• Šaliansky Maťko J.C.Hronského

          • CVČ Relax, Dom Matice slovenskej a Miestny odbor Matice slovenskej v Rimavskej Sobote zorganizovali dňa 11.1.2012 obvodné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti. Súťažilo sa v troch kategóriách. Náš Miško Kovács z II.A triedy súťažil v I. kategórii a Terezka Oštromová z V. triedy v II.kategórii. Ich prejav  bol veľmi dobrý, predniesli krásne povesti od Antona Habovštiaka- Odkedy šumí Orava? a od Jána Mäsiara- Kamenná žena. V prvej kategórii súťažili štyria žiaci a z nich náš šikovný Miško získal 3. miesto., II. kategória bola najsilnejšia- 10 žiakov a v III. kategórii bolo 8 žiakov. Terezka ocenenie nezískala, ale nezúfa a teší sa na daľšie súťaže. / viď fotoalbum/

          • Vianočné konvergencie

          • Vianočné konvergencie

             

            Dňa 20.12.2011 sa žiaci špeciálnych tried našej školy zúčastnili na 7. ročníku tvorivých dielní pre deti so špeciálnymi potrebami. Podujatie sa konalo v Dome kultúry a pod vedením lektoriek si deti mohli vyrobiť rôzne druhy vianočných ozdôb. Jednotlivé druhy aktivít deti zaujali a aktívne sa zapájali do pracovných činností. Na záver dostali od Mikuláša sladkú odmenu.

            Tried. uč.: Mgr. Jana Vrbiňáková

            Asist. uč. : Mgr. Adriana Radová

            Fotogaléria : Vianočné konvergencie

          • Rekonštrukcia strechy

          • Evanjelický a. v. cirkevný zbor so sídlom

            na ul. Cukrovarská 43,   979 01    Rimavská Sobota

            oznamuje, že úspešne sa ukončila  Rekonštrukcia strechy ÚZPF č. 3412/0, Gymnázia na ulici Daxnerovej 42/10 v Rimavskej Sobote. Projekt bol podporený Ministerstvom Kultúry Slovenskej republiky v hodnote 70 000 eur- oprava a výmena strešnej krytiny.

             

             

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej oznamuje žiakom a rodičom školy, že dňa 22.12.2011 /štvrtok/ je riaditeľské voľno. V stredu 21.12.2011 sa slávnostnými službami Božími, v telocvični školy , končí vyučovanie v roku 2011. Vyučovanie v roku 2012 sa začína 9.1.2012 /pondelok/. Zároveň Vám všetkým prajeme požehnané vianočné sviatky a šťastlivý nový rok 2012.

          • Návštevy predškolákov

          • V dňoch 7. – 14. decembra  do našej školy zavítali predškoláci z MŠ Sídl. Rimava, Rybárskej, Daxnerovej a Hatvaniho. A čo všetko si žiaci 4. triedy spolu s pani učiteľkou pre nich pripravili?

            *  Privítanie, diskusia na tému škola, predstavenie našej školy

            * Zábavný test vedomostí z rôznych predmetov - dataprojektor

            * Scénka Vianočné upratovanie

            * Tanec Poďme bratia

            * Obrázkový príbeh narodenia Ježiša - dataprojektor

            * Tvorivé dielne – kreslenie, maľovanie na sadrové figúrky, strihanie a lepenie anjela

            * Prehliadka školy

            My, štvrtáci sme sa tešili, že sme sa na chvíľu uliali z tradičného vyučovania. Trošku sme sa popasovali s trémou pred toľkými aj keď malými divákmi. Detičky zo škôlok boli aktívne, zhovorčivé a veľmi zručné. Pani učiteľka aj im dala možnosť zaspievať nejakú pesničku a povedať básničku, zapojili sa aj do búchania palicami v tančeku a za odmenu každý z nich dostal nejakú sladkosť. Okrem toho, všetko, čo si u nás vyrobili, si mohli vziať na pamiatku domov.

            Na záver si s našou pani riaditeľkou popozerali  prácu aj v ostatných triedach, riaditeľni, počítačovej učebni, pobehali si v telocvični. Dúfame, že tak, ako aj my, aj oni sa u nás cítili dobre a veríme, že sa s niektorými uvidíme na zápise prvákov do našej školy. / foto vo fotoalbume/

            Žiaci IV. triedy + Mgr. A. Lajgútová

          • Otvorená hodina vlastivedy v 4. ročníku

          • Dňa 2. decembra sa v priestoroch našej školy pre rodičov a ich budúcich prváčikov uskutočnil DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ. Po skončení služieb Božích v spoločenskej miestnosti naši hostia so štvrtákmi a p. uč. Lajgútovou prešli do IV. triedy. Nasledovala otvorená hodina vlastivedy s učivom Ako môžeme cestovať po Slovensku. Formou skupinovej práce si žiaci najskôr zopakovali všetko, čo sa doteraz vo vlastivede naučili. Každú ich správnu odpoveď odmenil Mikuláš svojim tancom. Nové učivo si žiaci osvojili pomocou braistormingu, prezentácie, rozprávania a dramatizácie do ktorej sa zapojili aj naši hostia. Naučili sme sa poznávať rôzne druhy dopravy, dopravných prostriedkov, ako doprava vyzerala na Slovensku v minulosti, vyhľadávali cestovné poriadky a spoje. Na záver sme cez videoprojeciu na slepej mape Slovenska museli správne určiť mesto, kam nás vodič autobusu mal zaviesť.

            Po otvorenej hodine k nám zavítali predškoláci z MŠ Dobšinského a zapojili sa do našich tvorivých vianočných dielní. Mali možnosť vybrať si zo 4 – och ponúk. Servítkovať polystyrénové srdiečka, vyrábať anjelov z papiera, maľovať sadrové ozdoby alebo tvoriť vianočné krabičky. Každý z naozaj šikovných predškolákov si mohol svoje dielko zobrať na pamiatku domov. Všetkých za snahu a tvorivosť na záver ocenil aj Mikuláš, ktorého škôlkari potešili peknou pesničkou.

            Všetkých nás príchod našich hostí úprimne tešil, dúfame, že aj im sa u nás páčilo a že si od nás priniesli domov pekné spomienky.

          • Deň otvorených dverí

          • Oznamujeme rodičom  budúcich školákov a širokej verejnosti,

                                           že dňa 2. 12. 2011

                              sa v priestoroch školy uskutoční

                                           Deň otvorených dverí

             

            Časový rozpis aktivít, ktorých sa môžu rodičia s deťmi počas dňa zúčastniť:

                        7. 50 – 8. 35        Školské služby Božie

                                                       (spoločenská miestnosť na I. poschodí )

                          8. 40 – 9. 25       Otvorená hodina v 4. ročníku  s p. učiteľkou budúcich prvákov

                                                       - Mgr. Anetou    Lajgútovou    ( IV. trieda na prízemí )

                          9. 30 – 11.00      Vianočné tvorivé dielne

                    ( IV. trieda na prízemí )

                                 11. 00             Možno príde aj Mikuláš...

                         11. 00– 12. 00      Stretnutie rodičov   s riaditeľkou školy Mgr. M. Bellovou, duchovnou správkyňouMgr. V. Lisákovou

                                                          špeciálnou pedagogičkou Mgr. A. Vrúdnou – diskusia (riaditeľňa na I. poschodí) 

          • ATLANTIS Levice

          • Dňa 21. 11. 2011  žiaci 2. – 8. ročníka spolu s p. uč. Mgr. A. Lajgútovou, Mgr. D. Repovou a Mgr. Z. Válentovou – Csernokovou objavovali zaujímavosti zábavného a vzdelávacieho centra Atlantis v Leviciach. Poslaním centra je vytvoriť jedinečný zážitok z učenia, ktorý v základoch zmení prístup detí k vedomostiam. Na ploche 1200  sme si naživo formou hry vyskúšali  asi  82 interaktívnych exponátov. Najväčší záujem bol o obrie bubliny, smiešne zrkadlo, žeriav....Kto nezažil, neuverí.... Na záver ostal čas na míňanie peňazí v darčekovom obchodíku a každý z nás odišiel s malou, veľkou spomienkou na Atlantis.

            AL 

          • Preberanie ceny za výtvarnú prácu

          • Dňa 9.11.2011 sa v Prešove, pri príležitosti 100-ho výročia postavenia budovy Evanjelického kolégia a 15. výročia prinavrátenia budovy Východnému dištriktu ECAV na Slovensku, konalo slávnostné odovzdanie cien výtvarnej súťaže, na ktorom sa zúčastnila a zároveň aj prevzala cenu za 3. miesto žiačka našej školy Zuzka Astalošová z 3. triedy. Cenu jej odovzdala jedna z popredných umelcov Východného Slovenska a zároveň predsedkyňa poroty Akad.mal. Anna Hausová. /fotoalbum/ Katarína Svoreňová

          • Reformačný deň

          • Evanjelická základná škola a reformované cirkevné gymnázium v Rimavskej Sobote si spoločne pripomenuli živý odkaz reformácie 27. októbra 2011. Na službách Božích kázal biskup ZD Milan Krivda.

            Žiaci evanjelickej základnej školy a žiaci reformovaného cirkevného gymnázia spoločne súťažili v športových a vedomostných disciplínach v areáli školy. Po splnení úloh získavali indície, pomocou ktorých mali v závere zložiť správne určený biblický text, ktorý nás nabádal k tomu, aby sme neboli ustarostení: „Nebuďte ustarostení o svoj život, čo budete jesť, ani o telo, čo si oblečiete, lebo život je viac ako pokrm i telo je viac ako odev.“ (L 12, 22) Vyhodnotenie celodenného programu bolo v priestoroch novej telocvične.

            Medzitým prvý stupeň našej školy pokračoval v tvorivých dielňach. Tí najmenší vystrihovali, lepili, skladali so svojimi triednymi učiteľkami mesto Jeruzalem a cez postavičky a rôzne obrazy si dokázali vytvoriť aj názornú predstavu o živote v dobe Pána Ježiša. Druhá skupina pripravovala lampáše viery.

            Celodenný program sme zakončili spoločnými službami Božími, na ktorých slovom Božím poslúžil dôstojný brat dištriktuálny biskup Milan Krivda. Sme veľmi radi, že brat biskup s nami trávil svoj vzácny čas a povzbudil nás do ďalších dní, aby sme sa nikdy nevzdávali svojho presvedčenia a aby sme v tom dobrom zotrvali a nasledovali šľapaje našich reformátorov.

            Znakom spolupráce medzi cirkvami je aj znak na priečelí našich škôl, ktorý symbolizuje Martina Luthera a Jána Kalvína. O tomto symbole sa zmienil aj brat biskup vo svojej kázni, aby deťom priblížil život a dielo našich reformátorov, ako aj ich odvahu viery. / fotoalbum/

            Mgr. Viktória Lisáková- duchovná správkyňa školy

             

          • Deň zdravej výživy

          • Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a zdravému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Aj z tohto dôvodu sme si v pondelok dňa 24.októbra pripomenuli svetový deň zdravej výživy. Všetci žiaci I. stupňa sa na tento deň svorne pripravovali. Každý priniesol samé zdravé dobroty, z ktorých sme sa potom snažili vykúzliť čo najlepšie ovocné a zeleninové šaláty. Naše výtvory neskôr zhodnotili porotcovia v zložení:teta Betka-vedúca ŠJ,  p. učiteľka Válentová Csernoková, p. učiteľka Repová, p. učiteľ Balog, predsedkyňa žiackeho parlamentu Barborka Panáčeková z IX.A a ja ako podpredsedníčka žiackeho parlamentu. Všetko vyzeralo na pohľad veľmi dobre a po ochutnávke nás žiaci presvedčili aj o ich šikovnosti a fantázii. 1. miesto a sladkú odmenu získali tretiaci, druhé miesta boli dve- prváci a žiaci zo špeciálnej triedy a tretie miesto obhájili štvrtáci. Gratulujem a teším sa na ďalšie akcie. Aileen Ferenczová, IV.ročník / foto vo fotoalbume /

          • Výsledok riaditeľských previerok

          • Výsledok vstupných riaditeľských previerok

            Evanjelické náboženstvo:  / priemer/ 3.ročník-  2,15; 4. ročník- 1,80;  5. ročník- 1,92; 6. ročník- 1,86; 7. ročník- 2,38; 8. ročník- 3,00; 9. ročník- 2,20

            Anglický jazyk:  / percentá/ 2.ročník-  83%; 3. ročník- 54%; 4. ročník- 61%

                                                                                                   / priemer /  5. ročník- 3,60; 6. ročník- 3,00; 7. ročník- 3,70; 8. ročník- 4,25; 9. ročník- 2,70

          • Poďakovanie.

          • Výbor OZ Združenie rodičov a priateľov Evanjelickej základnej školy v Rimavskej Sobote ako aj riaditeľstvo školy, pedagogickí, nepedagogickí zamestnanci a žiaci školy ďakujú  všetkým, ktorí prispeli sumou 2% z dane z príjmov nášmu občianskemu združeniu.  

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Rozprávky ??? Napĺňajú detstvo každého dieťaťa. Obec Drienčany a Gemersko - malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote dňa 19. 10. 2011 usporiadali 8. ročník regionálnej súťaže v prednese slovenskej rozprávky pod názvom „ Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas“. Medzi deťmi, ktoré reprezentovali jednotlivé školy, nechýbali ani naši víťazi školského kola s rozprávkami:

            1. kategória:  Laura Segedyová, II. trieda,  Tuláčik a Klára
            2. kategória:  Pavel Ďurás, V. trieda, Mačacia rozprávka
            3. kategória:  Barbora Panáčeková , IX. trieda, Či sa hneváte?

            Bojovať s konkurenciu a trémou a snažiť sa podať čo najlepší výkon charakterizovalo každého zo súťažiacich.

            Laurika získala krásne 3. miesto a Barborka to najcennejšie 1. miesto. Obe postúpili do celoslovenskej súťaže, konanej 20. 10.

            Síce medzi tromi najlepšími na Slovensku neskončili, no získali cenné rady a skúsenosti do budúcnosti. Veľké a pozitívne ohlasy získali aj v publiku a to je niekedy viac ako školení členovia poroty.

            Okrem toho nám rozprávkové Drienčany ponúkli bohaté sprievodné podujatia: výstavku prác žiakov ZŠ P.E. Dobšinského v Teplom Vrchu, prezentáciu obce,  divadelné predstavenie jarmočného divadla Eskamotérium, besedu so spisovateľkou Martou Hlušíkovou, návštevu pamätnej fary, slnečných hodín a náučného chodníka.

            Tešíme sa na Drienčany o rok :-)

            Mgr. A. Lajgútová

              

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje