• Celoslovenská výtvarná súťaž

          • Žiačky našej školy, Nikolka Hegedüšová- 5.ASarah Čižmárová- 6. ročník sa zapojili do celoslovenskej výtarnej súťaže „ Namaľuj erb svoho cirkevného zboru“. Získali diplomy a pekné vecné ceny. Nikolka za 3. miesto v I. kategórii  a Sarah za účasť v II. kategórii. Srdečne im gratulujeme. BH

          • Otvorenie školského roka 2012/2013

          • Riaditeľstvo Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote

            oznamuje, že

                 školský rok 2012/2013

                 sa zaháji

            3. septembra 2012 /pondelok/ o 8,00 hod.

             v Evanjelickom kostole a.v. v Rimavskej Sobote 

            Slávnostnými službami Božími.

          • Slávnostné prijatie žiakov na Radnici mesta

          • Žiačka 9.ročníka Barborka Panáčeková bola navrhnutá na slávnostné prijatie v Dome obradov. Dosahuje veľmi dobré výsledky v škole a úspešne reprezentovala školu v literárnych súťažiach. Doposiaľ je predsedkyňou žiackeho parlamentu a háji tiež záujmy žiakov v Mestskom žiackom parlamente v Rimavskej Sobote. Počas štúdia na našej škole samostatne zabezpečovala mnohé mimoškolské aktivity v spolupráci s členmi žiackeho parlamentu. Jej veľkou záľubou je divadlo a jazyky. Z tohto dôvodu úspešne absolvovala talentové i prijímacie pohovory na Súkromnú strednú umeleckú školu v Martine a na Evanjelické gymnázium v Tisovci.Jazyky však vyhrali nad herectvom a v ďalšom štúdiu od budúceho školského roka sa rozhodla pokračovať v EG v Tisovci. Na divadlo nezanevrela a určite o nej ešte budeme počuť. Prajeme jej veľa úspechov v ďalšej etape života. BF

          • Výlet do Maďarska

          • V utorok, 19.6.2012 o 8,30 hod. žiaci III.,IV.,V.,VI,VII. a VIII.triedy nastúpili do autobusu a vyrazili do Maďarska. Našim cieľom bol GEOPARK v Ipolytarnóci. Cestovali sme len hodinu. Keď sme prišli, hneď sme sa išli najesť. Potom sme si išli kúpiť vstupenky. Dostali sme 3D okuliare, kupón a náramok. Išli sme do lesa, kde nám hovorili o minulosti.Keď sme vošli do 3D kina, tak nám ukazovali stopy dinosaurov, psov a levov. Keď sme boli pripravení, išli sme pozerať 3D kino. Bolo to o pradávnych zvieratách. Ukazovali nám hmotnosť a výšku zvierat. Išli sme do pivnice, kde nám ukázali skamenelý strom. Vrátili sme sa z lesa a išli sme si niečo kúpiť a potom do 4D kina. To bolo najlepšie z celého výletu. V 4D kine ukázali budúcnosť a minulosť. Potom sme sa išli hrať na ihrisko. Nika išla aj na tarzaniádu. Keď sme prišli do Rimavskej Soboty, boli sme veľmi unavení. Paťka a Nika-IV. trieda

          • Prváci a druháci na Zbojskej

          • Po upršanom utorku sa prváci a druháci vybrali na očakávaný výlet na Zbojskú. Privítali nás bačovka

            Aďka a bača Rasťo, slnkom zaliata Zbojská...a samozrejme zbojník Surovec. Najskôr sme sa pohrali

            so salašníckymi psíkmi, potom sme vyšli hore do koliby, kde sme sa s bačom učili robiť oštiepky.

            Ochutnali sme čerstvý syr aj žinčicu. Posilnení sme si zajazdili na koníkoch a pochutili na skvelých

            haluškách. Potom sme si vyšliapli na Remetisko ku obrovskému zbojníkovi Surovcovi. Tu sme sa

            dozvedeli kto bol pustovník Ján Remeta. Zbojnícka strela nás odviezla ku vleku Zbojská, kde sme si

            zahrali vybíjanú aj s bačom a malým psíkom. Nuž...a potom sme pomohli podojiť 300 ovečiek. Ešte že

            tam boli aj traja bačovia, lebo inak by sme to do odchodu vlaku nestihli!

          • Biologické súťaže

          • V dňoch 5.6.2012 a 6.6.2012 sa žiaci našej školy zúčastnili prírodovedných súťaží. V utorok,5.6.2012, to bola súťaž "Príroda okolo nás", ktorú zorganizovala Správa CHKO Cerova vrchovina. Rudo Neumann, Sarah Čižmárová a Adam Poprovský tvorili jedno družstvo, Tamarka Sendrejová, Dominika Telgarecová a Jakub Kováč druhé družstvo. Súťažili v  disciplínach- ochrana prírody, odpady, fauna a flóra Slovenska. Počas prestávok získali cenné informácie od zamestnancov Správy CHKO. Dosiahli 4. a 5. miesto. V stredu, 6.6.2012,CVČ Relax v Rimavskej Sobote zorganizoval súťaž "Poznaj a chráň", kategória F. Štvrtáci, v zložení, Paťka Majanová, Aileen Ferenczová, Zuzka Drábová, Ondrík Beňo a Vladko Kele, sa pripravovali na rastlinky a zvieratká vo Farebnom lese, Spiacom lese a Zelenom lese. Získali 2. miesto. Piataci- Gabika Szepessyová, Lujzička Klementová, Peťko Mura, Timko Lajgút a Paľko Ďurás získali 5.miesto. Obidve súťaže boli náročné, sme na nich hrdí, prajeme veľa síl, trpezlivosti, kolegiality i do ďalších súťaží. BF

        • Deň detí
          • Deň detí

          • Piatok 1. 6. 2012 bol na našej škole venovaný Medzinárodnému dňu detí. Najdôležitejšie bolo to, že sa neučilo.

            Prváci, druháci a tretiaci navštívili kino a pozreli si Dobu ľadovú 3. Po filmovom predstavení ich čakal bohatý program na radnici s prehliadkou kancelárie primátora mesta.

            Štvrtáci, piataci, šiestaci a siedmaci strávili deň v športovom duchu. Triedne učiteľky pripravili pre nich rôzne súťaže, zamerané na rýchlosť, obratnosť a zdravý úsudok. Všetci za svoju aktivitu dostali maškrty, no po celkovom vyhodnotení sa víťaznou stala len jedna trieda. Boli to naši šiestaci - aká triedna - taká trieda, ktorí si navyše pochutnali na čerstvej pizzi. Na záver si zahrali vzájomné priateľské zápasy vo vybíjanej.

            A čo naši najstarší? Tí sa dohodli, že aj napriek upršanému počasiu navaria pod altánkom guľáš, ktorý bol vynikajúci a nemysleli len na seba a ponúkli aj všetkých zamestnancov školy.

            Takto, v uvoľnenej atmosfére a podľa chuti by takýchto dní počas školského roka mohlo byť aj viac.

        • Rimavskosobotská vetvička
          • Rimavskosobotská vetvička

          •    

            Dňa 31. mája sa v Mestskej záhrade v Rimavskej Sobote uskutočnil už 8. ročník pre nás obľúbeného lesníckeho náučno-poznávacieho chodníka Rimavskosobotská vetvička. Pracovníci Lesov Slovenskej republiky, š.p., Banská Bystrica-Odštepný závod Rimavská Sobota, Gemersko-malohontského múzea Rimavská Sobota, Lesníckeho a drevárskeho múzea Zvolen, Hasičského a záchranného zboru MV SR, policajného zboru a Obvodnej poľovníckej komory Rimavská Sobota na trinástich stanovištiach prezentovali svoju prácu a aktivity.

            Naši žiaci I., II., III., IV. a V. triedy sa tu mohli oboznámiť s historickým náradím, ťažbou dreva, drevinami, rastlinami, hmyzom, vtákmi, kynológiou, poľovníctvom, strelectvom i geológiou. Tak ako po minulé roky sme prostredníctvom ukážok získali mnoho poznatkov, vyskúšali svoje zručnosti a každý zo žiakov získal na pamiatku na dnešný deň drevenú ceruzku. Ďakujeme.

             

             

             

             

             

             

          • Vladkovi Kurekovi sa opäť darilo

          • Mladý tenista Kurek sa v kvalifikácii na prestížny turnaj mužov dostal až do finále

            Mladý, 15-ročný tenista Vladimír Kurek v uplynulých dňoch bodoval na majstrovstvách regiónu, ktoré boli kvalifikáciou na významný, 100 tisíc dolárový turnaj Ritro Open Bratislava. Zaujímavosťou je, že bojoval v kategórii mužov, spomedzi 32 dospelých tenistov sa dostal až do finále. Ako pre Rimava.sk uviedol tréner František Fekete, chýbali mu vlastne len štyri loptičky, aby sa dostal na turnaj, ktorý je medzi tenistami významný. Prvý set vyhral 7/5, druhý prehral 6/0 a v tajbrejku prehral 7/6. Podľa slov trénera je napriek tomu takýto výsledok veľkým úspechom a svedčí o tom, že jeho zverenec má veľký talent.

            Zdroj: www.rimava.sk

          • Zapojenie Cirkevnej školskej jedálne do Spoločného jedálneho lístka

          • V uplynulom týždni sa aj Cirkevná školská jedáleň, ktorá sídli v budove spolu s našou školou, zapojila do akcie Spoločný jedálny lístok na jeden týždeň pre deti a žiakov  ZŠ. Tento týždeň sa niesol v znamení spoločného jedálneho lístka v každej školskej jedálni a  trval od  21.5.2012 – 25.5.2012. Jedálny lístok bol obohatený o nové receptúry, v ktorých samozrejme nechýbala mliečna bilekovina.

            Odbornými radami p.  Marty Trochovej, externej metodičky pre školské stravovanie a vedúcej školskej jedálne pri ZŠ Š.M.Daxnera v Rimavskej Sobote sa riadila i vedúca našej jedálne a veľmi úzko s ňou spolupracovala. Zmyslom tohto projektu je prieviesť školopovinné deti k zdravému stravovaniu, čím ich môžeme uchrániť pred rôznymi chorobami.

            Aj naša pani vedúca Alžbeta Lásková nám tento týždeň pripravila dobroty - prekvapenie v podobe pudingu - pri príležitosti Dňa mlieka. Milé spestrenie obedov bol aj kútik s mliečnou tematikou.

          • MAX dobrodružstvo

          •  

             

            Milí rodičia!

            Žiaci 2.A triedy sa zapojili do súťaže a ALGIDOU - MAX dobrodružstvo. Na stránke www.algida-twister.sk/skoly je možné za ich súťažný príspevok hlasovať. Aj Vaše hlasy ich môžu bližšie posunúť k výhre pekných cien.

            V čase od 22. 5. do 10. 6. 2012 je možné sa zapojiť do hlasovania.

          • Slovenskóóóóóó!!!!!!!!!!

          •                                                                                                     

            Včerajší kľúčový zápas medzi Slovenskom a Kanadou sme si ani v škole nenechali újsť. Od prvákov cez deviatakov a zamestnancov - všetci sme fandili nášmu tímu. V prváckej triede pred interaktívnou tabuľou všetci spolu skandovali a povzbudzovali našich hokejistov. Športový zápal a radosť z výhry bolo určite počuť až v Helsinkách. Sme spolu s celým Slovenskom hrdí na slovenských hokejových reprezentantov a držíme im palce do ďalšieho zápasu so susedným Českom a "Nech Bože dá....." aj do finále MS 2012.

            Slovenskóóóóóóó!!!!!!!!!!!!!!!!

            JS

             

          • Nášmu Dadovi sa darilo

          • Mladému tenistovi Kurekovi sa medzi Stredoslovákmi najviac darilo vo štvorhre

            14. Máj 2012

            Na tenisových dvorcoch Mestského tenisového klubu (MsTK) sa počas posledných dní (12.-14. máj) konali Majstrovstvá stredoslovenského regiónu starších dorastencov. Zúčastnil sa ich ešte len 15-ročný Vladimír Kurek, ktorý po víťazstve prvého kola prehral so 17-ročným Pálešom z Prievidze v troch setoch 6/4,1/6, 0/6 a tak 6. nasadený hráč bol nad jeho sily.

            Dobre si ale počínal vo štvorhre, kde postupne so svojim rovesníkom Jakubom Behúňom zdolali najskôr 1. nasadený pár Pavlovsky – Novák a tiež ďalšie tri páry, až nakoniec im podľahla aj druhá nasadená dvojica a tak Rimavská Sobota získala titul zásluhou Vladka Kureka. Rimava.sk informoval riaditeľ turnaja František Fekete.

             

            Zdroj: MsTK Rim. Sobotadado2(1).docx

          • Exkurzia vo vodnom mlyne

          • Kolo,kolo mlynské

            za štyri rýnske.

            Kolo sa nám polámalo

            a do vody popadalo,

            urobilo bác !

            Táto detská pesnička nás napadla vzápätí ako sme dňa 9. 5. 2012 vystúpili z vlaku v obci Veľké Teriakovce. Tretiaci, štvrtáci a členovia turistického krúžku s p. uč. Lajgútovou a p. uč. Imrovičovou. Už z diaľky sme mohli obdivovať zrekonštruovaný mlyn, ktorý bol postavený okolo roku 1800 na rieke Rimava.

            Pred vchodom do mlyna nás už čakala mlynárka, ktorá nás srdečne privítala a pozvala na prehliadku. Ako správna domáca nás počas prehliadky informovala o tom, ako mlyn fungoval, oboznámila nás so zachovalým zariadením na mletie múky, videli sme výstavu tradičných spôsobov obživy našich predkov, výstavu tradičných remesiel, ako boli kyjatické hračky, hrnčiarstvo, tkanie, výroba košíkov a rezbárstvo. Zaujala nás izba a kuchyňa s ich nábytkom a predmetmi dennej potreby ako i rôzne interaktívne hračky. Na záver sme prešli s lampášmi k mlynskému kolesu, ktorý je jedinečný tým, že je vodorovný. Naozaj krásna prehliadka, množstvo informácií a pochvala patrila  najaktívnejšiemu žiakovi O. Beňovi z IV. triedy.

            Najväčším prekvapením bola skutočnosť, že naspäť do R. Soboty sa nepovezieme, ale prejdeme pekne po svojich. Aj keď možno s vyplazenými jazykmi a poriadnou svalovou hohúčkou, ale v krásnom slnečnom počasí, táto vyše 6 km prechádzka stála zato.

            Môžeme byť právom hrdí na skvost vo Veľkých Teriakovciach, akým je malý veľký vodný  mlyn. Malý výzorom a veľký dušou, pretože to bol najdlhšie fungujúci mlyn v našom regióne a zároveň je to jediný mlyn v regióne Gemer – Malohont vedený ako kultúrna pamiatka.

          • Dni mesta

          • V piatok 4. 5. 2012 na Hlavnom námestí v R. Sobote sa žiaci IV., V., VI., VII. a VIII. tried predstavili v rámci kultúrneho programu MŠ a ZŠ na Dni mesta svojim programom pod názvom MÓDNA PREHLIADKA. Pod vedením p. uč. Svoreňovej zhotovili množstvo netradičných kostýmov, ktoré aj vtipne zveršovali. Každý z modelov si ten svoj aj odprezentoval. Šikovnou a výrečnou bola moderátorka Gabika z V. triedy. Martin z VIII. triedy mal na starosti hudobné ukážky. Všetko všetkým vyšlo aj v nepriazni počasia a počiatočnej tréme na výbornú - aspoň podľa p. uč. Lajgútovej, ktorá spolu s deviatačkami pomáhala s maľovaním a poslednými úpravami.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej

            oznamuje žiakom a rodičom školy,

            že dňa 7.5.2012 /pondelok/ je riaditeľské voľno.

            Nástup do školy je 9.5.2012 /streda/

          • Beseda so spisovateľom

          • Dňa 25. 4. 2012  o 11. 30 boli žiaci III. a IV. triedy našej školy pozvaní do Gemersko – malohontského múzea v R. Sobote na besedu so spisovateľom Petrom Glockom.

            Po privítaní p. riaditeľkou múzea nám p. spisovateľ Peter Glocko začal rozprávať predovšetkým o svojej najnovšej knihe Kráľ psov. Je to príbeh o Maťkovi a Lenke, ktorí prežívajú prázdniny u starých rodičov v Muráni. Na hodinách čítania a v ŠKD sme sa s knihou oboznámili a pre P. Glocka sme si vopred pripravili množstvo zaujímavých otázok, na ktoré nám s humorom a láskou trpezlivo odpovedal. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí z jeho života, tvorby a motivácie. Najaktívnejšou bola naša Dominika Kuzmová, ktorá bola nakoniec pochválená aj samotným pánom spisovateľom.

            Záver patril očakávanému predaju jeho kníh pre deti, autogramiáde a fotografovaniu. Ďakujeme za príležitosť zoznámiť sa s tak skvelým a múdrym človekom ako je Peter Glocko. Možno raz bude niekto z nás sedieť na jeho mieste...
             

          • Školský psychológ

          • Riaditeľka Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej oznamuje žiakom a rodičom školy, že od 1.4.2012 zamestnala na škole školského psychológa Mgr. Vandu Kosorínovú, na ktorú sa môžete obrátiť pri riešení porúch v správaní, v učení, sociálnych vzťahov v triede, pri pomoci deťom integrovaným v triedach s poruchami učenia a správania a pod.

            Pracovné hodiny a náplň práce školského psychológa sú uvedené v dokumentoch na lište.

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje