• Rozprávanie o dinosauroch

          • Žiaci 3. a 4. ročníka zažili zážitkové vyučovanie v knižnici Mateja Hrebendu. Stretli sa tam so spisovateľom Dušanom Valentom, paleontológom. Rozprávanie o dinosauroch bolo živé a zaujímavé. Dozvedeli sa odpovede na otázky: Ako skutočne vyzerali dinosaury? Boli veľké ako domy alebo ihriská? Chytali ryby na púšti? A či naozaj potrebovali prilby. Autor im predstavil encyklopédiu o dinosauroch.
            Ak chceš, odhaľ a spoznaj aj ty svet dinosaurov.

            M. Bojnová

          • Svetový deň prvej pomoci

          • Naši žiaci si pri príležitosti SVETOVÉHO DŇA PRVEJ POMOCI v mesiaci september pod vedením pani učiteľky Majerčíkovej precvičovali a zdokonaľovali sa v poskytovaní prvej pomoci. Veľmi dobre zvládli postup pri privolaní záchrannej služby, poznali jej telefónne číslo. Mladší žiaci sa bezchybne naučili ošetriť popáleninu, precvičili si oživovanie, spoznali zdravotnícky materiál v lekárničke. Zaujali ich aj informácie o SLOVENSKOM ČERVENOM KRÍŽI. Žiaci 2. stupňa sa navyše naučili aj poskytovať prvú pomoc pri dusení. Všetci boli veľmi šikovní, určite z nich budú skvelí malí záchranári 🙂

          • Biela pastelka

          • V piatok 23.9.2022 Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizovala na celom Slovensku verejnú zbierku Biela pastelka, do ktorej sa zapojila aj naša škola. Naše šikovné žiačky Barborka a Tamarka z 8. a 9. ročníka oslovovali všetkých v škole i v meste a za príspevok každému odovzdali symbolickú bielu pastelku. Naplnenú krabičku s vyzbieraným príspevkom odovzdali spolu s pánom riaditeľom zástupkyni organizátora zbierky.  
            Všetkým, ktorí prispeli, zo srdca ďakujeme a veríme, že výťažok zo zbierky bude podporou pre nevidiacich a slabozrakých. 

          • Plavecký výcvik

          • Ešte sme sa ani v škole nezohriali a už nás čakala prvá školská akcia  - plavecký výcvik. Deti trénovali v 4 skupinách. V prvý deň bolo 6 plavcov. Na tretí deň ich pribudlo 5 a v posledný deň ďalších 5. Veľkú  radosť sme však mali z najväčších bojkov, ktorí po týždni zvládli preplávať malý bazén s doskou. Už im špliechajúca voda vôbec nenaháňala strach. Najlepší plavci si zdokonalili štýl, naučili sa plávať pod vodou, bezpečne skočiť do vody, oddychovať na chrbte a hlavne správne dýchať. Každý deň sme sa vracali do školy šikovnejší a nebojácnejší. 
            Boli to dni  radosti z učenia. Poďakovanie patrí aj pani vychovávateľke T. Bánovej a pani učiteľkám S. Szitankovej a M. Štoberovej.
            vb

          • Objednávanie a predĺženie preukazu ISIC

          • Vážení rodičia.

            Znovu pripomíname možnosť objednania a predĺženia platnosti preukazu Vášho dieťaťa, žiaka našej školy.

            Ako na to?

            Nech sa páči vysvetlenie :

            • Objednať známku na preukaz - Celý tento proces si žiaci resp. rodičia vybavia sami. V prípade, že si zvolia možnosť doručenia známky na školu, škola im známky rozdáte na základe zoznamu, ktorý bude na školu doručený.
            • Objednať a zaplatiť duplikát preukazu - Celý tento proces si žiaci resp. rodičia vybavia sami. Duplikát im bude doručený na adresu domov.
            • Žiaci si preukaz hradia sami cez platobnú bránu - https://isic.sk/platbaskoly/.
            • Preukaz objednáva na škole kontaktná osoba.
            • Preukaz bude doručený na školu, kde si ho žiak vyzdvihne.
            • Nový preukaz sa dá objednať celoročne, kedykoľvek počas roka.
            • Nový preukaz je plne funkčný na využívanie zliav, ale pre využitie v doprave je potrebné, aby si ho žiak zaregistroval u dopravcu – viac info tu: https://isic.sk/mam-novy-preukaz-isic-euro/
            • Fotku na preukaz si lepia žiaci sami.
            • Platný preukaz má vždy platnosť do 30.9. na využitie zliav (v obchodoch, v kinách, v e-shopoch)
            • Platnosť preukazu sa predlžuje nalepením ISIC známky až v ďalších rokoch.

             

          • Ponuka krúžkov

          • Vážení rodičia, v týchto dňoch sa môžte rozhodnúť, aký záujmový útvar bude Vaše dieťa v tomto školskom roku navštevovať. Naša škola ponúka krúžky zamerané na rozvoj kreativity, grafomotoriky, športových aj konverzačných zručností. Nech sa páči, vyberajte:

          • Vstúpili sme do nového školského roka 2022/2023

          • Brány našej Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote sa otvorili a privítali svojich žiakov dňa 5.9.2022 tak, ako aj na iných školách. My sme však po úvodných stretnutiach s triednymi učiteľmi v triedach, zasadli aj do lavíc evanjelického kostola, kde sme spoločne slávnostnými službami Božími zahájili nový školský rok.

            V príhovore pána riaditeľa Mgr. Radomíra Leichera sme si v jeho podaní vypočuli báseň z tvorby Zlatice Oravcovej Hviezdička :

            Hviezdička som ligotavá,

            ktorá večer tíško vstáva.

            Z vôle Božej svieti jasne ...

            ktože je tá hviezda vlastne?

             

            To si aj ty, dieťa drahé.

            Ak vykročíš po tej dráhe,

            ktorou Pán ťa povedie,

            nestratíš sa vo svete!

             

            K hviezdičkám prirovnal všetkých  žiakov školy a hlavne nových prváčikov, ktorým od zvedavosti očká naozaj svietili ako hviezdičky. Báseň z tvorby Zlatice Oravcovej, ktorej meno nesie naša škola bola zároveň aj úvodnou myšlienkou tohto školského roka, ktorý bude aj so svojimi aktivitami „Rokom Zlatice Oravcovej“. Pri príležitosti 90. výročia jej narodenia sa budú konať služby Božie a ďalší ročník Memoriálu Zlatice Oravcovej, ktorý bude opäť venovaný tejto evanjelickej farárke a poetke.

            Vo svojom príhovore predstavil súčasných i nových zamestnancov, všetky zmeny, ktoré sa udiali počas letných prázdninových mesiacov. „ ... zmeny viditeľné i neviditeľné, svojou podstatou dôležité i potrebne dôležité, farebné aj bezfarebné, veľké i menšie, zaujímavé , aj pre Vás žiaci nudnejšie. Zmeny, ktoré sú vonkajšie i vnútorné, materiálne i tie o postojoch, dobré zmeny sú ako soľ a korenie do jedál. Sú nevyhnutné preto, aby sme deklarovali svoju múdrosť a skúsenosti. Buďte zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete.“ (príhovor Mgr. Radomír Leicher, 2022)

            Sestra seniorka Rimavského seniorátu ECAV na Slovensku Mgr. Viktória Lisáková žiakov a všetkých prítomných povzbudila, aby prostredníctvom evanjelia šírili dobrú zvesť, školu považovali za základ svojich životov a naďalej sa vzdelávali v duchu kresťanských princípov.

            Po slávnostnom otvorení sa pedagógovia stretli na zaujímavom workshope, ktorý pre nich pripravil riaditeľ školy. Jadrom workshopu bolo 10 zásad, ktoré pomôžu pedagógom „prežiť“ v školstve. V skupinkách či jednotlivo zásady prehodnotili a ak sa aspoň niektoré z nich budú dať uviesť do praxe, iste sa im bude za krátky čas lepšie dýchať a budú v sebe vidieť pozitívnejších ľudí, ktorí majú svoju hodnotu a chuť do práce.

            Pusťme sa teda všetci do práce a buďme tou hviezdičkou i zmenou!

            RL

          • Vitaj, školský rok 2022/2023 !

          • Brány našej školy sa otvoria v pondelok  5. septembra 2022  o ôsmej hodine. Stretneme sa s triednymi učiteľmi a spolužiakmi, podelíme sa s prázdninovými zážitkami a poberieme sa do kostola. O deviatej sa začnú školské služby Božie. Po ich ukončení sa do priestorov školy vrátia iba prváci, ostatní žiaci pôdu domov.

            Prosíme rodičov, aby poslali  Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti cez edupage alebo v papierovej podobe.

            Rodičom umožníme podpísať ho aj priamo v škole.

            Želáme všetkým žiakom a kolegom krásny školský rok 2022/2023, plný nových zážitkov, vedomostí a Božieho požehnania.

             

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

          • Dnes 30.6.2022 pán riaditeľ ukončil školský rok 2021/2022. Za žiakmi sa zavrela školská brána a rozpŕchli sa na prázdniny. Rozlúčil sa za nás všetkých aj s odchádzajúcimi deviatakmi, ktorým vypadla aj nejedna slzička. Pochválil našich prváčikov za ich šikovnosť a za pokroky, ktoré počas školského roka urobili. Poďakoval sa všetkým kolegom a kolegyniam, pedagogickým aj nepedagogickým za 303 školských dní, počas ktorých sme spoločnými silami a s pomocou Božou, vzdelávali a vychovávali našich žiakov a starali sa o školu.
            Spolu s pani zástupkyňou a duchovnou správkyňou ocenili najlepších žiakov z každej triedy a najlepšieho žiaka školy.

            Zároveň všetkým poprial pekné bežné no aj výnimočné prázdninové dni!

          • Šubi dubi Zbojská – Chlipavica alebo výlet II., IV. a špecka

          • Veselo, veselšie až super!  Náš výlet sa naozaj začal veselo. Po príchode na Zbojskú si po nás prišla Zbojnícka strela, aby nás odviezla po zbojníckych chodníčkoch až na Gazdovský dvor pod sedlom Chlipavica. Nebola to iba obyčajná jazda. Bola diskotéka na kolesách. Po sediačky, po stojačky sme si zadžemovali  aj zakričali, až šiltovky z okna lietali – predsa, aby sme odplašili medvede.  Na gazdovskom dvore nás pekne po slovensky privítala gazdiná s chlebíkom s masťou a cibuľou. Takto posilnení sme sa šli zoznámiť so štvornohými aj dvojnohými obyvateľmi. Nakŕmili sme poníky. Tam sme sa naučili, že sa im nepáči, keď im pozeráme na zadok. Potom sme dali zajačikom, prepeličkám, sliepkam a vyprevadili sme kačky do ich kúpeľa. Kravičky sme nachovali suchým chlebom a na záver sme sa zoznámili s bradatým capkom Floriánom. Všade nás sprevádzal strážca dvora psík Borko.

            Po dobre vykonanej práci sme si sadli k skvelým haluškám a palacinkám. Potom ešte súťaž, z ktorej sa nám aj hlava zakrútila.

            Cestou domou sme sa ešte previezli tunelom a v Tisovci pozreli Železničné minimúzeum. 

            Šubi dubi, spomienky nám zostanú.

            vb

             

          • Školský výlet 2. stupňa

          • Konečne je tu školský výlet, na ktorý sme sa všetci tešili! Žiaci 2.stupňa navštívili najkrajšie poľovnícke sídlo rodiny Andrassyovcov - Betliar. Obdivovali sme historickú knižnicu, umelecké zbierky i exotické trofeje. Po oddychu v historickom anglickom parku kaštieľa, sme sa vybrali  do Gombaseckej jaskyne, ktorá je zapísaná do zoznamu UNESCO. Tento krásny slnečný deň sme si všetci oddýchli, načerpali nové sily, niečo zaujímavé sme sa naučili a získali veľa nových, pekných zážitkov.

            LS

          • Hajnáčsky hrad

          • Tretiaci na triednom výlete s triednou učiteľkou Bojnovou navštívili Prírodnú rezerváciu Hajnáčskhradný vrch a vybrali sa po náučnom chodníku. Výlet uzavrel celoročný projekt z vlastivedy. Hajnáčka je názov hradnej zrúcaniny pri obci, ktorá je obkolesená krásou Cerovej vrchoviny. Nachádza sa v nadmorskej výške 355 m n.m. Minulosť nám pripomenulo vysekané schodište v hradnej skale do čadičového podložia. Ide o pozostatok výbušnej sopky. Predstavila nám to naša sprievodkyňa pani Ing. Rízová z Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina. Videli sme panoramatický výhľad na obec Hajnáčka a jej široké okolie. Išli sme krásnou prírodnou scenériou, kde sme z vlaku zazreli srnku, na náučnom chodníku, hniezdo bocianov a jaštericu. Podarilo sa nám ešte niečo, spolu s pani ochranárkou sme zachránili malú kunu, ktorá sa na potulkách okolím zranila. V škatuli sme ju doručili k pani veterinárke. Naplnení zážitkami, spokojnosťou a dobrým pocitom zo záchrany kuny sme sa vrátili do školy. Tešíme sa na nové zážitkové vyučovanie a oddych.

            M. Bojnová      

             

          • Okresná vlastivedná súťaž PRAMENE

          • Dňa 15. júna 2022 sa v priestoroch CVČ Relax Rimavská Sobota konal XXXVII. ročník okresnej vlastivednej súťaže „PRAMENE“, ktorú organizuje Gemersko-malohontské múzeum už od roku 1983. Je určená žiakom - siedmakom  základných škôl  z okresov Rim. Sobota, Revúca a Poltár

            Tento rok sa do súťaže prihlásilo 12 päťčlenných družstiev. Našu školu reprezentovali títo žiaci ( v abecednom poradí):

            Alexej Angelovič

            Barbora Koháryová

            Ondrej Porubiak

            Dominik Szígyartó

            Sebastián Torma

            Umiestnili sa na peknom 6. mieste. Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

    • Kontakty

      • Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote
      • +421 47 5631127 0910 826 269 - riaditeľ školy 0911 826 269 - riaditeľstvo, resp. ekonomický úsek školy Školská jedáleň - pre vyhlasovanie žiakov z obedu 047/ 5622281 0915 959 472
      • Daxnerova 42 97901 Rimavská Sobota Slovakia
      • 37955942
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje