družstvo mladých zdravotníkov z 1. stupňa sa veru nenechalo zahanbiť. V konkurencii súperov nielen z okresu Rimavská Sobota sa umiestnilo na peknom 4. mieste. Za odvahu a šikovnosť ich musíme pochváliť.

          • Škola v prírode

          • V deň odchodu nás určite mnohí ľutovali a rodičia si vraveli...čo len v takomto počasí naše deti budú v Tatrách robiť? Upršaný máj neveštil nič dobré. A predsa každý deň sme objavovali a zažívali niečo nové. V pondelok sme sa viezli na super lanovke až na Skalnaté pleso. Odtiaľ sme vyrazili pokoriť Malú svišťovku. Ťažký terén – kamene, sneh, stúpanie, zaťať zuby a kráčať. Nádherný výhľad v náručí skalnatých útesov stál za to! Druhý deň sme sa vytešili na bobovej dráhe v Tatranskej Lomnici. Tretí deň sme doobeda  ochutnali Smokoveckú kyselku, ( deti ju nazvali „ kyselina“) potom čo sme prešli modernú kalváriu v Smokovci(boli sme na „kalmárii“...napísali deti do denníčka).  Poobede šup  ho do Hozelca! Fun Ville nesklamal. A stále sme nezmokli! Štvrtok lialo ako z krhle...nielen v Tatrách. Poobede sa dážď upokojil a my sme sa šli pozrieť do Tatranského múzea okrem iného ajna film o svišťoch. Večer pobaliť a v piatok sa pripojiť ku spolužiakom na výlet do Bachledky. „Dali“ sme to aj tento rok!

            VB

             

          • Tatranská Škola v prírode

          • Žiaci 1.- 3. ročníka sa tento týždeň učia pod tatranskými štítmi. Okrem vyučovania spoznávajú krásy našich veľhôr počas turistických prechádzok. 

          • Úspech v zdravotníckej súťaži

          • Našim mladým zdravotníkom sa darilo v územnom kole DMZ organizovanom SČK, územným spolkom v Rimavskej Sobote. V konkurencii sa umiestnili na 2. a 5. mieste. Srdečne im gratulujeme.

          • Veľké poďakovanie

          • posielame zamestnancom našej cirkevnej školskej jedálne za kvalitné mliečne desiaty, ktoré nám pripravovali tento týždeň. Pochutnali sme si na jogurtoch, pudingu a maslových nátierkach, vďaka nim sme si pripomenuli Deň mlieka. Dušou  projektu bola vedúca jedálne Alžbeta Lásková, ktorá  chutné menu vymyslela aj zasponzorovala. ĎAKUJEME!

          • Vedomostné ostrovy - súťaž

          • Naši žiaci sa so svojimi vedomostnými témami zapojili do súťaže v projekte Vedomostných ostrovov. Aj vy môžete hlasovať za témy, s ktorými súťažia.

            Témy môžete ohodnotiť na :http://www.vedomostne-ostrovy.sk/pridanie-tem/hodnotenie/

            Naši žiaci súťažia s témami :

            VIEŠ, čo je dúha? Aké farby vidíme v dúhe?

            VIEŠ, čo je felinoterapia alebo animoterapia?

            VIEŠ, kadiaľ putuje voda v našom tele po napití? A ako prechádza telom?

            VIEŠ, aká je úloha včiel? A aký je kolobeh života?

            VIEŠ, kto sú operení bežci? Aké je ich správanie, chov a rozmnožovanie?

             

            Ďakujeme za ich podporu :-)

          • Celoslovenské kolo Duchovnej piesne

          • Víťazi seniorátneho kola Duchovnej piesne sa minulý týždeň zúčastnili celoslovenského kola v Martine. V I. a II. kategórii našu školu reprezentovali Marco Marčíni a Kateryna Benedyk. V konkurencii spevákov z celého Slovenska sa umiestnili na popredných miestach. Káťa sa “prespievala” do bronzového  pásma, Marco získal zlaté pásmo a stal sa absolútnym víťazom svojej kategórie. Srdečne im gratulujeme a za ich prípravu a sprevádzanie všetkým ďakujeme.

          • Študentský časopis Labyrint

          • Milí žiaci, učitelia, rodičia,

            ak sa chcete dozvedieť o novinkách a aktivitách našej školy, dávame do pozornosti študentský časopis Bez námahy. Časopis slúži aj na uverejňovanie a výmenu informácií žiakov základných a stredných škôl.

            Počas posledných týždňov žiaci školy vymýšľali logo a názov. Napokon získal názov Labyrint.

            Postupne sa budú pridávať príspevky a články z našej práce a z aktivít.

            LINK: www.studentskycasopis.sk/home.php?action=show_home_skola&id=9203

             

          • Deň Zeme

          • Pri príležitosti Dňa Zeme sme všetci vyšli na školský dvor a spoločne ho spestrili a skrášlili. Každý jeden žiak z každej triedy priniesol rastlinku, semienka, kvety, sadenice, kríky. Triedy 1. stupňa a špeciálna trieda si vylosovali, pod ktorým stromom v aleji si vysadia kvetinový záhon a žiaci 2. stupňa zaplnili pestrou flórou pripravené palety. V tomto vynovenom prekrásnom prostredí sme na vyhradené miesto osadili hmyzí hotel a nový chodník s ktorými žiakom pomáhali naši školníci.Popri týchto aktivitách sme zároveň vyčistili areál školského dvora. Tento deň bol spojením nápadov, spoločných síl, entuziazmu a napokon dobrého pocitu z vykonanej osožnej práce.

          • Viditeľné, neviditeľné a zaujímavé diery

          • Pri skúmaní jednotlivých materiálov žiačka 6.ročníka Zuzana Kubičeková zistila, že filtre majú rôzne veľké otvory. Na základe jej výskumu / filtrovala rôzne druhy kávy, vyrábala tvaroh, vytvorila pracovné listy na chémiu, diskutovala so spolužiakmi / pochopila existenciu dier v mnohých materiáloch a uvedomila si ich využitie v priemysle aj v každodennom živote. Absorpčné látky zabraňujú nežiadúcej vlhkosti, ale na druhej strane sú to prostriedky na jedno použitie, ktoré stále vo väčšej miere zaťažujú životné prostredie. Sú biologicky neodbúrateľné a majú obtiažnu recykláciu. Dozvedela sa, že vývoj novej generácie absorpčných látok je založený na báze obnoviteľných surovín ( škrob a celulóza), ktoré sú biologicky dobre odbúrateľné.

            Látky, ktoré sú schopné pohlcovať kvapaliny sú neoddeliteľnou súčasťou hygienických výrobkov (detské plienky, dámska hygiena, hygienický tovar pre inkontinentných pacientov). Využitie majú taktiež aj ako textilné podložky pod mrazené potraviny. Medzi najvýznamnejšie oblasti využitia týchto látok patrí poľnohospodárstvo a olejársky priemysel (napr. pri doprave čerstvých potravín, pri odstraňovaní ropných škvŕn).

            Potravinárska fólia sa používa na balenie darčekov, kvetov, sladkostí a rôznych druhov potravín. Udržiavajú ich čerstvé a zároveň ich chránia. Neprepúšťajú mikroorganizmy a chemické látky.

            V okresnom kole BIO kategórie D, dňa 25.4.2019,  v CVČ Relax v Rimavskej Sobote, Zuzka veľmi dobre odprezentovala svoj projekt, výborne odpovedala na otázky okresnej komisie a získala krásne 1.miesto.

            Srdečne gratulujeme.

            BF

          • Kniha o anjeloch

          • V štvrtom ročníku v medzi -predmetových vzťahoch na hodinách slovenského jazyka a výtvarnej výchovy v marci – mesiaci knihy, žiaci vytvorili knižku pod názvom Kniha o anjeloch. Zaujímavými a emocionálne ladenými príbehmi a ilustráciami prispeli k čaru čitateľskej dielne. Na hodinách pod vedením pani učiteľky Bojnovej vytvorili príjemnú atmosféru. Stali sa tak po prvýkrát autormi- spisovateľmi malej knihy, kde prezentujú vlastné pocity a zážitky pri stretnutí „s anjelmi“ z ich okolia.         

                                                                                      M. Bojnová, tr. uč. 4.ročníka

          • Úspešné zoologičky EZŠ ZO

          • Päť dievčat z II. stupňa našej školy sa 16.4.2019 zúčastnilo náročnej biologickej olympiády. Od októbra 2018 sa šikovné zoologičky svedomite pripravovali na olympiádu v kategórii E. Zoznamovali sa s  50 druhmi živočíchov  vodného biotopu, učili sa ťažké latinské názvy, získavali informácie o živote, vývine, potrave i  rozmnožovaní. Vytvorili  zbierku 10 vybraných živočíchov. Z 12 účastníkov v odbore zoológia boli všetky úspešné a dokonca jedna z nich postúpila na krajské kolo do Banskej Bystrice. Tu sú mená a umiestnenia: Lenka Ferenczová- 2.miesto;  Zuzana Kubičeková- 4. miesto; Tamara Šofranková-6.miesto; Chiara Hoťáková-7.miesto; Miroslava Hudecová- 8.miesto. Všetkým gratulujeme a Lenke držíme palce v ďalšom kole.

            BF 

          • Duchovná pieseň 2019

          • Školské kolo Duchovnej piesne sa tento rok uskutočnilo 11.4.2019 v kaplnke EZŠ ZO. Na začiatku sme si zaspievali spoločne pieseň, sestra spirituálka Mgr. Martina Krivdová privítala vedenie školy, súťažiacich žiakov, pomodlila sa a predstavila porotu v zložení týchto porotcov: Mgr. Miroslav Dedinský, Mgr. Radomír Leicher a Mgr. Milica Bojnová. Potom súťažiacich žiakov pozdravil pán riaditeľ Radomír Leicher. Súťaž bola rozdelená do kategórii podľa veku. Súťažiacich pripravili: Mgr. Gabriela Rufusová a PhDr. Boris Mauer. Cieľom súťaže je motivovať žiakov s hudobným talentom k poznávaniu a spievaniu duchovnej piesne. Tiež dať im možnosť rozvíjať svoje dary a charizmy prijaté od Boha. Porota hodnotila úroveň hlasovej výchovy – intonácia, frázovanie, dýchanie, ovládanie skladby.V I. kategórii strieborné pásmo získal Marco Marčíni z 2. ročníka, v II. kategórii strieborné pásmo dostala Kateryna Benedyk a bronzové pásmo Simona Szitanková z 3. ročníka. V III. kategórii bronzové pásmo dostala Zuzana Kubičeková zo 6. ročníka. Žiaci spievali piesne na oslavu nebeského Otca i na radosť všetkých poslucháčov.

            MK

          • Biblická olympiáda RIS 2019

          • Rimavská Sobota 12.apríla 2019 – V Rimavskej Sobote prebehla v priestoroch Evanjelickej ZŠ Zlatice Oravcovej Biblická olympiáda Rimavského seniorátu. Zúčastnilo sa jej 23 žiakov z cirkevných zborov Ožďany, Hrachovo, Tisovec, Hnúšťa, Rimavská Sobota a žiaci EZŠ ZO. Žiaci boli rozdelení do troch kategórii. I. kategória 10 detí, II. kategória 7 detí a III. kategória 6 detí.  Na pôde Evanjelickej ZŠ nás všetkých privítal riaditeľ Radomír Leicher. Sestra seniorka Viktória Lisáková otvorila olympiádu slovom Božím a modlitbou.
            S organizačnými pokynmi súťaže Biblickej olympiády žiakov oboznámila sestra spirituálka Martina Krivdová. Po týchto informáciách  sa súťažiaci  rozišli do tried a začali písať testy, v ktorých si overili svoje biblické znalosti zo SZ a NZ.
            Kým porota  opravovala testy žiaci si mohli pozrieť zaujímavý film.
            Po vyhodnotení testov, nasledovalo vyhlásenie výsledkov Biblickej olympiády. Žiaci boli odmenení diplomami, knihou a malými darčekmi.
            Výsledky Biblickej olympiády
             I.kategórii – 1.miesto - Simona Szitanková z 3 ročníka z EZŠ
            II. kategórii – 1. miesto - Natália Duvačová zo 6 ročníka z EZŠ
            III. kategórii – 1. miesto - Dominik Ramža zo 7 ročníka z EZŠ
            Za štátne ZŠ
            I. kategória – 1. miesto - Alena Lacková 3.A
            II. kategória – 1.miesto – Dušan Študenc 5.B
            III. kategória – 1.miesto – Diana Dianišková 7.B
            Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým vyučujúcim náboženstvo ďakujeme za prípravu.

            MK

             

          • Úrodná Zlatá krajina

          • Knižnica Mateja Hrebendu dnes privítala nádejné spisovateľské talenty. Našu školu reprezentovali  K. Benedyk, D. Hrivnáková, S. Kovalančík, J. Kovácsová, Z. Kubičeková, S. Sebők, M. Szepessy, S. Szitanková, T. Šofranková. Pani spisovateľka Iveta Zaťovičová sa vyjadrila ku každému dielku.

            Nás teší, že cenu spisovateľky si z našej školy odniesli tretiačky Káťa Benedyk a Dominika Hrivnáková. Je to úspech, pretože zo 60 prác si túto cenu odnieslo iba 8 autorov.Ďakujeme všetkým zúčastneným a gratulujeme oceneným.

            vb

          • DOBŠINSKÉHO ROZPRÁVKOVÝ SVET

          • Aj  tento rok sme sa zapojili do výtvarnej súťaže

            Dobšinského rozprávkový svet. Nakresliť komiks,

            žiadny problém, povedali si naše tretiačky  Dominika Hrivnáková a Sára Sebők.

            V ŠKD tomu venovali svoj voľný čas. A veru, oplatilo sa. Za spracovanú ľudovú rozprávku Ženský vtip získala Sára Sebők v 1.kategórií Cenu poroty.

            Sme radi, že deti rozprávky nielen čítajú, ale ich 

            vedia aj výtvarne a jazykovo dokonale spracovať.

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje