• Deň z lesníkmi
          • Deň z lesníkmi

          • Dňa 20. mája sa v Mestskej záhrade v Rimavskej Sobote uskutočnil už IX. ročník pre nás obľúbeného lesníckeho náučno-poznávacieho chodníka Rimavskosobotská vetvička 2013 pod názvom Deň s lesníkom, ktorý je tento rok súčasťou projektu „Lesníci deťom.“ Pracovníci Lesov Slovenskej republiky, š.p., Banská Bystrica-Odštepný závod Rimavská Sobota, Gemersko-malohontského múzea Rimavská Sobota, Lesníckeho a drevárskeho múzea Zvolen, Hasičského a záchranného zboru MV SR, Policajného zboru SR a Obvodnej poľovníckej komory Rimavská Sobota na pätnástich stanovištiach prezentovali svoju prácu a aktivity.

            Našim žiakom I., II., III., a IV. triedy  predviedli les ako súbor rastlín, živočíchov a prostredia so vzájomnými vzťahmi medzi nimi. Predstavili nám prácu lesníka v celej jej rozmanitosti a hospodárenie v lesoch vo všetkých jeho etapách. Žiaci sa tu mohli oboznámiť s historickým náradím, ťažbou dreva, drevinami, rastlinami, hmyzom, vtákmi, kynológiou, poľovníctvom i geológiou. Tak ako po minulé roky sme prostredníctvom ukážok získali mnoho poznatkov a každý žiak získal od lesníkov na pamiatku na dnešný deň drevenú kľúčenku, balón a záložku. Ďakujeme a dovidenia o rok!

            AL

          • Opäť úspech

          • Vo štvrtok 16. mája 2013 sa konalo okresné kolo Biologickej olympiády, kategória D projektová časť. Našu školu reprezentovala Sarah Čižmárová, žiačka 6. ročníka, ktorá sa umiestnila na peknom 3. mieste. Sarah sa na svoj projekt usilovne chystala. Býva v panelákovom dome, kde si dlho všímala život netopierov. Vedela, že tam prezimúvajú. Jedného dňa po príchode zo školy zistila, že ich panelák začali zatepľovať. V okamihu oslovila pracovníkov firmy, či vedia o danom probléme. Potom začala dotazníkom oslovovať aj iné firmy, ako riešia daný problém. Dospela k zaujímavým záverom. Uspokojila sa, že aj pracovníkom stavebných firiem záleží na týchto zvieratkách, a vždy pri zatepľovaní panelákov sú pripravení reagovať. Majú pre nich prichystané búdky. Sarah takáto starostlivosť starostlivosť veľmi potešila.

            TK

        • SÚŤAŽ DMZ I. STUPŇA
          • SÚŤAŽ DMZ I. STUPŇA

          •        V stredu 15.5.2013 sa na súťaži Družstviev mladých zdravotníkov 1. stupňa na Územnom spolku Slovenského Červeného kríža v Rimavskej Sobote zúčastnilo aj družstvo z našej školy. Súťažilo 8 družstiev zložených z ôsmych žiakov, spomedzi ktorých naši Beatrix Balogová, Lenka Ferenczová z 2. ročníka a Sebastián Bodor, Štefánia Bodorová, Jolana Čipčalová, Dávid Deák, Cynthia Ferenczová, Lukáš Ferencz zo 4. ročníka, získali pekné 3. miesto. 

            Srdečne im gratulujeme.

             

        • „ NA bicykli bezpečne 2013 “
          • „ NA bicykli bezpečne 2013 “

          • „ NA bicykli bezpečne 2013 “

            bol názov súťaže , ktorej sa zúčastnili žiaci  2; 3; 4. ročníka. Poznávali dopravné značky, riešili dopravné situácie a tiež z čoho sa skladá bicykel. Najťažšia a zároveň asi  aj najzábavnejšia  bola jazda zručnosti. Podaktorí sa od strachu zabudli aj bicyklovať a nie to zastať na „stopku“. Napriek sťaženým podmienkam( trasa bola naznačená iba šípkami na chodbe školy) družstvo žiakov v zložení: Mirko Szepessy, Mirka Hudecová, Tamarka Šofranková a Filipko Tobar Otáňez  z 3.A triedy obsadilo pekné 2. miesto.

            Pochvala patrí aj  Stefi Bodorovej, Beatrix Baloghovej, Miškovi Kovácsovi a Peťkovi Zajdenovi za cenné 3. miesto. Tretie družstvo z našej školy,  v zložení C.Ferenczová, A. Klementová, A. Malák a A.Janský súťažilo  už vo vyššej kategórii medzi štvrtákmi a piatakmi,  obsadilo štvrté miesto.

            Všetkým gratulujeme!

             

        • POZVÁNKA A AKADÉMIU ŽIAKOV
          • POZVÁNKA A AKADÉMIU ŽIAKOV

          • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej Rimavská Sobota
                                                  Vás srdečne pozýva
                                                  na akadémiu žiakov,
                           ktorá sa uskutoční dňa 22. mája 2013 o 17,00 hod.
                                       v Kine ORBIS v Rimavskej Sobote

             

          • Poďakovanie ku Dňu matiek

          • Na službách Božích v Rimavskej Sobote sme pozdravili všetky mamy, staré mamy, krstné mamy a ďakovali sme im za ich nekonečnú lásku i trpezlivosť pri výchove svojich ratolestí ako aj  za obetavú službu lásky, ktorú vykonávajú nezištne. Sestra farárka Viktória Lisáková sa na záver poďakovala účinkujúcim deťom za ich hrejivé a úprimné slová vďaky a lásky. Vystupujúce deti si vyrobili a odovzdali aj malé darčeky svojim mamičkám. Sestra farárka vo svojej kázni zdôraznila dôležitosť vzťahov v rodinách a to, že rodina je základom života našich detí, v nej sa formuje osobnosť každého dieťaťa. VL

          • Európske solárne dni vo Hvezdárni v Rimavskej Sobote

          • Vo Hvezdárni v Rimavskej Sobote v rámci Európskych solárnych dní môžu návštevníci vidieť, ako sa dá vyrobiť teplo a energia nezvyčajným spôsobom. Žiaci I. a IV. triedy našej školy si tu vyskúšali, ako funguje slnečná pec, solárny vláčik, vŕtačka na slnečné lúče, či autodráha na slnečný pohon.

            Európske solárne dni sú v rimavskosobotskej hvezdárni zamerané na možnosti využitia slnečnej energie. „Chceme ľuďom ukázať, ako sa dá narábať s nevyčerpateľnou energiou, ako ju použiť v domácnosti či v priemysle,“ vysvetlil riaditeľ hvezdárne Pavol Rapavý. Podľa neho si priamo v areáli hvezdárne deti aj dospelí môžu pozrieť teplovodný slnečný kolektor, ktorý slúži na ohrev vody. Keď svieti slnko, teplota vody dosahuje 60 - 70° C. „Máme aj malú slnečnú pec - varič, v ktorej si pokojne môžeme dokonca zaliať kávu alebo čaj. Fotovoltický panel zasa premieňa priamo slnečné svetlo na elektrickú energiu. Na použitie vŕtačky či zábavu s autodráhou teda nepotrebujeme elektrinu,“ doplnil riaditeľ.

             Nám sa najviac páčili solárne hračky, ktoré sa na slnku pohybujú samy. Súčasťou programu vo hvezdárni bolo aj sledovanie slnečných škvŕn prostredníctvom ďalekohľadu, slnečné hodiny a prednáška s besedou.

            Zdroj: www.cas.sk  ( 9. 5. 2013 )

        • Veselé svište pôjdu na výlet!
          • Veselé svište pôjdu na výlet!

          • Vo štvrtok 25.4. sa žiaci z 2.,3.,4.,ročníka zúčastnili súťaže "Spoznaj les". Počas náročnej prípravy sa naučili rozoznávať kôru, drevo, semená, konáriky a listy našich najznámejších stromov. Okrem toho huby, byliny a zvieratá našich lesov a prácu lesníka....

            V "poznávačke" nestratili ani jeden bod. Zvládli aj náročný test, v ktorom odpovedali na 100 otázok!

            Výhrou v tejto súťaži bol  4-dňový výlet s lesníkom do Maďarska.Vyhrať mohlo iba prvých 5 najlepších družstiev. Naše svište v zložení: B. Baloghová, V. Kovácsová, L.Segedyová, M. Szepessy, M. Kovács, K. Balázs, S. Bodorová a L. Ferencz si mohli po vyhlásení výsledkov zapišťať od radosti, pretože zo 14 družstiev skončili na 4. mieste a môžu sa tešiť na výlet. Veď si ho aj zaslúžia!VB

             

          • Poznaj a chráň

          • Dňa 16.4.2013 CVČ Relax Rimavská Sobota zorganizovalo 47. ročník obvodného kola biologickej olympiády v kategórii E- "Poznaj a chráň prírodu svojej vlasti". Z roka na rok je menšia účasť na tejto súťaži. Avšak netýka sa to našej školy. V odbornosti zoológia z 18 žiakov bolo 6 žiakov našej školy- Kamilka Lajgútová-5.miesto, Mária Lujza Klementová-7. miesto, Gabika Szepessyová-8. miesto, Terezka Oštromová- 9. miesto, Natália Čižmárová-15. miesto. V odbornosti geológia sa Timko Lajgút zo 6.ročníka umiestnil na 3.mieste. Sme hrdí, že sa žiaci zapojili, väčšina aj úspešne,do náročnej súťaže, ktorá pozostávala z testu, identifikácii druhov a praktickej časti- zoológia-50 lesných druhov živočíchov- slovenské a latinské názvy a geológia bola pre Timka o to náročnejšia, že je šiestak, ale oceňujeme snahu, pretože geológia sa preberá až v ôsmom ročníku a on získal diplom za tretie miesto. Dúfame, že budú pokračovať aj v budúcom školskom roku a veríme, že po druhýkrát sa umiestnia ešte lepšie ako teraz. Držíme im palce.BF

          • Natália je super

          •                 Vyvrcholením každej súťaže je celoslovenské kolo. Nebolo tomu inak ani v súťaži Biologická olympiáda ,  47. ročník kategória C, projektová časť.

                            Celoštátne kolo sa konalo 6. až 8. apríla 2013 v Bratislave.

                            Natália Čižmárová, žiačka 8. ročníka Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote, okrem svojej školy reprezentovala i náš Banskobystrický samosprávny kraj, ktorého sa stala víťazkou.

                            Program celoslovenského kraja bol rozdelený na tri dni. Hlavná prezentácia projektov sa konala v sobotu 7. apríla, kde žiaci prezentovali svoju niekoľkomesačnú prácu.

                            Jej projekt, pod názvom Vyšliapané chodníčky Kamenného Janka, zaujal porotu.  Z päťnástich účastníkov sa umiestnila na peknom deviatom mieste. Z maximálneho počtu bodov 35 získala 24 bodov.

                            Natália je so svojim výkonom spokojná.

                            I keď Natália obsadila 9. miesto, napriek tomu je úspešnou riešiteľkou štátneho kola, kde porazila aj od seba starších súťažiacich.

                            Všetci jej úprimne gratulujeme.TK

             

             

          • Veľkonočné vystúpenie

          • Sme vďační Pánu Bohu za Jeho vykúpenie a za Jeho víťazstvo nad smrťou. Veľkonočné slávnostné Služby Božie boli obohatené vystúpením našich detí, ktoré zahrali scénku k aktuálnej téme vzkriesenia. Po tejto  biblickej scénke naše deti spievali  veľkonočnú pieseň z evanjelického spevníka „Kristus  vstal z mŕtvych, haleluja...“. Sestra farárka Viktória Lisáková  nám zvestovala slovo Božie z listu Rímskym 10,9 „ Ak ústami vyznávaš Pána Ježiša a v srdci veríš, že Ho Boh vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený.“ Po kázni sa sme si vypočuli pozdravný list zboru biskupov. Slávnostná chvíľa sa ukončila vystúpením nášho domáceho spevokolu, ktorý spieval dve  veľkonočné piesne  štvorhlasne.

        • BLAHOŽELÁME
          • BLAHOŽELÁME

          • V pokojnom plynutí veľkonočných prázdnin sme si 28. marca pripomenuli Deň učiteľov.

                            Hoci na školách neprebiehali pompézne oslavy, veď v dnešnej spoločnosti si málokto cení prácu učiteľa, predsa si v našom meste pozvali niektorých učiteľov, ktorých navrhlo vedenie jednotlivých škôl.

                            Slávnostné prijatie týchto učiteľov primátorom mesta sa konalo v obradnej sieni mestského úradu 27. marca 2013.

                            Z našej školy sa ho zúčastnila pani učiteľka Mgr. Beáta Fülöpová, zástupkyňa riaditeľky školy.

            Pani zástupkyňa si toto ocenenie zaslúžila, pretože jej práca skrýva v sebe veľa pedagogickej múdrosti, ľudského dobra, človečenskej lásky, nekonečnej trpezlivosti a veľa odhodlania venovať svoje sily a um svojim žiakom, ktorých má v takej láske ako svoje dve dcéry.

            Touto cestou jej ďakujeme za odvedenú prácu, veď „dobrý kantor je veľkým darom v dnešnej dobe“.

            Všetci jej zo srdca blahoželáme!

                                                                                                                          Mgr. Tatiana Krešneová

        • Ďalší úspech našej žiačky ....
          • Ďalší úspech našej žiačky ....

          •           Matematika. Niektorí žiaci nad týmto pojmom vzdychajú a chytajú sa za hlavu. Asi pre nedostatočnú prípravu im naháňa strach. Niektorí zrejme majú nedostatočnú logiku, aby jej celkom porozumeli. 

            Ale nie všetci  sú rovnakí. Verte, že v dnešnej dobe nájdeme dosť žiakov, ktorým tento školský predmet imponuje.

            K takým žiakom patrí aj Sarah Čižmárová, žiačka 6. ročníka Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej. Matematika patrí k jej obľúbeným predmetom. Dokázala to aj  na okresnom kole Pytagoriády 6, kde sa dostala po úspešnom absolvovaní školského kola. 

            Okresného kola, ktoré sa konalo pred veľkonočnými prázdninami v CVČ Relax Rimavská Sobota, sa zúčastnilo 43 žiakov. Z toho 15 žiakov bolo úspešných. Sarah to v tento deň dobre rátalo. Okrem toho, že sa stala úspešnou riešiteľkou okresného kola, sa zároveň umiestnila na peknom 3. mieste. Na súťaž ju pripravovala p. učiteľka Mgr. Zuzana Válentová Csernoková, ktorá je na svoju žiačku právom pyšná. Sarah a samozrejme i pani učiteľke všetci gratulujeme a prajeme ďalšie šťastné príklady.

             

            Mgr. Tatiana Krešneová

        • Úspech v literárnej súťaži Kukučínova literárna Revúca
          • Úspech v literárnej súťaži Kukučínova literárna Revúca

          • Martin Kukučín (vlastným menom Dr. Matej Bencúr), bol významný slovenský realistický prozaik.

                            Narodil sa v dolnooravskej dedinke Jasenová. Ako žiak sa dobre učil, preto sa rodičia rozhodli poslať ho študovať na revúcke gymnázium. Z úcty k jeho osobe i tvorbe, vedenie Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vyhlasujú každoročne súťaž Kukučínova literárna Revúca.

                            Tento rok sa konal už 11. ročník. Súťaž je určená pre žiakov 8. a 9. ročníkov ZŠ, je súčasťou výchovno-vyučovacieho procesu, výrazne podporuje literárne aktivity a vytvára priestor na prezentáciu. Kukučínova literárna Revúca je individualistickou súťažou, ktorej výsledkom je písomný prejav na zvolenú tému v kategórii poézia, próza a publicistika. Práce hodnotí odborná porota. V každej kategórii práce zaraďuje do pásem - zlaté, strieborné a bronzové.

                            Kristián Tankina, žiak Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote, sa so svojou prózou o Tajomnom hrade umiestnil v zlatom pásme.

            Člen poroty Mgr. Marian Lacko, učiteľ tvorby na PSLG v Revúcej, hodnotil jeho tvorbu nasledovne :

            „Autor ponúka veľmi zaujímavú fabuláciu príbehu, ktorá má často veľmi dobrú štylistiku a dej jeho práce má patričný spád. Svojou prácou potvrdzuje veľmi dobrý rozprávačský talent.“

                            Sme veľmi hrdí, že sa Kristiánovi začalo dariť aj vo vlastnej tvorbe. K dobrému umiestneniu mu srdečne blahoželajú aj všetci spolužiaci a učitelia školy.

             

                                                                                                                                         Mgr. Tatiana Krešneová

          • Zlatá krajina

          •  

                 "Poznám rôzne moria, no tieto vaňové sú moriami záhadnými a čarovnými. Vaňové moria - takto nádherne nazvali svoju knižku básní a koláží chlapci z 3. A triedy z Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote. Myslím si, že pani poetka, meno ktorej majú chlapci v názve školy, by mala radosť. Lebo v moriach tejto knižky šumí radosť, vtip, hravosť a dobrá nálada. Potešila ma myšlienka, ktorá dominuje celej knižke : každý máme svoje vlastné more. Jeden je šťastný v mori lásky, iný v mori čokolády a ďalší nepohrdne ani morom peňazí. Veľmi sa mi zapáčila úprimná, jednoduchá - preto silná báseň   Adriána Jánskeho  

                                             Vodné mesto

                                        Vo vani je moje tajné more

                                        A v tom mori tajné mesto.

                                        To mesto je len moje

                                        A ja som jeho kapitán.

            No povedzte, čo tomuto moru chýba? Splnené sny v štyroch riadkoch. Vzácny minimalizmus, v ktorom nájdete všetko."

                    Týmito slovami uviedla pani spisovateľka Marta Hlušíková Zborník literárnych prác žiakov základných škôl a osemročných gymnázií regiónu 21. ročníka Literarnej súťaže Zlatá krajina.

                    Na vyhodnotení v podkroví Knižnice Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote sa zúčastnili aj žiaci našej školy - chlapci Krištof Balázs, Michal Kovács, Adrián Jánský, Filip Tobar Otánez, Miroslav Szepessy, Peter Zajden z 3.A triedy a Hugo Babic z 2. ročníka.

            Uvedená báseň Adriána Jánskeho postúpila na celoslovenskú literárnu prehliadku, ktorá sa bude konať na Zvolenskom zámku do konca školského roka.

            Ďalej pani spisovateľka poďakovala nielen budúcim mladým autorom, ale aj pedagógom, ktorí podchytili v zárodku to, čo môže vyrásť v bohatý košatý strom.

            Všetkým, aj tým, ktorým sa nepodarilo dostať svoje básne alebo prózu do zborníka, prajeme veľa tvorivého elánu a chuti do písania.

            VB, BF  a JS 

             

          • Hviezdoslavov Kubín

          • " Ó moje matky, reč je krásota..." sú slová nášho najväčšieho slovenského básnika Pavla O. Hviezdoslava. Na jeho počesť je každoročne poriadaná súťaž v prednese poézie a prózy pod názvom Hviezdoslavov Kubín. V tomto školskom roku sa školského kola zúčastnilo 26 žiakov. Najpočetnejšie zastúpenie mala 1. kategória. Do školského kola sa zapojili aj žiaci 1. ročníka. Za ich veľkú snahu im patrí veľká vďaka. V 1. kategórii sa v prednese poézie na prvých miestach umiestnili nasledovní žiaci: 3. miesto: Adam Bella /1.roč./, 2. miesto: Sofia Nela Tóthová/2.roč./, 1. miesto: Michal Kováč /3.roč./.V prednese prózy to boli žiaci: 3. miesto: Szabolcs Kuzma/1.roč./, 2. miesto: Viktória Göndörová/1.roč./,1. miesto: Laura Segedyová/3.roč./ 2. kategória mala menšie zastúpenie. V prednese poézie sa na 3. mieste umiestnila Gabriela Szepessyová /6.roč./, na 2. mieste: Patrícia Majanová/5.roč./ a na 1. mieste Dominika Kuzmová /5.roč./. V prednese poézie porota ocenila Dominiku Telgarecovú zo 7. ročníka a udelila jej 3. miesto. V 3. kategórii bolo udelené 1. miesto v prednese prózy Réke Marekovej / 8.roč./ Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach postupujú na obvodné kolo, ktoré sa bude konať 21. marca 2013 v CVČ Relax v Rimavskej Sobote. Ostatným patrí tiež veľká pochvala za snahu. TK

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje