• Deň vody

          • V piatok  20. apríla 2012 sa v Ekorelaxe  pri príležitosti svetového dňa vody konala pre žiakov 4. ročníkov ZŠ mesta Rimavská Sobota enviromentálna súťaž. Jej cieľom je budovať u žiakov ekologické povedomie v oblasti starostlivosti o životné prostredie a ich aktívne zapojenie do problematiky využívania a šetrenia pitnej vody. Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení:  Nika Hegedüšová, Alex Lénárt  a Vladko Kele.

            Súťaž tvorilo viacero rozmanitých disciplín, za ktoré jednotlivé družstvá získavali body. Disciplíny boli vedomostné i praktické, zamerané na monitorovanie spotreby pitnej vody v domácnostiach, históriu svetového dňa vody, Európsku chartu o vode, základné vedomosti o vode, meranie vody, iné na postreh a tvorivosť. Niektoré  riešili spoločne v družstve, niektoré jednotlivo.

            Po sčítaní všetkých bodov družstvo našej školy skončilo na krásnom 2. mieste. Odmenou pre všetkých  okrem diplomu boli kalendáre, pastelky, lepidlá, perá a samozrejme fľaša vody. Ďakujeme p. Novotnému za organizáciu súťaže, ktorej sa s radosťou zúčastníme aj v budúcnosti.

          • Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 13.4.2012 KHaP M.Hella, Hvezdáreň v Rimavskej Sobote zorganizovala okresné kolo súťaže Čo vieš o hviezdach. V kategórii 1. našu školu reprezentoval Paľko Ďurás- získal 1. miesto a v kategórii 2. Norbi Tóth, ktorý tiež získal 1. miesto. Riešili úlohy týkajúce sa astronómie- súhvezdia, hviezdy, galaxie, mesiace, planéty. Test pozostával z výpočtu vzdialenosti Mesiaca od Zeme danými súradnicami. Ďalšou úlohou bolo vpísať do hviezdnej mapy  hviezdy, súhvezdia, planéty a podľa obrázka  určiť správnu odpoveď na 20 otázok.Srdečne im gratulujeme. BF

          • Dva nezvyčajné dni

          • Piatok 30. marca a pondelok 2. apríla boli v našej škole dňami, počas ktorých sme na chvíľu vyšli zo zabehaných koľají bežného školského života a prežili ich trochu inak.

            Piatok bol venovaný blížiacim sa veľkonočným sviatkom. Po úvodných Službách Božích mali žiaci vo svojich triedach tvorivé dielne, na ktorých vyrábali rôzne sviatočné ozdoby. Žiaci 9. ročníka mali zase možnosť pozrieť si film, venovaný veľkonočnej tematike trochu netradičným spôsobom. V poludňajších hodinách nás navštívil brat senior Mg. Dušan German a pri slávnostnom pohostení pozdravil vyučujúcich ku Dňu učiteľov. Keďže brat senior sa v týchto dňoch dožíva významného životného jubilea - 60 rokov, vedenie školy mu k tomuto dňu zablahoželalo.

            V pondelok si učitelia pripravili pre žiakov aprílové prekvapenie - navzájom si povymieňali úlohy, a tak učitelia z 2. stupňa učili na 1. stupni a zase naopak. Pani riaditeľka sa na jeden deň stala ekonómkou a pani zástupkyňa zase údržbárom školy. Nielen pre žiakov, ale aj pre mnohých učiteľov to bola zaujímavá a zábavná skúsenosť. Ondrej Majling

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 27.3.2012 sa Laura Segedyová-II.A, Dominika Telgarecová-VI.r.,Miško Kovács-II.A a Jakub Kováč-VI.r. zúčastnili obvodného kola súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v CVČ Relax v Rimavskej Sobote. V I.kategórii-próza získala Laura diplom za hodnotný umelecký prednes. V I. kategórii-poézia Miško Kovács získal 2. miesto a postupuje do regionálneho kola. Srdečne gratulujeme a Dominike a Jakubkovi prajeme, aby sa im darilo ešte lepšie ako teraz, lebo sú aj oni veľmi šikovní. BF

          • Zlatá krajina

          • Dňa 22. marca 2012 sa v priestoroch podkrovia Knižnice Mateja Hrebendu v R. Sobote uskutočnil 20. ročník autorskej prehliadky literárnych prác žiakov základných škôl. V úvode nás privítali žiaci dramatického odboru ZUŠ s dramatizáciou rozprávky L. F. Bauma: Čarodejník z krajiny Oz. V réžii Mgr. J. Vetrákovej nás očarila hlavná postava Dorotka, ktorú stvárnila naša žiačka II. triedy Laura Segedyová. Po rozprávke nás milo privítala pani riaditeľka knižnice a v krátkosti zaspomínala na roky uplynulé, koľkými príbehmi, rozprávkami a básňami táto najstaršia prehliadka nášho regiónu prešla od svojho narodenia. Všetkých učastníkom prehliadky povzbudila, popriala veľa fantázie a veľa úspechov vo svojej ďalšej lierárnej tvorbe.

            Z našej školy do vyhodnotenia postúpili dve najlepšie práce. Z prvého stupňa to bola Rozprávka o záhadnom trpaslíkovi, ktorej autorom je Alex Lénárt, žiak IV. triedy a z druhého stupňa báseň Najmilejší sen, ktorej autorkou je Miroslava Eremiášová, žiačka VIII. triedy. Porota v zložení Marta Hlušíková a Peter Gajdošík obe práce pochválili. Vyzdvihli, čo je v nich pekné, zaujímavé a poradili, čomu sa v budúcnosti treba vyvarovať a čo a ako vylepšiť. Oboch povzbudili do ďalšej tvorby a skonštatovali, že ak sa budú držať pera ako doteraz, možno z nich vyrastú budúci spisovatelia.

          • Deň astronómie

          • Pri príležitosti Dňa astronómie 2012 navštívili členovia turistického krúžku Hvezdáreň v Rimavskej Sobote a stali sa svedkami nočného pozorovania severnej oblohy. Návšteva začala prechádzkou astroparkom so zaujímavými modelmi planétiek Rimavská Sobota a Palorapavý a slnečnými hodinami. Ďalej nasledovala prednáška a virtuálna prehliadka hviezd a súhvezdí severnej oblohy. Očaril nás prechod Venuše dráhou Slnka. ktorý sa reálne uskutoční 6. 6. od 4.15 hod. Najočakávanešie však bolo samotné pozorovanie planét Mars, Venuša, Jupiter so 4-mi viditeľnými mesiacmi, hviezdy Sírius, Severka a rôznych iných hviezd a súhvezdí. Dozvedeli sme sa, že aj Venušu pozorujeme v rôznych fázach a o existencii dvoj-, troj- a viac hviezd. Určite naša návšteva bola zmysluplnejšou ako vysedávanie pred telkou alebo počítačom. Veľmi pekne ďakujeme.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Od   20. 2.2012  do 24. 2.2012 sme absolvovali   lyžiarsky  výcvik, ktorý sa konal v lyžiarskom stredisku   Urbanov  vrch  - Čierny Balog.

                      Na tomto  lyžiarskom výcviku sa zúčastnilo  15 žiakov  našej  školy  z II.   stupňa  pod dozorom pani učiteľky Repovej  a pani učiteľky  Válentovej Csernokovej.  Žiakov  sme si   rozdelili  do dvoch skupín  na lyžiarov a nelyžiarov, ktorí  ešte  vôbec  nestáli  na lyžiach. Pokročilých  lyžiarov viedla pani učiteľka Válentová Csernoková   a nelyžiarov   pani  učiteľka Repová.

              Lyžiari   sa  zdokonaľovali  v štýle  lyžovania  a darilo sa im veľmi dobre .  Jazda na vleku   nebola žiadnym  problémom.

              Nelyžiarom  sme pri výcviku najprv  vysvetlili  a prakticky  ukázali lyžiarske cvičenia pre začiatočníkov, ktoré  pozostávali zo základného postoja ,  zapnutie  a odopnutie lyží, pády a postavenie sa  z pádu  späť na lyže  a otáčanie sa na lyžiach v stoji.  Všetci  zvládli potrebné úkony bez problémov.  Najprv  sme si  vyšlapali  na  lyžiach  krátky úsek, ktorý sme  absolvovali  pluhovaním   dolu kopcom . Neskôr sme  začali  aplikovať metodiku   prenášania   váhy  tela,  zo strany na stranu,  aby sme menili  smer jazdy  a  vytvárali oblúky .  Najväčším   obávaným  úkonom  bola jazda na vleku, ale po prvej úspešne  zvládnutej  jazde pod  inštruktorovým  a  naším  dozorom  strach opadol  a  pokračovalo  sa  v jazde dolu kopcom.  Predposledný deň  lyžiarskeho výcviku   sme urobili súťaž  v slalome  na čas.  Deti sa veľmi tešili  a táto jazda  bola  pre nich  výzvou,  pretože každý mohol ukázať čo sa naučil za pár dní.  Slalom bol absolvovaný  veľmi dobre .  

                       Všetci zúčastnení  žiaci  zvládli pokyny  a inštrukcie  dohliadajúcich   učiteľov a inštruktora  nad naše očakávania ,  teda na výbornú.  Žiaci  získali nové poznatky a pozitívny vzťah k tomuto zimnému športu. Pri  analýze   lyžiarskeho  výcviku   môžem   hodnotiť  ako  úspešne  ukončený  a bez  zranení. DR

          • Najúspešnejší športovec roka 2011

          • V Kultúrnom dome v Hnúšti 17. februára slávnostne vyhodnotili najúspešnejších športovcov a kolektívov za rok 2011 okresov Rimavská Sobota a Revúca. V poradí 46. ročník podujatia zorganizovali Okresné združenie telesnej kultúry (OZTK) a  Asociácia športových zväzov v Rimavskej Sobote . V kategórii žiakov  druhé miesto patrilo  nášmu deviatakovi Vladkovi /Dadovi/ Kurekovi z Tenisového klubu Rimavská Sobota, ktorý sa umiestnil tretí v rebríčku SR a druhý na majstrovstvách SR- jednotlivcov. Jeho tréner je František Fekete / zdroj: gemerland.sk/

            Srdečne mu gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšej etape jeho života. BF

          • Fašiangy na Gemeri a Malohonte - 2012

          •  

             

            Dňa 17. 2. 2012 sa o 15. 00 v Turistickom centre v R. Sobote uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie V. ročníka výtvarnej súťaže Fašiangy na Gemeri a Malohonte. Z konkurecie prác žiakov devätnástich škôl okresu Rimavská Sobota a Revúca žiaci IV. triedy našej školy získali krásnu Cenu za kreativitu v I. kategórii za skupinové práce -  Zuzka, Aileenka, Nika, Dominika, Paťka: maska "Žofa" a Ondrík, Zolko, Maťo, Vladko, Alex: maska "Turoň". Na maskách štvrtáci usilovne pracovali celé 2 týždne s pani učiteľkami K. Svoreňovou a A. Lajgútovou a cenu si určite zaslúžili. Všetky ocenené práce budú od 27. februára vystavené v priestoroch vyhlasovateľa súťaže - Gemersko - malohontského osvetového strediska. Ďakujeme za príležitosť ukázať svoje zručnosti.

          • Miluj blížneho svojho...

          •  

            Miluj blížneho svojho ako seba samého.

            V duchu tohto biblického textu sa niesol dnešný valentínsky deň v našej škole medzi žiakmi a učiteľmi.

            Spoločne sme sa stretli v priestoroch školy a každý kto mal potrebu, mohol vyjadriť svoje sympatie spolužiakovi, kamarátovi, učiteľovi či inému.

            Pani učiteľka Katarína Svoreňová, ktorá pripravila veľmi peknú výzdobu a sprevádzala stretnutie svojim slovom,

            pripomenula, že nielen v tento deň, ale počas celého roka máme byť k sebe milí, ohľaduplní, úctiví.

          • Naši druháci tiež prispievajú do DÚHY

          • DÚHA je časopis pre kresťanské deti, ktorý vydáva a distribuuje Tranoscius.  Je to mesačník, ktorý je kreovaný ekumenicky a ako interaktívny, čiže časť časopisu vytvárajú samotní čitatelia - deti. Je určený deťom od neskorého predškolského veku až do stredného školského veku. Publikujú sa v ňom deťom prístupné texty, piesne, hry a návody. Je vhodnou pomôckou na vyučovanie náboženstva v školách i cirkevných spoločenstvách, je možné s ním výhodne pracovať aj pri rodinnej duchovnej výchove. Časopis pravidelne prechádza medzinárodným auditom a je hodnotený ak jeden z najlepších v strednej Európe. Jeho vydávanie podporujú domáce i medzinárodné kresťanské i profánne organizácie. (Zdroj: www.tranoscius.sk)

            Aj naši žiaci z 2.A triedy spolu so svojou pani vychovávateľkou pravidelne prispievajú do časopisu Dúha. Súťažia v zasielaní úloh a zasielajú i svoje výtvarné výtvory.  V najnošom čísle sú uverejnené kresby našich druhákov - Filipka Tobara, Simonky Čipčalovej, Nelky Štolcovej. Prinášame Vám ich, aby ste sa spolu s nimi potešili.

             

                                

          • Pipandelo - muzikálová rozprávka

          • Dňa 13. 2. 2012 sa v Dome kultúry pre žiakov I. - VI. triedy konalo kultúrne predstavenie Divadla ACTORES z Rožňavy. 

            Rozprávka Pipandelo v krásnej muzikálovej podobe vznikla na motívy rozprávok Márie Ďuríčkovej. Je pretkaná rôznymi komickými situáciami i smutným príbehom. Za srdcia chytila nielen žiakov, ale aj pani učiteľky.

            Ide o príbeh o hlúposti, pýche, horlivosti, ale aj o láske krásnej čarodejnice a Pipandela. Tí prichádzajú do sveta ľudí, aby zachránili svoju vlastnú rozprávkovú ríšu pred ľudskou zlobou, pretože hlúposť preniká všade, aj za hranice ľudskej ríše a šíri sa ako hmla do iných nepoznaných svetov.  

            Za krásne kultúrne zážitky ďakujeme hercom a všetkým jej tvorcom.

             

             

             

             

             

          • Karneval na I.stupni

          • Fašiangy sú už tradične časom plesov, zábav a karnevalov. Karneval nechýbal ani na našej základnej škole. Konal sa 10.2.2012 v CVČ Relax/ za veľkej pomoci tety Soni Prasličkovej, ktorej ďakujeme/ a bol i takou menšou odmenou za vysvedčenie a polročnú snahu našich žiakov. Žiaci 1. stupňa si dali na výbere masiek naozaj záležať. Do veľkej sály v Relaxe zavítali rôzne rozprávkové bytosti: motýliky, anjeli, princezné ale aj policajt, indiáni,ninja, poľovník a veľa iných masiek s rozžiarenými očkami. Všetky masky sa veselo zabávali, šantili, súťažili a tancovali. O zábavu žiakov sa starali animátorky z projektu Mládež v akcii / Aďka,Maťka,Nika a Katka/ a členovia žiackeho parlamentu/ Barborka,Gabika a Kiko/. O hudbu, pri ktorej neposlúchala veža, ale na zábave neubrala, sa postarali deviataci/ Adam a Peťo/.Porota, ktorá bola zostavená z pani vychovávateľky Škorvanovej / pani učiteľka všetko pripravila, nakúpila odmeny a sladkosti/, pani učiteľka Lajgútová, ktorej asistovala jej nádherná škôlkárka Emka a naša Gabika zo žiackeho parlamentu, ktorá aj moderovala, si počas promenády vybrala 14 najlepších a najnápadnejších masiek, ktoré boli odmenené peknými cenami, ale všetci boli odmenení sladkosťami a diplomom za ich najoriginálnejšie kostýmy. O rok sa tešíme opäť.Dovidenia!

          • Zimná škola v prírode

          •                 

            Od 6.2 do 9.2, v tých najtuhších mrazoch boli žiaci z 2.až 4.ročníka v zimnej škole prírody na Kokave-Línii. Vyzbrojení  termo- oblečenim, lyžami, bobami a sánkami . Deň čo deň bojovali na svahu so zemskou príťažlivosťou a vlastnými nohami, ktoré ich spočiatku...aj s lyžami vôbec nechceli poslúchať. Už od prvého dňa snívali o tom, že sa budú lyžovať na „veľkom“  kopci a vleku –tam, kde sa lyžovala Laurika, Mirko, Filipko a Dominika. Po  4 dňoch sa im tento sen aj splnil! Dokázali zísť ten vysnívaný kopec. Najväčší bojovník bol však Peťko, ktorý mal najneposlušnejšie lyže. Po 4 dňoch ich naučil poslúchať, aj keď na malom vleku ,a preto  si zaslúži  najväčšiu pochvalu. A nielen on, ale aj jeho ocko, ktorý nám ochotne pomohol odviezť a naložiť  batožinu tam aj späť. Každý deň sme sa na niečo tešili...raz na lyžovačku, raz na sánkovačku(raz na učenie) a posledný deň domov. Budeme mať na čo spomínať.

             

          • Zápis do I. ročníka

          •   

                                                      

            Február je mesiac ten,   

            keď do školy nazrieš len.

            No v septembri – veru tak,

            bude z teba riadny žiak.

             

            Dňa 1. februára 2012 sa od 14. 00 hod. v I. triede našej školy uskutočnil ZÁPIS do I. ročníka. S radosťou sme privítali 11 predškolákov. Na úvod ich p. u. Lajgútová , triedna učiteľka budúcich prvákov, všetkých privítala, rodičom sa poďakovala za dôveru a povzbudila všetkých do vzájomnej budúcej spolupráce.  

            Rodičia následne odišli vyplniť potrebné formuláre do vedľajšej triedy a detičky sa zahrali na školu. S pomocou p. u. Majerčíkovej a starších spolužiačok Gabikou, Sarah a Naty, vyplňovali 3 – stranový pracovný list podľa pokynov pani učiteľky. Snažili sa tvoriť správne dvojice, napodobňovať predpísané tvary, ukázali, ako vedia kresliť, poznajú farby a vedia počítať. Tí najšikovnejší si vyskúšali  prácu na tabuli. Všetky detičky boli aktívne, komunikatívne, vedeli spolupracovať, za čo dostali aj odmenu – tašku s rôznymi hračkami a maličkosťami potrebnými do školy. Každý dostal aj pamätný list zo zápisu a zvieratko na zavesenie od starších kamarátov z ŠKD.

            Rodičia mali možnosť klásť otázky vedeniu školy, dostali zoznam pomôcok do prvej triedy, mohli si prezrieť učebnice,  pracovné zošity do I. triedy  a časopisy, ktoré si pre svoje deti budú môcť objednať.

            Dúfame, a snažili sme sa o to, aby detičky odišli zo zápisu spokojné a  rodičom mohli ukázať svoju šikovnosť. Budeme sa snažiť, aby od septembra začali chodiť do našej školy s chuťou a elánom. S láskou sa na ne tešíme.

            Viac foto vo fotoalbume.

          • EXPERT geniality show 2011/2012

          • EXPERT geniality show je celoslovenská súťaž, v ktorej môžu žiaci zažiariť . Dňa 8.12.2011 sa jej zúčastnili aj 14 žiaci našej školy, ktorí si chceli overiť svoje vedomosti z anglického jazyka, astronómie,bitov a bajtov, dejín a spoločnosti a z tajomstiev prírody. Vybrali si po dve témy, v ktorých mali po 35 otázok a 60 min. na ich riešenie. Boli veľmi úspešní, z 9861 žiakov zo 475 škôl z celého Slovenska získali slušné umiestnenia, ale Norbi Tóth z IX.A triedy získal čestný titul Expert za 81. miesto v téme Astronómia. Pripravuje sa aj na obvodnú súťaž Čo vieš o hviezdach? Všetkým riešiteľom gratulujeme a Norbimu prajeme veľa šťastia aj v ďalšej súťaži.BF

          • Exkurzia do hvezdárne

          • Dňa 30. 1. 2012 žiaci IV. triedy s p. uč. Lajgútovou a žiaci V. triedy s p. uč. Svoreňovou absolvovali exkurziu do  Hvezdárne v Rimavskej Sobote.

            Tu mali možnosť upevniť si získané vedomosti z TC Vesmír z predmetov prírodoveda a geografia. Prvá časť exkurzie bola zameraná na teóriu spojenú s názornými ukážkami o pohyboch Zeme, fázach Mesiaca, zatmení Mesiaca a Slnka a striedaní ročných období.

            V druhej časti sme si pozreli film na tému Slnečná sústava.

            Na záver nám priaznivé počasie dovolilo prejsť do kupoly hvezdárne a ďalekohľadom sledovať Slnko - jeho škvrny a názorne sme videli pohyb Zeme okolo svojej osi. Z výhľadu na panorámu nášho mesta sme mohli vyhľadať aj budovu našej školy.

            Najvďačnejšou však bola možnosť zakúpiť si vo hvezdárni malý suvenír a podeliť sa so zážitkami doma s najbližšími.

            Bohatší o mnoho zaujímavostí o vesmíre sa tešíme na ďalšiu návštevu:-)

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dňa 20.1.2012 sa v CVČ Relax v Rimavskej Sobote konalo obvodné kolo olympiády v NEJ. Našu školu reprezentovala, za kategóriu 1.B, Mirka Eremiášová, žiačka 8.ročníka. Súťaž bola náročná, týkala sa gramatiky, písania, čítania, posluchu, tvorenia príbehu podľa obrázka a dialógu na určitú tému. Zo 4 súťažiacich obsadila Mirka krásne  2. miesto. Srdečne jej blahoželáme. KS

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 17.1.2012 sa v CVČ Relax v Rimavskej Sobote konalo obvodné kolo olympiády v ANJ. Našu školu reprezentoval, za kategóriu 1.A, Paľko Ďurás, žiak 5.ročníka. Súťaž bola náročná, týkala sa gramatiky, písania, čítania, posluchu, tvorenia príbehu podľa obrázka a dialógu na určitú tému. Z 8 súťažiacich obsadil Paľko pekné 4. miesto. Do 3. miesta mu chýbalo iba 0,5 boda. Srdečne mu blahoželáme. NB

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje