• Kým sa bude čítať a písať,

          • kým sa bude tvoriť, netreba sa o mladú generáciu báť. Tieto slová povedala spisovateľka Marta Hlušíková na 22. ročníku Zlatej krajiny. Práve skončil 30. ročník tejto literárnej súťaže a slová pani Marty platia stále. Naši žiaci naďalej píšu a tvoria, tohtoročnej prehliadky sa zúčastnili Stela Silaeva, Viktória Inés Laet Slovák, Viktória Dovalová, Lucia Kubičeková,  Igor Šustek a Martina Kovácsová. Písali poéziu aj prózu, písali o zvieratkách aj o vlastných pocitoch.

            Práce žiakov hodnotila slovenská spisovateľka Kristína Balúchová, ktorá všetkým účastníkom - autorom dodala veľa odvahy do ďalšej literárnej práce.

          • Ako sme spojili Deň vody s EkoAlarmom a boli úspešní

          • Tohtoročné aktivity pri príležitosti Dňa vody sme spojili aj s rozširovaním povedomia o odpade, separácioi a množstvom iných zaujímavých informácií. Siedmaci so svojiu pani učiteľkou sledovali zaujímavé dokumentárne filmy o znečisťovaní vôd našej planéty a tiež o tom, koľko plastov sa denne dostáva do nášho organizmu. 
            Spojením aktivít sme sa zapojili aj do výzvy #EkoAlarm, v ktorej sme uspeli a spomedzi zapojených škôl sme boli jednou z troch škôl, ktorá bola úspešná. 
             

            JS
             

          • Deň Zeme 2022

          • Nielen teoreticky, ale aj prakticky sme si v našej škole pripomenuli Deň Zeme. Veď našu Zem si musíme chrániť a vážiť si ju. Pod taktovkou koordinátorky environmentálnej výchovy pani učiteľky Majerčíkovej počas celého predchádzajúceho i budúceho týždňa žiaci absolvovali a ešte absolvujú zaujímavé aktivity. Žiaci niektorých tried vyčistili a vyzbierali odpadky v bližšom i vzdialenejšom okolí školy, ďalší vysadili nové rastlinky do našej zelenej steny a upravili bylinkovú špirálu v školskej aleji. Zaujímavým a nápaditým spôsobom pomocou vyrobených rámčekov zhotovovali fotografie kvetov a rastlín. Najmenší prváčikovia a žiaci zo špeciálnej triedy si pomocou omaľovánok  pripomenuli dôležitosť našej planéty pre život a separovania odpadu, ktorý vyprodukujeme.
            Opäť sme všetci svoje oblečenie zladili do modra a zelena, aby sme vytvorili spoločnú fotku zemegule. Aj to bola oslava Dňa Zeme!

            HM, JS

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Pred príchodom veľkonočných sviatkov a odchodom na prázdniny sa naše triedy zmenili na dielničky, kde sa tvorili krásne a výnimočné diela. Rôznymi technikami sa vyrábali kraslice, o ktorých sme sa dozvedeli od pani Kristíny Lendvorskej z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote. Tiež sa vyrábali košíčky na vajíčka a akáže by to bola Veľká noc bez krásnych jarných veľkonočných pozdravov. To všetko vyrobili šikovné rúčky našich žiakov. 
            Všetci sme sa tiež stretli v školskej kaplnke na službách Božích, kde sme si pripomenuli obeť Ježiša Krista za nás a naše hriechy. So svojim programom vystúpili žiaci 4. a 2. ročníka. 
            Prajeme žiakom, zamestnancom, rodičom i ostatným ľuďom dobrej vôle požehnané a milostiplné veľkonočné sviatky!

          • Čítanie s Andersenom

          • Tretiaci na slovenskom jazyku a literatúre mali netradičnú návštevu. Prišiel k nim Hans Christian Andersen. Pripomenuli si narodeniny tohto svetového dánskeho rozprávkara, ktorý sa narodil 2.4.1805 v Odense. Tento deň je zároveň vyhlásený od roku 1967 za Medzinárodný deň detskej knihy. Spisovateľ pochádzal z chudobnej vidieckej rodiny. Do sveta rozprávok nazrel vďaka svojmu otcovi, ktorý mu ich rozprával. Jeho matka bola práčka. Zamlada sa Andersen hrával s bábkami a vyrobil si vlastné bábkové divadlo. Kto by nepoznal rozprávky: Snehová kráľovná, Dievča so zápalkami, Červené topánky, Princezná na hrášku. Na jeho počesť je v Kodani socha morskej víly, pretože rozprávka o malej morskej víle patrí k najznámejším rozprávkam na svete. My sme si prečítali Škaredé káčatko, zalistovali v Čitateľských denníkoch, zapísali dej, hlavné postavy, nakreslili sme si čo vyrástlo zo škaredého kačiatka a zahrali bábkové divadlo. Niektoré rozprávky sme si vypočuli a mnoho sme sa z nich dozvedeli. Rozprávok, ktoré Andersen napísal je veľa. Prečítaj si aj ty niektorú z nich a odporuč ju aj svojim kamarátom.      

            MB                                           

          • Druháci si adoptovali okno v knižnici

          • Naši druháci so svojou pani učiteľkou a vychovávateľkou si v Knižnici Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote adoptovali jedno z jej okien. Krásne ho vyzdobili a každý, kto tento týždeň pôjde do knižnice, môže za “ich” okno hlasovať. 
            Podporte našich duhákov! Aj my určite pôjdeme hlasovať.

          • Jarná športová súťaž

          • V utorok 29. marca 2022 sme spolu s predstaviteľom firmy iWatt, zástupcami rodičov, mestskej samosprávy a médií slávnostne odštartovali Jarnú športovú súťaž ako prvý, pilotný a jedinečný projekt našej školy a  iWatt-u. 
            Symbolické prestrihnutie pásky a veľký potlesk žiakov zavŕšili mnohomesačné úsilie pána riaditeľa a Patrika Písečného, ktorí týždne zostavovali, pripravovali, komunikovali, dohadovali detaily tohto športového projektu. 
            Všetkým zapojeným žiakom, zamestnancom, rodičom a priaznivcom sa počas nasledujúceho mesiaca bude ich športová aktivita premieňať na iWatty. Trieda s najvyšším počtom nazbieraných  bodov vyhrá putovný pohár, praktické športové pomôcky a zážitkový deň v zábavnom centre. Tí najlepší v meste Rimavská Sobota vysadia listnaté stromy a tým v mene Evanjelickej základnej školy Z. Oravcovej a fi iWatt pomôžu k zlepšeniu ekosystému v našom meste.

            Pri zbieraní iWattov všetkým zapojeným držíme palce!  
            JS

          • Deň učiteľov

          • 28. marec. Tento marcový dátum sa už dlhoročne spája s oslavou učiteľského povolania a poslania. V tento deň sa v roku 1592 narodil J.A.Komenský,  český pedagóg, jazykovedec, prírodovedec, humanista, filozof, politik. Patril medzi významných šíriteľov pokrokových pedagogických názorov. Podľa Komenského vzdelanie môže viesť k prevýchove ľudstva, k zmene sveta, k trvalému mieru a pokoju. Vďaka týmto názorom je považovaný aj dnes za „učiteľa národov”.

            Jednou z jeho myšlienok je aj :

            „Človek sa môže stať človekom len pomocou výchovy, nie je ničím, iba tým, čím ho robí výchova.“ 

            Pri príležitosti Dňa učiteľov sa náš kolektív stretol pri spoločnom slávnostne prestretom stole, kde všetkých pozdravil pán riaditeľ, zaprial im mnoho úspechov v práci, vyzdvihol námahu a vytrvalosť, ktorou musí učiteľ disponovať a tiež vyzval k vytváraniu a šíreniu ľudskosti a morálky. Symbolikou k učiteľskému povolaniu boli aj darčeky, ktorými spolu s kvetmi od rodičov a žiakov, pán riaditeľ obdaroval každého prítomného kolegu. Kolegom a kolegyniam sa tiež prihovorila sestra seniorka v krátkom príhovore.

            Pani zástupkyňa Katarína Mišanková bola za svoje dlhoročné pôsobenie v školstve a za zodpovedne si vykonávanú prácu ocenená primátorom Rimavskej Soboty pamätnou plaketou. 

            Srdečne jej a tiež všetkým učiteľom blahoželáme!

            JS

          • Zápis do 1. ročníka

          • Milí rodičia budúcich prvákov !

            Tento rok sa zápis detí  do 1. ročníka na školský rok 2022/2023 uskutoční za účasti rodičov aj detí

            v dňoch 1.apríla 2022 ( piatok ) a 4. apríla 2022 ( pondelok ) od 12:00 do 16:00 v triedach na prízemí

            našej školy.

            Pri zápise potrebujete:

            1. osobné údaje o dieťati v rozsahu
            • meno a priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené  v tvare totožnom ako na rodnom liste),
            • dátum a miesto narodenia,
            • adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa alebo žiak obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu,
            • rodné číslo,
            • štátna príslušnosť,
            • národnosť

                  2. osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu

            • meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu,
            • adresa miesta, kde sa zákonný zástupca obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu
            • kontakt na účely komunikácie.

            Zápis do 1. ročníka Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej bude možné uskutočniť aj

            elektronicky od 1. do 30. apríla 2022.

            Elektronickú prihlášku nájdete tu :

            https://ezsrs.edupage.org/register/

            Po prijatí elektronickej prihlášky budeme zákonných zástupcov kontaktovať telefonicky.

            Mgr. Radomír Leicher

            riaditeľ školy

          • DEŇ VODY U NÁS V ŠKOLE

          • Ako už všetci dobre vieme prvýkrát bol Svetový deň vody vyhlásený VZ OSN v roku 1992 na konferencii o životnom prostredí a rozvoji v Rio de Janeiro v Brazílii. Pripadol na dňa 22. marca 1993. Význam Svetového dňa vody je daný aj skutočnosťou, že na svete viac ako dve miliardy ľudí trpí nedostatkom pitnej vody a nemá prístup k vode.
            Témou Svetového dňa vody 2022 je „Podzemná voda“ a jej životne dôležitá úloha vo vodných a sanitačných systémoch, poľnohospodárstve, priemysle, ekosystémoch a adaptácii na zmenu klímy.  
            My sme si tiež pripomenuli túto životne dôležitú tekutinu rôznymi aktivitami vo všetkých triedach. Žiaci spoločne so svojimi učiteľmi a koordinátorkou pani učiteľkou Majerčíkovou rôznymi spôsobmi spoznávali význam vody, ochutnávali, pozorovali, robili pokusy, zalievali vlastnoručne zasiate semienka rastliniek, maľovali, riešili kvízy, sledovali dokumentárne filmy, vyrábali rôzne krásne a inšpiratívne výrobky. Každý mal možnosť vyfotiť sa ako kvapka vody, ktorú vyrobili šikovné ruky našej pani asistentky Adriky s pomocou jej žiakov. 
            Na záver veľmi vydareného dňa sme sa všetci stretli na školskom dvore a spoločne sme vytvorili veľkú kvapku vody na znak toho, že voda je dôležitá pre ľudský organizmus.

            HM, JS

          • MAREC - MESIAC KNIHY

          • Tretiaci mali za úlohu priniesť KNIHU, ktorú majú najobľúbenejšiu alebo tú, ktorú aktuálne čítajú. Kniha od nepamäti patrí medzi verných a neodmysliteľných priateľov človeka. Marec- mesiac knihy bol 1. krát vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu. Knižnica v Rimavskej Sobote nesie názov podľa tohto slepého zberateľa, ktorý sa stal šíriteľom knihy a vzdelanosti. Knihy májú byť našou súčasťou nielen v marci, ale počas celého roka.
            Pripomíname si ho aj výstavkou kníh Zlatice Oravcovej v našej čitateľskej zóne spolu s knihami, ktoré priniesli žiaci a každý má možnosť si ich tu v kľude prečítať alebo poprezerať. 

            MB, JS

          • Hviezdoslavov Kubín na EZŠZO - školské kolo

          • "Prameňom poézie je a má byť srdce"

                                                                  P. O. Hviezdoslav

            S myšlienkou nášho velikána slovenskej poézie sa na našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese Hviezdoslavovho Kubína. Kvôli súčasnej situácii sa súťažiaci nemohli stretnúť v plnom počte. Porota vybrala tých najlepších a rozhodla nasledovne: Víťazkou na 1. mieste sa stala Stelka Šolcová zo 4.ročníka s postupom na okresné kolo v prednese prózy. Na 2. mieste sa umiestnila Viktória Laet Ines Slovák tiež v prednese prózy. Súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.
            M. Bojnová

          • NAŠA ZBIERKA JE UŽ V SPRÁVNYCH RUKÁCH

          • Srdečne ďakujeme za všetku materiálnu i finančnú pomoc pre ľudí, ktorí museli opustiť Ukrajinu, aby ostali v bezpečí. Opäť sme sa vcítili do neľahkých osudov a vyšli zo svojich komfortných zón. Zbierka je už v správnych rukách a veríme, že všetky vyzbierané potreby pomôžu a aspoň trochu zmiernia nepriaznivú situáciu a ľudské utrpenie. Nech Pán Boh požehnáva štedré ruky darcov!

            ĎAKUJEME!!!

          • SME ÚSPEŠNÁ ŠKOLA !

            • Darí sa nám - veď pozrite: tretiačka Stelka je najbystrejšia z najmúdrejších, náš Adam najlepšie v okrese recituje povesti, piatak Mathias je úspešný riešiteľ krajského kola olympiáda v nemeckom jazyku. Máme aj šikovných judistov - bratov Liptákovcov a piatakov Marca a Janka. Tešíme sa z vás,milí žiaci!

            Tešíme sa z vás,milí žiaci!

          • Matematika 6.ročník ........Aj tak sa dá

          • 2.3.2020 hodina matematiky bola  trocha nezvyčajná. Prečo?

             Odučené hodiny si číslujeme, aby sme sa vedeli v prípade potreby lepšie zorientovať v poznámkach. A v tento deň nastala 100.hodina. Dôvod na oslavu. Šikovná mamka s dcérou upiekli bábovku, ďalší žiaci doniesli nápoj na občerstvenie, sladkosti, slané pečivo.... Nie nadarmo sa hovorí: „ Bez práce nie sú koláče „.   

            Takže po vyriešení matematických úloh na žiakov čakala nielen pochvala, ale aj sladká odmena. Bolože to radosti. Zážitok pre žiakov, pobavenie, ale aj precvičovanie učiva.

            Takže takáto, nezvyčajná hodina matematiky sa dnes  u nás uskutočnila.

            Záver ?  Matematika nemusí byť strašiak, nudná, nezáživná.   

          • POMOC UKRAJINE

          • Situácia u našich východných susedov je veľmi vážna. Mnoho rodín sa muselo rozdeliť a matky s deťmi utekajú pred hrozbou vojny, aby si zachránili životy. V škole sme sa rozhodli pomôcť im materiálnou zbierkou, do ktorej môžete prispieť vecami podľa priloženej grafiky. Zberné miesto je vytvorené v Evanjelickej základnej škole Zlatice Oravcovej a je viditeľne označené. Vítaná je každá pomoc!

            Na škole sa finančná zbierka konať nebude, ale ak preferujete tento spôsob pomoci, môžete tak urobiť na čísla transparentných účtov prostredníctvom :

            Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku :

            • SK 42 0200 0011 6900 0044 3012, variabilný symbol: VS 663 300, účel platby: Zbierka pre Ukrajinu. Vyzbieraná pomoc bude predovšetkým zaslaná Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Ukrajine (biskup Pawlo Schwarz, Odesa) na veľmi adresné použitie všetkým potrebným a v druhom rade bude určená na potreby riešenia utečeneckej krízy na Slovensku.

            Slovenského červeného kríža :

            • SK65 0200 0000 0000 0066 5555 (variabilný symbol 2402)
          • Šaliansky Maťko, Adamko a kráľ Matej

          • Určite Vás zaujíma, čo títo traja majú spoločné.

            Adamko je žiak druhej triedy, ktorý sa  na súťaži v prednese povesti s názvom Šaliansky Maťko umiestnil na 1. mieste. Šťastie mu priniesla povesť o kráľovi Matejovi.

            A tak títo traja chlapi urobili našej škole dobré meno a nám všetkým veľkú radosť.

            Adamko bude našu školu  reprezentovať na krajskom kole v Banskej Bystrici.

            vb

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje