• Vrcholí pôstny čas

          • Sme vďační Pánu Bohu za jeho milosť a lásku, ktorou nás sprevádza  opäť počas tohto ročného pôstu. V nedeľu na slovenských službách Božích  nám deti z Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote predviedli scénku pod názvom „Opustené stádo“.  Téma detskej scénky bola aktuálna nakoľko aj my dospelí máme občas pocit, že sme opustení. Opustenosť pociťujeme na rôznych úrovniach života. Naše deti sa nám snažili povedať, že aj opustených ľudí hľadá Pán Boh, a dokonca hľadá aj teba, hľadá aj nás. Sestra farárka Viktória Lisáková nám vo svojej kázni na 4. pôstnu nedeľu zvestovala slovo Božie z Jánovho evanjelia, kde zdôraznila, že  kto je chlebom  večného života. Počas kázne aj naše deti si mohli vypočuť krátky príbeh pod názvom „Rozprávka o chlebe“.  Veľa veci je v živote dôležitých, ale sú a existujú aj dôležitejšie a to je  naša spása. VL

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          •  

            Sľubujeme v mene všetkých básničiek, rozprávok a príbehov, že sa budeme o knihy pekne starať a nebudeme do nich písať, kresliť, ani ich inak ničiť. Tak sľubujeme!

            Pod tieto slová sa dnes podpísali naši prváci, ktorí po prvý krát so svojou pani učiteľkou navštívili Okresnú knižnicu Mateja Hrebendu.  Pani knihovníčka  ich milo privítala v trinástej komnate. Žiaci sa dozvedeli,  ako sa knižka narodí, ako treba s knihou zaobchádzať, čo všetko kniha môže v sebe ukrývať. Po komnate hľadali rôzne predmety a tie priraďovali k známym rozprávkam. Najviac očakávanou však bola pasovačka, prostredníctvom ktorej sa stali oficionálnymi čitateľmi knžnice a dostali svoj čitateľský preukaz. Na záver  návštevy si každý vypožičal nejakú zaujímavú knihu a bude sa tešiť na ďalšiu, ďalšiu, ďalšiu....pretože:

            Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“

          • Celoslovenské testovanie deviatakov

          • Celoslovenské certifikačné testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl (okrem žiakov s mentálnym postihnutím) pod názvom Testovanie 9–2013 sa v školskom roku 2012/2013 uskutoční 13. marca 2013 (streda) z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra.

          • Vesmír očami detí

          • Na výtvarnej výchove žiaci vymýšľali rozmanité techniky na tému Vesmír očami detí. Kreslili,maľovali,ich kreativita bola úžasná.Výtvarnú súťaž vyhlásila HVEZDÁREŇ M. Hella v Rimavskej Sobote. Dňa 19.2.2013 porota vybrala z 300 prác z 19 škôl päť postupujúcich z každej kategórie. Výtvarné práce postúpia do celoslovenského kola do Hurbanova. Nás teší, že v 2. kategórii ZŠ 1.-4. roč. I. miesto získal Adamko Torpiš z 1. ročníka a taktiež 1. miesto Dominika Kuzmová z 5.A v 2. kategórii ZŠ 5.-9. roč.Gratulujeme.Práce všetkých žiakov školy budú vystavené v priestoroch Gemersko- malohontského múzea v Rimavskej Sobote do konca marca.

          • Pipi Dlhá Pančucha

          • Mala neuveriteľne červené vlasy. A dva najcopatejšie copy. Tvár mala posiatu pehami, ktoré boli krásne ako hviezdy na oblohe... Volala sa Pippi, Pippi Dlhá Pančucha. Je to príbeh neobyčajného dievčaťa spracovaný na motívy románu A. Lindgrenovej, ktoré videlo realitu života očami vlastnej fantázie, pomocou ktorej sa ocitala vo veľmi špecifických situáciách charakteristických hravosťou, veselosťou, ba až dojemnou ľudskosťou...

            Dňa 18. februára 2013 žiaci I. stupňa a naši piataci navštívili Dom kultúry v Rimavskej Sobote, aby mohli byť svedkami milého a veselého predstavenia Mestského divadla Actores v Rožňave. Skvelí herci nás všetkých preniesli do Pipinho detstva plného vtipných zážitkov. Nezabudli zapojiť detských divákov a prostredníctvom piesní vyvodiť okrem dobrej nálady aj ponaučenie.

          • Svedkovia minulosti

          • Na hodine Vlastivedy sme sa učili o minulosti. Mali sme doniesť staré veci, ktoré majú aspoň 50 rokov. Urobili sme spolu s pani učiteľkou výstavku. Každý doniesol nejaký predmet. Predstavili sme si na čo slúžili. Ja som priniesol starú vojenskú baterku, pletený košík a vyrezávanú drevenú varechu, ktorú používala moja prastarká.

            Autor : M. Szepessy - 3. trieda

            Moja stará žehlička

            Doma mám jednu starú žehličku. Mama mi povedala, že ju používala sestra mojej prastarkej. Preto, že o nej nič neviem, vyhľadal som si informácie z internetu. Zistil som zaujímavé veci. Moja žehlička je žehlička na uhlie. Keď sa vrch žehličky zodvihne, môže sa naplniť žeravým uhlím. Žehlenie s touto žehličkou bola veľká námaha, veď váži viac ako 3,5 kg. Moja žehlička môže mať 80 rokov. Som rád, že sa na nej nemusím učiť žehliť.

            Autor : F. Tobar - 3. trieda

          • Otvorenie pôstu v Rimavskej Sobote

          •  

            Na slovenských službách Božích sme otvárali tohtoročný pôstny čas vystúpením našich detí. Program bol obohatený aj  s prezentáciou, ktorú naše deti pripravili k svojmu vystúpeniu. Téma bola pod názvom „Čas“.  Načo človek čas má a na čo nie. Deti nám prezentovali, že každý sa môže stať misionárom. Ale každý misionár alebo príprava na túto službu je vystavená rôznym pokušeniam. Aby sme zvládli a prekonali pokušenia alebo iné lákadla potrebujeme k tomu  vnútornú silu. Čas občas je na našej strane inokedy  ide proti nám. Kto sa chce stať misionárom  musí hľadieť dopredu a na Pána Ježiša. V tomto pôstnom období  sme dostali aj my všetci vzácny čas milosti, ktorý môžeme využiť pre osobné stíšenia pre hlbšie poznanie a vniknutie do Božích právd. Sestra farárka Viktória Lisáková  nám o tom kázala vo svojej kázni. Sme radi, že naše deti na Služby Božie sú sprevádzané svojimi rodičmi.  Touto cestou prajeme každému pokojné prežitie pôstneho času.VL

          • Laurika na krajskej prehliadke druhá

          • V piatok 15.2. sa v Dome Matice slovenskej v Banskej Bystrici konala krajská prehliadka v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Rimavskú Sobotu a našu školu v kategórii 2.-3. ročník reprezentovala tretiačka Laurika Segedyová. Pri losovaní si vytiahla č.2 a keďže je optimistka, tak si povedala, že lepšie, ako ísť prvá. Porotu zaujala peknou výslovnosťou a prirodzeným prejavom. Dvojka jej priniesla šťastie aj pri vyhodnotení. V konkurencii sebaistých recitátorov obsadila naša Laurika 2. miesto.
            Ďakujeme všetkým, ktorí nám držali palce a tiež starkému Lauriky, ktorý nás do Banskej Bystrice odviezol a recitátorke gratulujeme! VB

             
          • Valentínsky ples

          • V priestoroch EZŠ ZO v Rimavskej Sobote sa konal 8.2.2013 Valentínský ples pre žiakov  druhého stupňa našej školy, pre menších žiakov sme usporiadali 31.1.2013 karneval. Je nezabudnuteľná radosť v očiach našich detí a sme  radi, že každý z nich si čosi vzácne odnášal domov. Radosť zo spoločenstva, nadväzovanie nových  priateľstiev a nezabudnuteľné spomienky na fašiangový čas, ktorým sa uzatvára  nové obdobie  v živote  našich školopovinných detí.  Pre deti sme pripravili aj rôzne súťaže, hry, malé darčeky, zábavu, sladkosti. VL

          • Zápis do 1. ročníka v šk. roku 2013/2014

          • Dňa 5.februára 2013 sa v Evanjelickej ZŠ Zlatice Oravcovej

            v Rimavskej Sobote uskutočnil zápis detí do 1. ročníka.

            Prvá trieda sa v toto popoludnie zmenila na rozprávkovú

            krajinu a budúci prváci „putovali“ z rozprávky do rozprávky. Pri

            dverách ich okrem budúcej pani učiteľky Mgr. Ivety Škorvanovej

            čakala aj rozprávková víla so svojou pomocníčkou, ktoré budúcim

            prváčikom rady pomohli pri riešení rozprávkových úloh. Detičky

            pomáhali Červenej čiapočke pobaliť veci do košíčka pre starú

            mamu, mohli si natrhať sladké lízatkové kvietky, Jankovi a

            Marienke pomohli spočítať perníčky na chalúpke a za odmenu ich

            mohli aj ochutnať. Veľmi ich bavilo udičkou pochytať všetky

            vodníkove rybičky a samozrejme správne spočítať rybie šupinky.

            Nezabudli ani na zatúlanú mačičku z rozprávky „Ťahal dedko

            repku“, ktorej pomohli rozmotať klbko. Na všetko dozerala múdra

            sova Mila, ktorá sa spokojne usmievala a skonštatovala, že

            predškoláci splnili všetky rozprávkové úlohy a v septembri z nich

            budú „superžiaci“. Za odmenu im bola udelená medaila za

            šikovnosť a na pamiatku si každý z nich odniesol plyšáčika,

            pamätný list a malé darčeky.

            Dúfame, že sa budúcim prváčikom bude u nás páčiť aj v

            septembri. Tešíme sa na nich a prajeme im, aby tých

            rozprávkových chvíľ prežívali čo najviac.

          • Lyžiarsky výcvik

          • V termíne 21.-25.1.2013 sa žiaci 2.stupňa EZŠ zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku Látky - Prašivá. Na výcviku bolo15 žiakov pod vedením 2 pedagogických zamestnancov EZŠ, Mgr.Zuzana Csernoková Válentová a Mgr.Vanda Kosorínová.

                 V deň odchodu nám počasie neprialo, celú cestu pršalo, ale od dobrej nálady nás to neodrádzalo. V dopoludňajších hodinách sme dorazili na stredisko Látky, kde nás ubytovali v dvoch chatkách. V jednej chatke bývali chlapci a v druhej dievčatá s pani učiteľkami. Prvý deň sme začínali obedom, kde sme deti oboznámili s programom. Vzhľadom na daždivé počasie sme popoludnie relaxovali v bazéne a saune. Až na druhý deň sme sa išli lyžovať. Mali sme len dvoch začínajúcich lyžiarov, kt. sa v priebehu hodiny naučili lyžovať. Ostatní boli strední a dobrí lyžiari, zdokonaľovali si už len techniku lyžovania. V stredu ráno nás potešil nový napadaný sneh, hneď sa lepšie lyžovalo. Podvečer chlapci postavili krásneho veľkého snehuliaka. Každý večer po večeri sme sa všetci spolu rozprávali v kruhu, hrali hry zamerané na bližšie spoznanie sa navzájom, a okrem toho sme hrali hry: ACTIVITY a TWISTER. Deti boli veľmi spoločenské, hravé, slušné, mali sme z nich naozaj veľkú radosť a zažili sme veľa zábavy. Každý deň sme po lyžovaní trávili 1 hodinu v bazéne a saune. V piatok v dopoludňajších hodinách sme deťom zorganizovali súťaž : lyžovanie na rýchlosť a lyžovanie zamerané na techniku. Deti boli veľmi šikovné, všetci za svoje úspechy v lyžovaní boli po obede ocenené diplomom a sladkou odmenou. Na záver sme si urobili stručné zhodnotenie celého výcviku, kde sme deťom poďakovali za dobrú spoluprácu a ešte sme si urobili zopár spoločných fotiek. O 15.00hod. sme autobusom odchádzali domov. Bolo nám veľmi smutno, že sa nám lyžiarsky výcvik končí, ale budeme mať veľa pekných spoločných spomienok.  VK

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje