• Divadelné predstavenie

          • V utorok predpoludním k nám do školy zavítal Klub športového šermu - TresC zo Zvolena so šermiarsko-divadelným predstavením Čo Slováci dali svetu. Telocvičňa sa zaplnila hudbou, humorom, akciou a detským smiechom. Žiaci sa nielen zabavili, ale mnohému sa aj priučili.Za skvelý zážitok ďakujeme 😊

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA NA ŠKOLSKÝ ROK 2019/2020

          • Milí rodičia budúcich prvákov,

            srdečne vás pozývame na slávnostný zápis do Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej (EZŠZO) v Rimavskej Sobote, ktorý sa uskutoční

            dňa 1.apríla 2019 (pondelok) od 12.00 hod. do 16.30 hod.

            Svoje dieťa však môžete zapísať podľa platnej legislatívy od 1. apríla do 30. apríla 2019.

            Na zápis je potrebné prísť s dieťaťom, jeho rodným listom, kartou poistenca a občianskym preukazom zákonného zástupcu.

            Ak sa rozhodnete zapísať vaše dieťa do našej školy, vopred ďakujeme.

            Ak nie, nezabudnite, že ak vaše dieťa dovŕši do 31. 8. 2019 šesť rokov, je vašou povinnosťou zapísať ho na niektorú základnú školu.

          • Jarné korčuľovanie

          • Naša rozlúčka so zimou bola tento rok netradičná. Rozlúčili sme sa  na ľade. Kde? Na zimnom štadióne. Kto? Žiaci prvého stupňa. Boli sme tam teda zaujímavá skupina korčuliarov!Prvokorčuliari , tí sa okamžite po vstupe na ľad prilepili na mantinel. Po hodine  si už vykračovali po ľade, druhý deň sa už o nejaký ten meter posunuli a na tretí si vychutnávali pohyb bez strachu. Nebojácni hokejisti tvrdošijne jazdili v protismere a zhadzovali  všetko, čo im prišlo do cesty. Našťastie len v prvú hodinu, lebo nikto nechcel sedieť na trestnej lavici. Ďalšiu skupinku tvorili chlapci , ktorí sa tvárili ako PUK. Rozbehli sa, hodili na zem a šmýkaním vpred sa snažili trafiť do bránky. Časť dievčat trénovala na voľné jazdy – lastovička, pirueta, cibuľky, ba i tance na ľade. No a pár samotárov krúžilo raz okolo hokejistov, raz sa pridali ku krasokorčuliarkam, prípadne podporili milovníkov mantinelov. 

            Na túto veselú chásku dohliadali pani učiteľky 3. a 1. ročníka za výdatnej pomoci pani vychovávateľky. Poďakovanie patrí aj Rolkovej mamine, ktorá nám rovnako pomáhala pri obúvaní a vyzúvaní. Vďaka pani učiteľke Szitankovej sme zasa nemuseli nosiť korčule, pretože nám ich odviezla i doviezla autom. Až na pár modrín sme sa každý deň vrátili zdraví.

            VB

          • Školské kolo Biblickej olympiády

          • Dňa 20.3.2019 na Evanjelickej ZŠ Zlatice Oravcovej o 13:00 hodine sa uskutočnilo školské kolo Biblickej olympiády. Zúčastnilo sa na nej 14 žiakov. Na začiatku sme sa všetci spoločne so sestrou spirituálkou Martinou Krivdovoupomodlili Modlitbu Pánovu a pozdravil nás pán riaditeľ Radomír Leicher. Cieľom Biblickej olympiády je, aby si súťažiaci čítaním a štúdiom Písma svätého upevnili svoju vieru a vzťah s Bohom. Nad priebehom olympiády dozerala porota v zložení: Milica Bojnová, Boris Mauer a spirituálka Martina Krivdová. Tí hodnotili aj testy, ktoré žiaci napísali. Na školských službách Božích bolo vyhlásenie postupujúcich – víťazov do seniorátneho kola, ktoré sa uskutoční 12.4.2019  na EZŠ ZO.I. kategóriu obsadili žiaci z 3 ročníka v nasledovnom poradí:1Dustin Ferencz a Kateryna Benedyk 2. Simona Szitanková3. Eduard Krnáč

            II. kategória1. Zuzana Kubičeková 6 ročník2. Natália Duvačová 6 ročník3. Martin Horváth 5 ročník

            III. kategória1. Dominik Ramža 7 ročníkVíťazi boli ocenení diplomami a malými pozornosťami od pána riaditeľa Radomíra Leichera, a zástupkyne EZŠ Kataríny Mišankovej . Držíme im palce na seniorátnom kole Biblickej olympiády.mk.

          • Čítanie na dobrý deň

          •  

            Nie je to tak dávno, čo naši tretiaci chodili v škôlke poobede spať. Stačilo pár rôčkov a do škôlky už neprišli spať, ale svojim mladším kamarátom prečítať rozprávku O troch citrónoch.  V pyžamkách, na malých postieľkach si podopreli brady a započúvali sa . Tíško, nikto ani nemukol a naši tretiaci sa premenili na obrov, kráľoviča, zajačikov, myšky a krásne devy ,čo vyskakovali z citrónov.                                               O pár rôčkov snáď terajší poslucháči budú takto čítať v škôlke svojim kamarátom. Už sa na to tešíme, lebo v našej škole si dobré zvyky zachovávame.

            vb

          • Súťaž v tvorbe vedomostných tém

          • Milí žiaci, milí rodičia

            už viac ako rok spestruje naše vyučovanie i prestávky jedinečný projekt Nadácie Volkswagen Slovakia s názvom:

            „Vedomostné ostrovy“

            Vďaka zaujímavo spracovaným témam, v ktorých sa prelínajú vedomosti z fyziky, techniky, ekológie a nemeckého jazyka  sme sa mohli – veľkí aj malí - dozvedieť množstvo informácií o tom čo, prečo, kde, kedy a kto – niečo vymyslel, či objavil, alebo ako fungujú rôzne veci.

            Vďaka Virtuálnemu kariérnemu poradcovi ste sa otestovali, čím by ste mohli byť, keď budete dospelí, alebo ak už ste dospelí, či máte prácu snov.

            V tomto období projekt pokračuje opäť zaujímavou aktivitou, a to Súťažou v tvorbe vedomostných tém, ktoré sa stanú súčasťou digitálneho obsahu Vedomostných ostrovov. Využite možnosť a zapojte sa do súťaženia o najaktívnejšiu školu, ceny pre tvorivé tímy, ale najmä o hlavnú cenu súťaže:

            „Poznávaciu cestu za Lemurom-Emurom na Madagaskar“

            (Všetko o súťaži nájdeš na www.vedomostne-ostrovy.sk)

          • Karneval

          • Posledný deň pred jarnými prázdninami sme sa spolu zabávali na karnevale. Masky nielen tancovali, ale mohli sa aj občerstviť fasiangovymi dobrotami. Nechýbala im fantázia a nápad. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • V pondelok 25.2.2019 sa žiaci prvého a druhého stupňa zúčastnili školského kola 65.ročníka súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.Spolu s nimi sme sa aj my na chvíľu ocitli vo svete zaujímavých príbehov a básní.Všetci zúčastnení podali výborné výkony a porota mala ťažké rozhodovanie. Nakoniec vybrala víťazov vo všetkých kategóriách.V prvej kategórii v prednese poézie zvíťazila Kateryna Benedyk.Druhé miesto získala Simonka Szitanková.V prednese prózy sa na prvom mieste umiestnila Mária Škrváňová z druhej triedy. V druhej kategórii prvé miesto obsadila Zuzana Kubičeková a druhá skončila Beata Oravcová. V tretej kategórii v prednese poézie zvíťazil Šimon Juhaniak zo siedmeho ročníka. Víťazom srdečne blahoželáme.

          • Fašiangy v Relaxe

          • “Fašiangy vo výtvarnej skratke” to je názov výtvarnej súťaže, ktorej sa dnes zúčastnili naši žiaci z ŠKD. Podelíme sa o ich krásnu prácu a sme hrdí na ich umiestnenie 🙂Prácu v životnej veľkosti si budete môcť pozrieť počas podujatia “Fašiangy sa krátia” dňa 1.3.2019 na Hlavnom námestí.

          • Venujte našej škole 2% z Vašej dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            veľmi pekne ďakujeme za podporu všetkým rodičom, priateľom, podporovateľom našej školy, ktorí venovali časť zo svojich daní OZ pôsobiacemu pri našej škole v minulom roku.

            Ak sa pre nás rozhodnete aj v tomto roku, pomôžete nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole a podporíte nás v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí.

            Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, návod nájdete v záložke 2% dane.

            Tlačivo vyhlásenia s vyplnenými údajmi OZ nájdete v odkaze.

            ĎAKUJEME! 

          • Fenomény sveta

          • Úžasný interaktívny materiál, ktorý prináša EDULAB, možno určite považovať za inšpiratívny a inovatívny , ktorý skutočne zaujal učiteľov i žiakov II. stupňa našej školy. A nielen  zaujal, ale tvorivým spôsobom buduje u žiakov chápanie vzťahov medzi javmi a procesmi v prírode a podporuje  aktivitu, iniciatívu a samostatnosť.

            Fenomény sveta sú vytvorené tak, aby podporovali viaceré druhy gramotnosti u žiakov a z didaktického hľadiska umožňujú prepájať vedomosti medzi predmetmi aj samostatnú i skupinovú prácu.Nám učiteľom poskytuje obrovské aplikačné možnosti, ďalšie rozvinutie témy, pozitívnu stimuláciu žiaka, podporu jeho kreativity, zvýšenie záujmu o vzdelávanie, využitie neštandardných metód výučby a individuálny prístup k výučbe.  

            Dňa 7.2.2019 aj v našej škole prebehlo rovesnícke vzdelávanie  o fenoméne voda oveľa atraktívnejším spôsobom, ako doteraz.

            Žiaci 5.- 9. ročníka sa rozdelili do štyroch skupín a prostredníctvom  videí spoločnosti BBC a interaktívnych cvičení získali mnoho nových informácií  o vode. Ako funguje,ako nás ovplyvňuje, ako vznikla a v čom je unikátna? Tieto štyri perspektívy žiakov vtiahli do oblasti biológie, fyziky, dejepisu a anglického jazyka a spoločnými silami sa snažili vyriešiť množstvo úloh.

            Formou zážitkového učenia sa žiakom sprostredkovala téma VODA ich vlastnou skúsenosťou. Kľúčové ingrediencie ako kritické myslenie, inovatívne vyučovacie metódy motivovali žiakov premýšľať v súvislostiach.

            V apríli opäť pokračujeme…..

            BF

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 7.2.2019 CVČ Relax v Rimavskej Sobote zorganizovalo okresné kolo geografickej olympiády. Zo školského kola postúpili na okresné kolo z našej školy  štyria žiaci. Zuzka Kubičeková získala v kategórii F 3.miesto. Zuzka absolvovala tento týždeň nielen olympiádu,  ale aj lyžiarsky kurz na Kokave-Línia, odkiaľ ju na olympiádu priviezla obetavá maminka.

            BF

          • Prezentácia projektov z geografie

          • Žiaci 6. - 9. ročníka sa stretli spolu s vedením školy a s rodičmi v kaplnke školy, kde si obhajovali svoje práce na 3 témy. K prvej téme Cestujeme okolo sveta si žiaci pripravili vlastnú pohľadnicu z miesta, ktoré by chceli navštíviť. Na pohľadnici sa nachádzala „reálna“ správa, pozdrav z daného miestaPohľadnicu vytvorili kresbou alebo kolážou (à la photoshop) v grafickom programe pridaním svojej fotografie na pozadie svojho vysneného miesta na Zemi. Na tvorbu pohľadníc mohli použiť aj voľne stiahnuteľný program Postcard Maker.​V rámci druhej témy Reklama žiaci vytvorili reklamný plagát na vybraný štát (mesto …), na internete našli vhodnú fotografiu reprezentujúcu a podľa nich najlepšie vystihujúcu dané miesto a pridali k nej krátky, ale „úderný“ text (slogan), ktorý by mal presvedčiť potencionálnych návštevníkov výstavy cestovného ruchu na návštevu nimi vybraného miesta. Na tvorbu sa dala využiť šikovná a jednoduchá online aplikácia Thinglink.​Pre tretiu tému Fotografia si žiaci vybrali ľubovoľné miesto či úkaz v prírode.​Fotografiu urobili v jeden konkrétny deň, resp. dni, poznačili si presný čas kedy bola fotka zhotovená.

            Dané témy rozvíjajú u žiakov komunikačné a prezentačné schopnosti, medzipredmetové vzťahy, prebúdzajú záujem žiakov o cestovanie, rozvíjajú kreativitu žiakov, ale zahŕňajú v sebe aj prepojenie na ovládanie IKT. BF

             

          • Zimné športové hry

          • Deň ako z rozprávky zažili dnes tí, ktorí sa s nami vybrali na Kokavu Líniu rozlúčiť sa so snehom. Prváci, zopár druhákov, tretiaci a štvrtáci - na saniach, na boboch aj na lyžiach si užili krásny slnečný deň. Sneh bol trblietavý a hlavne rýchly, deti veselé a červenolíce. Domov sme sa vrátili zdravo unavení. A ak ešte náhodou napadne sneh, možno si to zopakujeme.VB

          • Pen Pal Program

          • This year in English Conversation we started an awesome new program. Students from grades 6 to 9 have written letters that we sent to the children’s program at my church back in the United States. The project not only helps the students practice English, but also helps them learn more about America through communication with students their age in the US. It also helps my church back home learn more about Slovakia and the amazing students I work with. The students have really enjoyed the project so far and I am very impressed by their hard work, great drawings, and interest in the Pen Pal Program.

             

            Caleb Ranum

             

             

             

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 15.01.2019 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády v kategóriách E (8. a 9. ročník) a F (6. a 7. ročník). Šesť žiakov sa snažilo odpovedať na otázky v teoretickej, praktickej časti  a na otázky  o našom regióne. A podarilo sa... Štyria žiaci sú úspešní riešitelia a postupujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční  7.2.2019 v CVČ Relax v Rimavskej Sobote.

            Výsledky:

            Kategória E:       1.miesto- Norbert Hanáček-9.r.

                                            2.miesto- Peter Zajden-9.r.

            Kategória F:       1.miesto- Zuzana Kubičeková-6.r.

                                           2. miesto- Dominik Ramža-7.r.

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a prajeme veľa šťastia v okresnom kole a neúspešní  riešitelia nech nezúfajú. O rok sa to určite podarí. NEVYSKÚŠAŠ, NEVIEŠ!

            BF

          • Školské kolo v prednese povesti Šaliansky Maťko

          •  

             

            Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko, Maťko preto, že ma tak volajú, a šaliansky preto, že som sa narodil v Šali. Súťaž v prednese slovenskej povesti nazvali podľa mňa.V pondelok zabojovali žiaci našej školy o postup na okresné kolo Šalianskeho Maťka. Tretiaci si vybrali spomedzi seba tých najlepších ešte v piatok na triednom kole. Po oboch kolách došlo k vzácnej zhode. Vyhrali presne tí istí! Prvé miesto a postup na okresné kolo si obhájila tretiačka Káťa Benedyk, veľmi tesne na druhom mieste sa umiestnila Simonka Szitanková. Tretie miesto patrí Dominike Hrivnákovej, rovnako z tretej triedy.Druhý stupeň reprezentovala Zuzka Kubičeková. Patrilo jej prvé miesto a Saška Bozóová sa umiestnila na mieste druhom.Víťazom Káti a Zuzke gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za pekné zážitky.

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje